free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bridget Jones lejárt téma

Borsa         Címkék: bridgetjones, film, kapcsolat, kutúra, trend 3 hozzászólás

Lesz harmadik Bridget Jones-film, de míg a Jones-generáció mára már sokat változott, addig Bridget alakja maradt olyan, amilyen. Jó lesz ez nekünk?

Bridget Jones alapsztorijából musical készül, a brit Working Title vállalat pedig a közelmúltban bejelentette, hogy 2010-ben leforgatják a harmadik Bridget Jones-filmet. Bridget ráadásul nem sokat változott az elmúlt közel másfél évtizedben, a világ - és benne a Bridget Jones-generáció - azonban annál többet. Nem szegény Bridgetet kéne ma már előrángatnunk, hanem sokkal inkább egy másfajta, korszerű hősnőre volna szükség, aki képes lenne hitelesen megtestesíteni és inspirálni a mai nőket. Erről elmélkedett Lisa Rock, a Guardian újságírónője.

A '90-es években, amikor olcsón lehetett hitelhez jutni, az ingatlanárak emelkedtek és könnyű volt munkát szerezni, egy Bridget Jones nevű 33 éves nő robbant be az életünkbe. Egy modern kori Jane Austen-karakter, hasfogós bugyiban. Neurotikus volt, cigarettázott, ivott és evett. Az életében pedig az jelentette a fő prioritást, hogy szerezzen magának egy pasit. Négy évtizednyi feminizmusnak intett be ezzel. Mégis volt benne valami vicces és szeretetre méltó. Teremtője, Helen Fielding éles és szatirikus hangot ütött meg, Bridget pedig betalált a korszellembe. Megtestesített egyfajta fiatalos, vagány nőt, mi pedig azonosulni tudtunk vele. Most, úgy tűnik, visszatér.

www.rottentomatoes.com

Készülőben a Bridget Jones musical, illetve a Working Title nemrégiben bejelentette, hogy tervben van a harmadik film is, amelynek sztorija Fielding azon írásain alapul, melyeket 2005-ben, az Independent magazinban, heti folytatásokban közöltek, miután hat év kihagyás után újból kinyitotta a naplót. Bridget és Mark Darcy, akivel a második rész - azaz a Mindjárt megőrülök! - végén végül is összejöttek, ebben a folytatásban szakítanak. Hősnőnk ezt követően összefut korábbi szeretőjével, az alfahím Daniel Cleaverrel, és ittas állapotban lefekszik vele. Majd az ekkor már negyvenes éveiben járó Bridget egyszer csak felfedezi, hogy várandós, méghozzá Daniel babájával.

Bridget nem sokat változott. Ugyanúgy önkínzó és spiccesen tántorog válságból válságba. A világ azonban más lett, méghozzá a Bridget Jones-nemzedékkel egyetemben. A késő-harmincas, kora-negyvenes éveinkben járunk, sokan házasok vagyunk, és azzal zsonglőrködünk, hogy megfeleljünk a munkahelyünkön, miközben neveljük a gyermekeinket, és talán még idősödő szüleinkről is gondoskodnunk kell. Aggódva ragaszkodunk az állásunkhoz, fizetjük a jelzálogot, itt a sertésinfluenza, az iskoláink és kórházaink állapota, a globális felmelegedés, és így tovább. És valóban, amikor akad néhány percünk az önreflexióra, olyankor talán álmodozunk arról, hogy fogyunk néhány kilót, esetleg eltöprengünk azon is, milyen lenne kicsit többet inni a kelleténél. De ez csupán múló gondolat.

www.rottentomatoes.com

Bridgetnek saját lakása volt, munkája a médiában és elég pénze ahhoz, hogy divatos éttermeket látogasson. Mégis ott sírt egy chardonnay felett amiatt, hogy szingli. Ami akkor szórakoztató volt, ám egy tíz évvel idősebb nő számára ez már inkább dühítő és szomorú. Már nem releváns, már nincs szükségünk arra, hogy férfiakról siránkozzon, meg arról, hogy egy nő férj nélkül nem élhet teljes életet. Gyengéd istenhozzádot kellene mondanunk Bridgetnek úgy, ahogy a második film végén utoljára láttuk. El tudjuk képzelni, hogy vidékre költözik, hogy örökké boldogan éljen a jóképű és gazdag Mark Darcyval és gyönyörű gyermekeikkel. Helyette pedig egy új fiktív hősnőre volna szükségünk: egy erős, gerinces nőre, aki inspirálna bennünket a gazdasági világválság idején. Okos lenne, szellemes, művelt és magabiztos. Élvezné a divatot, a flörtöket és a partikat, ám mégsem ezek a dolgok uralnák az életét.

A Briget Jones név beírta magát a popkulturális lexikonba. Melléknévként és főnévként is használták egy bizonyos fajta nő és az ő viselkedésének jellemzésére, egy bizonyos időszakban, egy bizonyos érában. Mostanra azonban ez a figura és az a nőirodalmi trend, amely általa kibontakozott és felfutott, elfáradt.

Egy 2005-ös naplóbejegyzésében Bridget ezt írja: "Vajon amikor 80 éves leszek, gyilkos pillantásokat vetek Danielre a dominók felett az öregek otthonában, aztán túl sok krémlikőrt iszom, kacéran kuncogok, majd bedőlök vele az ágyba?"
Nos, reméljük, hogy nem.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés