free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Torta a sütő kiiktatásával

Borsa         Címkék: desszert, édesség, kaja, recept, torta 2 hozzászólás

Létezik torta, ami a legelegánsabb születésnapon is megállja a helyét, pedig negyed óra alatt kész, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Zabkeksz az alapja.

Borsamunkatárs gyerekkorában sokszor lapozgatta F. Nagy Angéla A család szakácskönyve című alapvetésében a sütő nélküli desszertek fejezetet. Igazi gyereknek való receptek azok, gyakorlatilag nem kell hozzá más, mint némi alapanyag, egy kis érzék, no és persze kedv. Most felnőttként, amikor újra és újra támad a kényszer, hogy jó lenne valami édesség, csak ne kelljen hozzá a nyári melegben sütőt indítani, és lehetőleg gyorsan legyen kész, sokszor előveszi a régi, szakadt receptgyűjteményt, és persze lapozgatja a netet is. A gasztrobloggerek persze visszakézből kenik-vágják a pillanatok alatt elkészülő sütikölteményeket, de a legjobbakat kollégánk egy olasz ételekre specializálódott bloggerinánál lelte, aki gyermekei miatt krónikus időhiányban szenved, de a finomságokról – teljesen érthetően – nem szeretne lemondani. Ő fejlesztette tökélyre a kekszalapú tortákat, számtalan variációját készítette már, egyik jobb, mint a másik.


Nézd meg hogyan kell sütés nélkül tortát készíteni!

Borsamunkatárs nem akarta egy az egyben másolni az elképesztő torták receptjét, talán családjának ízlése is kicsit más, úgyhogy megalkotta a saját variációját. Született néhány tapasztalat is, amit érdemes számításba venni a készítésekor. Első és legfontosabb, hogy bár az elkészítés nem tart tovább negyedóránál, ez cseppet sem könnyű édesség. Mármint a gyomornak. Ha valakinek problémái vannak az emésztésével, az válasszon valami kevésbé zsíros desszertet.

Annál is inkább, mert kollégánk szereti a mascarponét tejszínnel dúsítani, ami így bár könnyedebb látszatot nyújt, valójában még sokkal zsírosabbá válik, csak a látvány lesz egy kissé habosabb. S bár Borsamunkatárs nem rajong az adalékokért, ehhez a süteményhez kívánatosnak találta, hogy az egyetlen elfogadott, ám számára univerzálisnak titulált gyári készítményt keverje, egyrészről íz, de még inkább állagjavítás végett. A gyümölcsök mennyisége növelhető nyugodtan, de téli variációban a lekvár is megengedett. (A zabkeksz egy kevés mascarponével kenve, rá fanyar gyümölcslekvárt halmozva pazar, ám nem éppen diétás uzsonna magában is.)



És innen nem kétséges, hogy a kekszalapú tejszínkrémes desszertek a híres sajttorták leszármazottai, földi, gyorsan elkészíthető variációi, amivel tényleg bárkit el lehet kápráztatni minimális munkával, viszont a fantáziának végtelen tereket nyitva.

Így készül

Egy csomag Magyarországon készülő zabkekszet meglehetősen összetörünk, és elkeverjük tíz deka vajjal. A keveréket kapcsos tortaformába vagy csinos tálba simítjuk egyenletesen, és a hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Eközben negyed kiló mascarponét alaposan habos-könnyűre kikeverünk két deci tejszínnel, egy evőkanál porcukorral és két evőkanálnyi hidegen kikeverhető vaníliás krémporral.



Amikor már habos, könnyű, de stabil állagú, a kihűlt kekszmorzsára simítjuk egyenletes vastagságban, majd a tetejét csinosan kirakjuk két felszeletelt nektarinnal és egy bő marék szederrel. Ismét behűtjük, és ha kibírjuk, csak három–négy óra múlva szeleteljük fel.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés