free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A divatjelenségek mögöttes jelentése

Fiáth Tita         Címkék: divat, lélek, pszichológia, ruha, trend 10 hozzászólás

A reggel kiválasztott toalett gyakran köszönő viszonyban sincs az alapértékeinkkel. A divat önmagában nem határozza meg a személyiségünket, de kereteket adhat.

Akadnak, akik a "divatozást" a felszínesség és a nyájösztön eklatáns példájaként szapulják, mások viszont még a zoknimintázatban is az identitás építőkockáját vélik felfedezni. Egyesek szerint a nemzetiségünkhöz, a zenei szubkultúrákhoz vagy a "korszellemhez" való viszonyunk legtisztább tüköre a választott gúnya, másoknak azonban szimplán a többséghez igazodásról meg a biznicről szól a szezononkénti öltözékváltás. Komolyan kellene valamiféle jelentést látnunk abban, hogy jó pár évig a hatvanas évek nadrágszabását majmoltuk, most meg répában feszítünk? Vagy engedelmeskedjünk a trendeknek akár, de legyünk tisztában azzal is, hogy a divatipar felszabadulásra ácsingózó rabszolgái vagyunk csupán?

A divat pszichológiájával foglalkozók a "ruhamániákusságot" sokáig csak a nőkre jellemző, megvetendő tulajdonságként könyvelték el. Míg a férfiak az eszmék piacán lelkesednek – így az okosok –, addig a nőket ócska kis textíliák és évente megújuló, értelmetlen formák hevítik, ráadásul csak azért, hogy még intenzívebb csáberővel téríthessék el az urakat a fontosabb teendőktől. A későbbiekben persze sikerült szétszálazni a nőkre nézve igencsak lealacsonyító sztereotípiát. Egyfelől: a férfiak hasonlóképpen válhatnak a "fényes magazinok" és ruhaszalonok marionettfiguráivá, másfelől pedig korántsem biztos, hogy minden nő azonos módon élvezi a fizetésének butikokban való elherdálását, még akkor is, ha hónapról hónapra behódol: "A szívem törik össze a kasszánál minden alkalommal, de nem tehetek mást – fakad ki egy 38 éves nő. – Amíg kamaszlányként előadhattam a bakancsban és turkált kezeslábasban feszítő lázadót, addig középvezetőként muszáj betartanom a dress code-ot, bármennyire rühellem is."Alighanem egyetérthetünk abban, hogy az öltözékünk rólunk árulkodik, és talán szégyenkeznünk sem kell akkor, amikor a tenyerünket a szívverésünk fölé helyezve beismerjük, hogy sokszor a divat súg olyankor, amikor a bennünk dúló káoszt valamiféle formába kellene rendezni reggelente – magyarán: egyáltalán nem ciki, hogy néha bizony a divat mondja meg, hogy kik vagyunk. Metszőbb tekintetet igényel viszont annak a megválaszolása, hogy pontosan MI is az, ami kifejeződik belőlünk egy-egy velúrcsizma vagy spagettipántos top által. Sokan rávágják, hogy pusztán az anyagi helyzet, de az egyértelműen. Mit kezdjünk viszont a kordbársony sortot öltő, rasztahajú, rózsadombi lánnyal, a replika-Rolexet viselő telepi srácokkal, vagy azokkal a dél-afrikai szubkultúrákkal, ahol akár a tartós éhezés árán is beszerzik a legpatinásabb luxusmárkák aktuális darabjait? Úgy gondolom, hogy a divatkövetés, illetve a magunkra öltött szettek jelentése ritkán fejthetők meg olyan egyszerűen, mintha az álmoskönyvből olvasnánk. Talpig feketében, halálsminkkel: ezek nyilván a gót zene szerelmesei, akik szívesen adják át magukat a depresszív hangulatoknak, és elmélkednek az élet szabad szemmel nem látható aspektusairól – oké, de amint mondtam, borzasztóan kevés esetben kódolható vissza ennyire szótárszerűen a szerkóink szimbolikája.

Az optimistább elemzők úgy vélik, hogy a különféle márkák, és azok kombinációi határtalan lehetőségeket biztosítanak arra, hogy kifejezzük az értékrendszerünket. Kérdés ugyanakkor, hogy ha felhúzok egy Adidas-melegítőt, akkor a sportolás iránti elkötelezettségemet, a vicces retróstílus iránti rajongásomat, vagy az oldschool-hiphop melletti elkötelezettségemet demonstrálom-e. Vagy mindez kiderül a kollekcióm többi eleméből? Továbblépve: mit jelent a középen felállított hajkorona egy szakadt farmert és Sex Pistols feliratú pólót viselő punk srácon; egy ugyanezt a szettet hordó, ámde milliomos kortárs divattervezőn, vagy egy ifjú futballcsillagon? Van-e különbség a hatvanas évek blues zenéjéért rajongó, trapézfarmert és virágos inget hordó bölcsészlány, és a Woodstockot még hírből sem ismerő, ám a Cosmopolitan divatajánlása alapján ugyancsak trapézfarmert választó csaj öltözékének jelentése között? Még továbbhaladva: attól, hogy az aktuálisan divatos roma motívumokkal ellátott, hímzett kis pelerint rendeltem meg Párizsból, még lehetek rasszista?A divatjelenségek mögöttes jelentésének megfejtése részben amiatt nehéz mutatvány, mert újabban nem a szimbólum eredeti jelentésével, hanem többszörös áttételekkel kell számolnunk. A nyakba dobott békejel sokkal inkább a hatvanas évek feelingjének ismét aktuálissá válásáról alkotott, naprakész tudásomról árulkodik, mint arról, hogy valóban kimegyek tüntetni az iraki követség elé. Ha keresztre cserélem a medált, sem szükséges bíznom a bűnbocsánatban: lehetek Madonna-rajongó, vagy villanthatok a gazdagságommal, ha a nyakamat húzó fuksszal grasszálok a belvárosban. A ruháim persze sokszor nem a pénztárcám vastagságát, hanem bizonyos tudáskészletekhez való hozzáférésemet mutatják meg. Hatalmas pénzeket akasztó bűnözők időnként akkor is a Retro Jeans termékeiben mutatkoznak, ha éppen telne drágábbra is. Az általuk választott darabok pontosan leképezik azt a horizontot, ameddig akkor láttak el, amikor még üres zsebbel nyálcsorgattak a kirakatok előtt (magyarán nagyjából a Retróig terjednek a "márkás göncökről" alkotott ismereteik – és ez ismét sokat elárul az ember múltjáról és gyökereiről).

 A reggel kiválasztott toalett persze gyakran köszönő viszonyban sincs az alapértékeinkkel. Mélyen dekoltált ingbe bújunk, pedig utáljuk az ilyen "ribancos" holmikat, csak akkora sebeket ejtett a nőiességünkön egy szakítás, hogy muszáj a ruházattal tuningolni az önbecsülést. Máskor semmi mást nem szeretnénk kifejezni, csak azt, hogy egyszerűen képben vagyunk, lépést tartunk. Hányingerünk támad a válltöméstől, de ha az jelzi mostanság a trendiséget leginkább, ám legyen (persze a többi darabbal árnyalhatjuk az összhatást, és bemutathatunk újabb és újabb tartalmakat is magunkból). A divat önmagában tehát nem határozza meg a személyiségünket, ám durván szabott kereteket adhat, amibe "belefolyhatunk". A fordított eset, amikor önmagunkból szeretnénk kinyilvánítani valamit a toalettünk segítségével, jóval hízelgőbben hangzik – viszont alighanem várnunk kell még a tervezők leleményességére, amíg a cuccaink olyasféle sokszínűségeket, mint "Az egyetemet éppen félbehagyott, a raggát és a nu-metált egyaránt kedvelő, német apától és magyar anyától származó, szegedi biszexuális biciklisfutár vagyok", is ki tudnak fejezni. Az olyan jellemvonásokról, mint "hangulatember", "ironikus", "önfeláldozó" vagy "megfontolt", már nem is beszélve.   LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés