free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az utolsó padlizsán

Borsa         Címkék: bulgur, kaja, padlizsán, recept, taboulleh 0 hozzászólás

Előfordul, hogy valaki hirtelen allergiássá válik egy ételre. Így járt kollégánk is, aki kedvenc veteményéről kell, hogy lemondjon, de legalább méltón búcsúzott.

Sajnos Borsamunkatárs számára egyszer és mindenkorra - mondjuk ki bátran a szót, örökre - véget ért a padlizsánszezon. Nem csak az idei, hanem valóban vége, most már búcsút kell, hogy intsenek egymásnak. Kollégánk ugyanis allergiás lett a törökparadicsomra. Szerencsére nem történt semmi életveszélyes, de már egy ideje felfigyelt arra, hogy ha beugrik a törökhöz, kedvenc joghurtos padlizsánjáért, akkor több órányi kellemetlenség következik. Kaparó torok, elmélyült hang, folyamatos krákogás a következmény. Sokáig próbált nem tudomást venni a tünetekről, ő, aki semmire sem allergiás, miért pont a kedvenc veteményére lenne túlérzékeny. Hibáztatta a belvárosi levegőt, egy elgyengült pillanatában a dohányzását, de a padlizsánra nem akarta fogni a kellemetlen jelenségeket.


Nézd meg hogyan készül a padlizsános bulgursaláta!

Ez így ment hosszú hónapokig. Ehetett bármilyen padlizsános ételt, nem volt semmi problémája, kizárólag a joghurtos változat kaparta a torkát, így aztán lemondott róla, mert tényleg kellemetlen volt. Aztán eljött a pillanat, amikor valami otthon készült étel nem esett jól annyira, mint ahogyan szokott, majd a pármai padlizsán már majdnem kiverte a biztosítékot, a kóstolás után rögtön kálcium pezsgőtabletta után kellett nyúlnia. De még mindig nem hitte el. Aztán, amikor ezt a bulguros salátát elkészítette, és persze megkóstolta, gyakorlatilag azonnal viszketni kezdett a torka, kicsit nehezebben kapott levegőt, és egyáltalán érezhető volt, hogy eddig és ne tovább a padlizsánnal.

Pedig nem sikerült rosszul, végül is taboulleh egyfajta dúsabb változataként készítette, könnyű nyári vacsorának, de sajnos három falat után kellett megállapítania, hogy bármennyire is működik az ötlete és bármennyire is finom, amit kigondolt, ő nem ehet többet belőle. Így szomorúan nézte végig, amint Borsaférj hazatértekor állóhelyében lapátolja be az egész, kettejüknek szánt adagot, elégedett nyammogások közepette.



Az ötlet egyébként nagyon egyszerűen adta magát, az történt, hogy a Balatonfenyvesről érkezett két dundi, biotermesztésű padlizsán a konyhapultján hevert, mellettük a frissen vásárolt bulgurral. Ez utóbbi csak megszokásból érkezett, de ha már ilyen szépen összetalálkoztak a konyhájában, végül együtt kötöttek ki a tányéron.

Így készül

Egy nagy csészényi bulgurt kevés forró olívaolajon átforgatunk, feleresztjük két csészényi vízzel, sózzuk, és lefedve, kislángon addig főzzük, míg minden folyadékot magába nem szív. Egy közepes padlizsánt kis kockákra vágunk héjastól, lesózzuk, és állni hagyjuk. Négy szál újhagymát egy fél csokor petrezselyemmel, esetleg egy gerezd fokhagymával nagyon finomra aprítunk. Ezt a hagymás petrezselymes keveréket a még meleg, de már nem fővő bulgurhoz keverjük, és hűlni hagyjuk.



A padlizsánokat leöblítjük, majd egy serpenyőt nagyon forróra hevítünk, kevés olajat öntünk bele, és a padlizsánkockákat nagy lángon alaposan megpirítjuk. Ezt is a bulgurhoz keverjük, majd megvárjuk, amíg az egész kihűl. Ekkor meglocsoljuk egy kevés olajjal, citromlével, borsozzuk, és hozzáforgatunk öt dekányi, apró kockákra szeletelt feta sajtot. Pár órát várunk, hogy az ízek összeérjenek, de nem tesszük hűtőbe, mert szobahőmérsékleten a legfinomabb.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés