free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az igazság odaát van

Szirmai Hedvig         Címkék: hazugság, kritika, sorozat, tévé, timroth 4 hozzászólás

Valóban csak úgy tudjuk élni az életünket, ha mindig átverünk és megvezetünk mindenkit? A Hazudj, ha tudsz című amerikai sorozat mindenesetre ezt állítja.

Az alapsztori elsőre nem is tűnik igazán érdekesnek. Betolnak az arcunkba egy Cal Lightman nevű figurát, akiről összesen annyi derül ki, hogy elképesztően jól olvassa az emberi test reakcióit: minden apró rezdülésre odafigyel, minden megjegyzést felfog, értékel és kiértékel. A szem két pislogását kombinálja össze a nem tudom kifejezéssel, és máris készen áll a konklúzióval: az illető nyilvánvalóan hazudik, hiszen a nem tudomhoz – igazmondás esetén – csak egy pislogás járna, nem több.

Na, jó, ez így még a Rém rendes családon nevelkedett egyszeri nézőnek is totál hülyeségnek tűnik. Csakhogy a készítő brigád nem hagyja ennyiben a dolgot, hanem Dr. Cal Lightman karakterét egy érdekes hazugságvizsgáló csapattal egészíti ki, és az egészet ötletes forgatókönyvekkel felturbózott, fordulatos rendőrségi történetekbe ágyazza. Ha még azt is hozzátesszük, hogy a hazugságok leleplezőjét Tim Roth alakítja, akkor már egyre érdekesebbnek tűnik a történet, és megéri kicsit jobban belemászni a hazugságok hétköznapi világába.

http://photos.latimes.com

Két dologra rögtön az elején felhívnánk a figyelmet. Először is: ez a széria alapvetően az amerikai nézők kegyeit keresgéli. Ez persze nem jelenti azt, hogy Európában nem működik, de sokszor zavaró az a szájbarágós, kicsit oktató jellegű dramaturgia, ami már a főcím alatt is ránk köszön. Különböző hazugságokra adott emberi reakciók feliratai repkednek a képernyőn - ilyenek, mint "Az arcod elárulja", vagy "Ha hazudsz, az látszik rajtad". Hát, igen, ez magunktól eszünkbe se jutott volna! A másik feltűnő jelenség, hogy tetszik vagy sem, de a Tim Roth által megformált figura bizony kicsit Dr House-ra hajaz. Ugyanaz a magabiztos, nagy tudású mester, ugyanaz a flegma, sokszor cinikus stílus, és ugyanaz a mester körül szaladgáló csapat, amelynek tagjai Dr. Lightman minden szavát lesik. (Titokban úgysem tudnának tartani előtte semmit.) A Hugh Laurie féle tahóság persze nem köszön vissza, de az alkotók szándéka egyértelmű: kreáljunk egy House-szerű figurát egy teljesen más területen, írjunk jó forgatókönyvet, és játszassuk el egy remek színésszel! A végén még nyakon öntjük az egészet egy osztályon felüli operatőri munkával, szerződtetünk egy zseniális vágót, és máris kész az új, nézőbarát széria.

Még mielőtt bárki is félreértené, a sorozat igenis jó lett! Ráadásul olyan kérdéseket is feszeget, amelyek túlmutatnak mindennapi hazugságainkon. A félelem, a düh, a szomorúság vagy akár a szexuális izgalom is visszavezethető hazugságokra, amit a második részben Dr. Lightman egy tojással illusztrál. Vagyis ha komoly hazugság közben egy tojást tartunk a kezünkben, az leeshet vagy eltörhet. De az is kiderül, hogy ha az ember szexuális izgalomba jön, lehet, hogy nem működik a tojásos trükk. Mint ahogy az is megeshet, hogy az ember ilyenkor nem is hazudik, hanem csak ideges.
Ha jobban belegondolunk, akkor az öröm mellett az izgalom vagy az idegesség jellemző ránk leginkább, de ezeket bizony simán kiválthatja a hazugság is – ezt a filozófiát segíti a vágás a nagyon közeli szűk plánok alkalmazásával, amikor a vizsgált személy kezét, száját vagy szemét mutatják egészen közelről. Persze nincs új a Nap alatt. Az egész olyan, mint amikor egy gyereknek azt mondjuk, hogy "Nézz a szemembe, ha igazat mondasz!" vagy "Megvizsgálnám, hogy puha-e az orrod." Ezt a sorozatírók is tudják, ezért azzal teszik az egészet érdekesebbé, hogy bevágnak ismert közszereplőkről olyan jeleneteket, amikor nyilvánvalóan hazudnak, és pont ugyanazokat a reakciókat figyelhetjük meg rajtuk is, mint a sorozat szereplőin. Bill Clinton például ugyanúgy húzza el a száját, amikor a Lewinsky botrányban kamuzik, mint az a katonanő, aki hamisan állítja, hogy főnöke megerőszakolta. Ez az ötlet nagyon eredeti, és kifejezetten szórakoztató. Az már egy másik téma, hogy léteznek-e tipikus jelei a testbeszédben egy nemi erőszaknak, de a sorozat készítői ezt a kérdést már nem nagyon feszegetik.

www.imdb.com

A sorozat minden párbeszéde egy komplett hazugságvizsgálat. Ha megkérdezzük a hamburgerestől, vajon mosott-e ma már kezet, akkor ugye nem szoktuk a válasz közben a testbeszédet tanulmányozni? Mi nem, de Tim Roth igen, és a következtetései alapján még belegondolni is szörnyű, hogy mi lenne akkor, ha úgy élnénk az életünket, hogy a körülöttünk elhangzó összes apró hazugságra fény derülne. Ha valaki felszegi az állát válasz közben, az a testbeszéd szerint dühös. De mi van, hogyha nem? Mi van, ha csak egyszerűen elzsibbadt vagy begörcsölt, mi meg simán levonjuk a téves következtetést?

A fent említett laktanyai nemi erőszak esete még jobban összekuszálja a képet. Vajon csak a tettlegesség a tényleges erőszak, vagy már az is, ha egy katonanőnek felajánlja a felettese, hogy nem kell erőltetett menetben gyakorlatoznia, ha lefekszik vele? Van–e különbség nemi erőszak és nemi erőszak között? Ha valaki igazat mond, az nem hazudik? Vagy ez mégsem ilyen egyszerű? Az érzelmek hiánya ugyanolyan fontos, mint a jelenlétük? Bonyolult kérdések ám ezek, és a Hazudj, ha tudsz elég töményen adagolja nekünk ezt a problémahalmazt. Hányszor érezzük mi magunk is, hogy valaki nem őszinte velünk? Hányszor fordul elő, hogy a maszkmosoly mögött egy furcsa szemvillanásból dühöt vagy félelmet érzünk valakinél, és hányszor kényszerülünk mi magunk is hamis mosoly mögé rejteni valódi érzelmeinket?

www.imdb.com

Tim Roth könyörtelenül rángatja le a leplet az emberiség egészéről, és néha csak a fejünket kapkodjuk, hogy mi mindenre érdemes jobban odafigyelni. Mivel Dr.Lightman tőzsdében is utazik, mostantól rettegjen minden bróker és gazdasági elemző, ha részvényárfolyamokról értekezik egy hírműsorban, mert lelepleződnek a titkok! A hazugságdoki ugyanis pontosan tudja, hogy nem szabad részvényeket venni valakitől, ha az illető nem tűnik őszintének. Hogy ennek milyen jelei vannak, azt persze nehéz lenne megmondani, de hát pont azért kell ide Tim Roth és lelkes csapata, hogy helyettünk is rávilágítson a napi bölcsességre: "A tények ne vágják el az igazság útját!"LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés