free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gyümölcsleves cukor nélkül

Borsa         Címkék: gyümölcs, kaja, leves, recept, sárgadinnye 2 hozzászólás

Próbálkoztunk már többféle gyümölcslevessel az íz-i rovatban, azonban most először készítettük alapvetően sós hozzávalókkal. A kísérlet nagyon jól sikerült.

A szerkesztőségben állandóan téma a gyümölcslevesek megítélése. A társaság egyik része, a napközis emlékeire támaszkodva érvel ellenük, ami nem csoda, emlékezzünk csak vissza a közétkeztetés lisztcsomós, rossz minőségű befőttekből kotyvasztott leveseire. Ezt a tábort erősíti a főszerkesztő is, tavaly nyár végén sikerült először meggyőznünk arról, hogy létezik másmilyen gyümölcsleves is. Akkor szép sárga, krémes barackos-dinnyés csodát készítettünk neki, ami végül megnyerte a tetszését.

A másik oldal azt állítja, hogy a gyümölcsleves nem elő- hanem utóétel, sokkal inkább desszert, mint bármi más, éppen ezért tartózkodik a fogyasztásától, nem szereti édességgel kezdeni a menüsort - ebben is van ráció. Innen következett az ő meggyőzésükre szolgáló gondolatmenet – készítsünk gyümölcslevest cukor nélkül, alapvetően sós hozzávalókkal. Ha ugyanis létezik egy csomó étel, ahol a gyümölcsöket hússal, felvágottal, sajttal esszük, és működnek is együtt, akkor miért ne lenne járható ez az út a levesek terén is.



Tekintve az időjárási viszonyokat, továbbra is él az igény arra, hogy a lehető legkevésbé kelljen tűzhelyet használni, és amúgy is mihamarabb el lehessen hagyni a konyhát. (Itt kérünk elnézést mindazoktól, akik élvezettel tolják kánikulában a kolbászsütést.) Összegezve: a kísérlet sikerült, az ízkombináció bevált, a recept bekerül Borsacsalád repertoárjába. Van azonban néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, leginkább a hozzávalók beszerzésekor.

Ez a leves csak akkor működik igazán, ha minden alkatrésze friss, kellően erőteljes ízű. Ezért próbáljunk meg minél inkább édes, illatos dinnyét választani hozzá, vagy ha van otthon egy, amiről már bebizonyosodott, hogy finom, azt használjuk el a leveshez. A bazsalikom szintén legyen friss, a szárított ebben a főzés nélkül készülő ételben nem tudja kiadni az aromáját, eleve reménytelen a használata. Ugyanez igaz a borsra is, lehetőleg frissen törjük vagy daráljuk az ételbe, hogy a teljes zamata megjelenhessen a levesben. Krémsajtból keressünk jó minőségűt, és semmiképpen sem zsírszegényt, ugyanis savanykássága és a teltség szintén szükséges az egész harmóniájához.



Levesbetétet mi nem készítettünk hozzá, de aki tovább turbózná az ízeket, az próbálkozzon kevés olajon ropogósra pirított sonkacsíkokkal, esetleg egy kevés egészen apró kockákra vágott füstölt sajttal.

Így készül

Fél kilónyi sárgadinnyét kimagozunk, és kockákra szeletelünk. Turmixgépbe vagy egy olyan edénybe tesszük, amelyben kényelmesen lehet használni a botmixert, és egy kissé megdolgozzuk. (Nem olyan könnyű, mint ahogyan elsőre gondolná az ember.)



Ekkor hozzáadunk egy púpos evőkanálnyi krémsajtot, hat-nyolc apróra tépkedett bazsalikom levelet, nagy csipet sót és ízlés szerinti frissen tört borsot. A mixer segítségével teljesen krémesre keverjük, és tálalás előtt hagyjuk állni pár órát. Inkább szobahőmérsékleten, semmint jegesen tálaljuk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés