free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gyógyír az augusztusi búbánatra

-PészM-         Címkék: lélek, nyaralás, ősz, szabadidő, szorongás 0 hozzászólás

Lapoztunk a naptárban, és ezzel menetrendszerűen összébb is szorult a szív. Ne szorongjuk túl az "elő-őszt", akárhogy is telt a nyár. Pánik helyett józan ész.

A nyár végi elkámpicsorodás (közszájon: depresszió, de mi azért ne bánjunk nagyon felelőtlenül a címkézéssel) mindenkinek ismerős, már az oviban megtanulja az ember, hogy az augusztus a visszaszámlálás ideje – szeptemberig alig alszunk néhányat. Minden szezonnak megvan a maga jól bejáratott búbánata, de ez a nyár végi a kegyetlenebb fajtából való – talán csak az óraállítás utáni téli szomorúság versenyezhet vele. Nyomasztanak a szeptemberben esedékes bokros teendők, de ennél talán nehezebb a nyári számvetés: vajon bejöttek-e a január óta dédelgetett álmok, hoztuk-e a papírformát, már ami a bulizás-nyaralás-pihenés szentháromságát illeti.Tisztázzuk előre: senkinek sem könnyű. Aki ezres fordulatszámon pörögte végig a kánikulát, annak nehéz az átállás, és istencsapásaként tekint az őszi fordulóra. Aki pedig pihenés és feltöltődés helyett munkaasztalnál volt kénytelen a légkondicionálók hűvösét élvezni, és a felejthetetlen vakációkon készült baráti fényképalbumokat nézegetni csak sóvárogva a neten, annak se megváltás a közelgő ősz – az elszalasztott lehetőségek számbavétele és az önmarcang nehéz kenyér. De mielőtt végképp átadjuk magunkat még idő előtt a keserűségnek, zongorázzuk végig, hogy lehetne minimalizálni azt az egyre erősebb szorítást a mellkasban, továbbá, hogy miért telik évről évre sebnyalogatással az augusztus ahelyett, hogy kihasználnánk a maradék időt.
 
Aki mögött nem élete legeseménydúsabb nyara áll, mert mondjuk a vastagbuksza és az Adria helyett a költséghatékony üzemmód dominált, vagy szimplán nem volt mersze vagy lehetősége nyaralni ("gyerekek, most kell belehúzni, jövőre már jobb lesz, bírjátok ki" stb.), joggal érezheti, hogy a mókuskerékből nincs kiszállás, és hogy a nagybötűs vakáció középiskolás íze egy életre odalett. Isteni ajándék a karrier vagy a biztos állás, de az extrák itt véget is értek. Ha sokáig hizlaljuk ezt az érzést, tényleg meggyőződés lesz belőle – a teremtés veszteseinek érezzük magunkat, jobb vagy rosszabb esetben áldozatnak, akinek még ennyi sem jár. A kifogáslista kellően hosszú és több oldalról megtámasztott ("a pihenés drága mulatság", "csalódna bennem a főnököm, nem tehetem meg a többiekkel", "nincs kivel menni", "pazarlás ilyesmire költeni", "jobb nekem itthon" stb.), és az önsajnálattal tényleg könnyedén el tud telni a maradék idő. Tessék inkább végiggondolni, mitől félünk annyira, és miért követnénk el halálos bűnt egy hosszú hétvégével a Balcsin – merthogy idő, az éppen lenne rá. A motivációs bőröndben kéne villámgyorsan rendet rakni.Az elszalasztott lehetőségek lajstromba vétele helyett a maradék időre koncentráljunk, és ahelyett, hogy nagyon nagy ívű elvárásokat támasztanánk, inkább koncentráljunk jóval egyszerűbb, de megvalósítható célokra, lásd: alvás, úszás, olvasás, túra, akármi. Ha lehántjuk a nyaralásokat körbelengő hülye mítoszokat (például.: a nyár fénypontja, az élmények netovábbja, a szerelem ideális terepe stb.), egész nyugodt szívvel nekifuthatunk egy augusztus végi 3-4 naposnak is, de ha egy rövid fesztiválozás is elsimítaná a lélek ráncait, hát tessék! A szeptemberi hajtásra pedig leginkább úgy készüljünk, hogy a saját terveinket próbáljuk meg megvalósíthatóra fazonírozni, gondoljuk át az eddigieknél kicsit szigorúbban, mire mennyi időt tudunk szánni, és a saját terhelhetőségünket se becsüljük túl. Ha ezzel megvagyunk, a szorongás alábbhagy, és jó esetben a menetrendszerűen kopogtató csalódás is kimarad az idén.  

Akik meg végigtombolták az egész nyarat, és a szeptember csak ürességgel kecsegtet, fokozatosan érdemes átszoktatniuk magukat a mérsékelt üzemmódra. Ami feladat, elmaradás, adósság még augusztusban "kivégezhető", érdemes már most belekóstolgatni, és nem az utolsó pillanatra hagyni mindent. A jeges rémület helyett jó időbeosztással augusztusra bőven jut még fesztiválból, nyárbúcsúztatóból, partiból bőven annyi, amennyi a teendők mellé elég munícióval is ellát. A "túltelítődöttséget" amúgy is muszáj némi kíméletes pihenéssel, relaxációval ellensúlyozni, így a szeptember elsejei ismerős pánikot célszerű megelőzni idén egy okos augusztusi átcsoportosítással, és ahelyett, hogy már most a téli hidegen és sötéten paráznánk, egyensúlyozzuk végig derűsen a nyár maradékát. Tényleg megéri.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés