free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A pasi mint önjelölt lakberendező

-PészM-         Címkék: bútor, kapcsolat, lakberendezés, otthon, pasi 9 hozzászólás

Elképesztő élmény, amikor a pasinkat elkapja otthon a díszítési vágy, és egyetlen nap alatt fenekestül felforgat mindent. Talán valami második gyerekkor lehet.

Nem állítanánk, hogy valamelyik méregdrága lakberendezési magazinba kívánkozna az otthonunk, de pár évente legalább egyszer elkapja az embert a díszíthetnék vagy a csinosítás vágya, mint a gépszíj. Ez többnyire a csajok reszortja – amúgy is –, a hím jobbára beéri a kölcsöníróasztallal, a legolcsóbb spájzdeszkákkal könyvespolc híján és a billegő stokival a teraszon. Minek költeni a hülyeségre, ezek csak tárgyak: nagyjából ilyen mélységű a viszonya az otthonunk belső tereivel. Csöpögő csappal amúgy szívesen ügyköd, kislámpát is vidáman fúr fel, és a technikai gócpontok rejtélyét is ő oldja meg otthon, de az esztétika – lássuk be – nem a fő rendezőelv.Hanem aztán megesik az ellenkezője is. Egyszer csak – minden előzetes vagy ráutaló magatartás nélkül – ugyanez a férfi fogja magát, és az összekuporgatott kis vagyonkáját a miénkkel kiegészítve nem téli-nyári örömökbe öli (sí, vitorla, fesztiválok, új bringa stb.), hanem feltárcsázza a kisbuszos cimboráját, és a neves svéd nagyáruház kínálatából új dizájnt álmodnak otthonra. De nem akárhogy! Itt az utolsó szeg is a helyére kerül még éjfél előtt, így a tervezésnek, vásárlásnak, szerelésnek egyetlen napba bele kell férnie, hangzik el az ukáz – ma meg lesz újítva a pecó, az fix. Az ember visszatart egy erősen kikívánkozó mosolyt, ahogy rájuk néz: kockás füzetbe jegyzetelik a termékszámokat, centivel rohangálnak fel s alá a lakásban, lesik a világhálót, melyik árnyalat hova passzolna – de akkor még mindig azt hisszük, komolytalan unaloműző az egész. Ezért nem is szólunk bele. Oda se bagózunk, játsszanak csak az urak kedvükre!

Nagyot tévedtünk, amikor azt hittük, a tervezés öröme ezúttal sem lépi át a kivitelezés küszöbét. Szempillantás alatt tekintélyes lista íródik, hogyaszondja: új szék, párnával (!), színes könyvespolc, bájos kis komód, és akkor már a virágokat is át kell ültetni, tehát hoznak ők cserepet virágfölddel, de még alátétet is, hogy ki ne folyjon majd a víz. Hoppá. Itt már nem jutunk szóhoz. Aztán kocsistul-mindenestül eltűnnek órákra, majd jön egy lelkes telefon, hogy megkenték a raktárost egy utolsó darabért, hogy a fél áruház nekik rohangál, és hogy már az ötödik áruházban járnak a legmegfelelőbb (!) nádkerítésért a teraszra. Itt már bevillan egy pillanatra, hogy valami Zs kategóriás kandikamerás tévéshow-ban vagyunk szereplők, vagy valami spéci tudatmódosító furcsa mellékhatásának estek áldozatul ezek a vérebek, akik amúgy egy poharat nem tennének arrébb – mindenesetre gyanús az egész ügylet.Fél óra múlva olyan diadalittasan esnek be, mint akik olimpiai aranyat hoztak tető alá, ki se fogynak a mesélésből, hogy mennyire talpraesettek, micsoda jó ízléssel és műgonddal válogattak, majd zsákszám hordják be az újdonságot. Kinyitják a nagy szerszámosládát, leülnek, és csöndben nekilátnak az összeszerelésnek. Merthogy a vállalat számítógépes tervezőrendszerében már mindent leellenőriztek, itt meglepetésnek helye nincs, ki van számolva minden. Szerelnek, ügyködnek, bajlódnak, néha meg-megállnak egy rövid összevetésre, kinek a polca lett szebben becsavarozva – tehát ott gubbasztanak terpeszülésben a parkettán, és mintha villanyvasutat raknának össze nagy komolyan húsz évvel ezelőtt, most lakberendeznek, építenek, megvalósítanak.   

Tán mondani sem kell, a nyersfa szín mellé, ami az egész teret dominálta, szerintük a sötétbarna, a piros és a fekete kiválóan megy, mindez egyszerre, egy térben és egymás mellett ("olyan vad", "tök szép", "már csak ebből a színből volt a boltban" stb.). Tényleg annyira megható az egész, hogy inkább legyintünk arra a brutális színkavalkádra, ami az otthonunk lett – elég elnézni ezt a két elégedett fejet, amint éjfélkor még fiókot illeszt be, meg portörlő ronggyal tökéletesíti a fénylő fafelületet. Azóta sem tudjuk, hogy a hőség, valamiféle bűntudat vagy a szimpla unalom mozgatta-e a projektet, de mindegy is. A következő öt évben nyilván még csak hasonlóra sem fog sor kerülni.      LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés