free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Negyven korbácsütés nadrágviselésért

Borsa         Címkék: büntetés, iszlám, nők, szudán, törvény 1 hozzászólás

Egy szudáni újságírónőt letartóztattak, mert nadrágban jelent meg egy étteremben. Az ügy a bíróságon folytatódott, de már rég nem csupán a nadrágviselésről szól.

Lubna Ahmed al-Hussein szudáni újságírónőnek negyven korbácsütés büntetéssel kell szembenéznie amiatt, mert nyilvános helyen nadrágban jelent meg. A nő a bírósági tárgyalásra ugyanabban a bő szárú, zöld hosszúnadrágban sétált be, amelynek viseléséért a hatóságok korábban letartóztatták - számolt be róla a Daily Mail. Az országban érvényes iszlám törvények szerint a nőknek tilos nyilvánosan nadrágot viselniük az előírt hosszú szoknya helyett. Hussein egyébként nem muzulmán, hanem katolikus vallású.

Illetlenség?

Lubna al-Husseint tizenkét másik nővel együtt még július 3-án tartóztatták le illetlen öltözködés miatt, amikor azok egy népszerű kartúmi étteremben nadrágban étkeztek. A rajtaütés azért volt szokatlan, mert a vendéglátóegység kifejezetten kedvelt a külföldiek, illetve az újságírók körében is, emiatt itt nem számít ritkának, pláne pedig felháborítónak a nadrágot viselő nők jelenléte.

www.abc.net.au, www.smh.com.au

Szudán fővárosában, ahol a letartóztatás történt, az öltözetre vonatkozó törvényt már csak szórványosan alkalmazzák. Az illetlenséggel kapcsolatos bírósági ügyek azonban nem ritkák az országban. Az újságírónő a saját ügyét a szigorú öltözködési szabályok elleni hadjáratban használta fel. "Az ügy nem a nadrágviselésről szól. Ez az ügy arról szól, hogy megsemmisítsék azt a törvénycikkelyt, amely illetlenségre hivatkozva öltözködési szabályokat ír elő a nőknek. Ez az én harcom. Ez a cikkely ellentmond az alkotmánynak, sőt, még magának az iszlám törvénynek is” - mondta Hussein, aki az ENSZ szudáni missziójának médiaosztályán dolgozik, és cikkeket ír egy baloldali kötődésű, kartúmi újságnak.
 
A tárgyalás idején a bíróság épülete előtt dulakodás tört ki a sajtó képviselői és a gumibotokkal felfegyverzett rendőrök között. Néhány újságírót őrizetbe vettek, és voltak olyanok is, akiknek a felszerelését is elkobozták. Mindeközben rengeteg nadrágot viselő nő jelent meg a tárgyaláson, illetve az épület közelében, így demonstrálva, hogy támogatják Husseint. Az ügyet végül elnapolták, ugyanis az ügyvédek arra jutottak, hogy a nő ENSZ alkalmazotti státusza mentességet adhat neki a törvény alól.

Be akarja bizonyítani az ártatlanságát

A tárgyalás után Nabil Adib Abdalla védőügyvéd elmondta, védence úgy döntött, felmond az ENSZ-nél azért, hogy az ügye egészen biztosan folytatódhasson. "Mindenek előtt szeretné bebizonyítani a teljes ártatlanságát, ám ha kihasználja a mentességét, az nem ezt fogja mutatni. Ezen felül a törvény ellen is harcolni akar. Ez a törvény túl tág, szükség van arra, hogy megreformálják. A per tehát próbaperré válik" - magyarázta Abdalla. Az ügyvéd hozzátette azt is, hogy Hussein készen áll arra, hogy szembenézzen a szudáni büntető-törvénykönyv 152. cikkelye alapján az illetlen öltözködés bűnéért kiszabható maximális büntetéssel, vagyis a negyven korbácsütés és a meghatározatlan összegű pénzbírsággal.

www.findingdulcinea.com

"Több ezer nőt büntettek korbácsolással Szudánban, de ők hallgatásba burkolóznak. A törvényt arra használják, hogy zaklassák a nőket, én ezt akarom leleplezni" - nyilatkozta a tárgyalás előtt Hussein. Elmondta azt is, hogy több nőt, akit vele együtt letartóztattak, meg is korbácsoltak. Az ő ügyét azonban perre vitték, amikor ügyvédet hívott. "Néhányan a Saría törvényre hivatkozva igazolják a nők megkorbácsolásának jogosságát azért, amit viselnek. De akkor mutassák meg nekem a Korán vagy a haditok vonatkozó sorait, amelyek ezt kimondják! Én ugyanis nem találtam meg őket."

Az észak-szudáni  kormányzásban érvényes iszlám törvény különösen a nőket korlátozza. A legtöbb nő nyilvánosan a törvénynek megfelelő, hagyományos öltözetet viseli, de vannak olyanok - főleg a déli, keresztény vallásúak közül -, akik nadrágot, illetve nyugati stílusú ruhákat hordanak. A korbácsolásra a leggyakrabban alig néhány perccel a bírósági tárgyalások után, a tárgyalótermen kívül kerül sor, a férfi alperesek és nők nyilvánossága előtt.

http://quidproquonz.files.wordpress.com

Az elszánt újságírónőt Nicolas Sarkozy is biztosította támogatásáról: "Tovább dolgozunk azon, hogy segíthessük a küzdelmét, ami minden nő küzdelme és mindazoké, akik tisztelik őt" - írta a francia elnök augusztus elején egy nyílt levelében.

Lubna Ahmed al-Hussein pere szeptember 7-én folytatódik.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés