free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nők az olimpiai ringben

Borsa         Címkék: box, egyenlőség, olimpia, sport, test 1 hozzászólás

Az Olimpia programjába felvették a női ökölvívást, így már minden nyári olimpiai sportágban indulhat mindkét nem. Ám némelyek szerint a box nem a nőknek való.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge augusztus közepén bejelentette, hogy a női ökölvívást felvették a 2012-es olimpiai játékok programjába. Ez pedig azt is jelenti, hogy a londoni nyári olimpia lesz az első olyan az olimpiai játékok történetében, ahol a nők és a férfiak egyaránt, minden sportágban versenyezhetnek - írja a Guardian. A nemek közötti egyenlőség szempontjából ez a döntés kétségkívül előrelépés, ugyanakkor sokan megkérdőjelezik, hogy a box sport-e egyáltalán, vagy inkább csak arról szól, hogy két ember legális keretek között összeveri egymást? Vajon mennyire egyeztethető ez össze a nőies viselkedéssel, és ami lényegesebb: mennyire veszélyes?

Itt volt az ideje?

A sportág 1720-ig visszanyúló történetében nem fordult még elő, hogy a női ökölvívás olimpiai programban szerepelt volna. "Az ökölvívás volt az egyetlen sport, amelyben nők nem szerepelhettek. A sportág azonban óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt öt évben, és itt volt az ideje, hogy felvegyük a játékok műsorába" - magyarázta Rogge.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntését az ökölvívó szervezetek üdvözölték, és kinyilvánították, hogy ezzel a változással egyszer és mindenkorra cáfolatot nyertek az egészségügyi kérdésekkel, illetve a nők állóképességével kapcsolatos aggodalmak.
A nemek egyenlőségéért kampányolók szintén pozitívan értékelték a fejleményt, amely szerintük fontos lépés végső céljuk elérésének útján, amely során szeretnék felszámolni az olimpiákon tapasztalható nemek közötti egyenlőtlenségeket, többek között azt, hogy a férfiak 38 éremmel többért indulhatnak, mint a nők.

www.guardian.co.uk

Amir Khan, olimpiai ezüstérmes brit ökölvívó viszont azok közé tartozik, akik aggodalmukat fejezték ki. "Nem gondolom, hogy a nőknek harcolniuk kellene. Amikor megütnek, az nagyon fájdalmas tud lenni." A sportoló szerint van valami elválaszthatatlanul férfias abban, ha két ember egymás fejét üti. Hozzátette ugyanakkor, hogy tapsolni fog a brit női boxolóknak a 2012-es olimpián.

A sztereotípiák megváltoztatása

Az ökölvívás az elmúlt években vált különösen népszerű sportággá a fiatal nők körében, amihez hozzájárult az Oscar-díjas Millió dolláros bébi című film is, amely egy amatőr női boxoló történetét mesélte el. A történelem eddigi leghíresebb női boxolója Muhammed Ali lánya, Laila, aki egyszer legyőzte Jacqui Frazier-Lyde-ot, apja ősi ellenfele, Joe Frazier lányát is. Sok fiatal nő számára az ökölvívás önbizalmat és megerősítést ad, s kihívást jelent a férfias és nőies viselkedéssel kapcsolatos sztereotípiák megváltoztatására. "A lányok, akik boxolnak, nagyon különböző háttérrel rendelkeznek, kezdve azoktól akik ezt a kiutat választják a bűnözésből, egészen a haditengerészet tisztjeiig" - mondta Rebecca Gibson, az Angol Amatőr Ökölvívó Egyesület női boyért felelős menedzsere.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs probléma. Nyilvánvalóan, ha a férfiaknak megengedik, hogy boxoljanak az olimpián, akkor a nőknek is meg kell. Sokan megkérdőjelezik azonban, hogy a box sport-e egyáltalán, hiszen szerintük gyakorlatilag arról van szó, hogy két emberi lény megpróbál kárt tenni egymásban. A sportág elkerülhetetlenül legitimizálja az agresszió bizonyos formáit, hiszen a résztvevők olyasmit tehetnek egymással, amely normális körülmények között törvényellenes lenne. 

http://thegrandnarrative.files.wordpress.com

Férfiak haltak bele a ringben szerzett sérüléseikbe, és vita folyik azzal kapcsolatban is, hogy az ütések, amelyeket pályafutása során Muhammad Alira mértek, vajon nem járultak-e hozz Parkinson-kórja kialakulásához, amely komolyan korlátozza a beszédét és a mozgását. Azok a nők, akik boxolni akartak, joggal panaszkodhattak, hogy az előítéletek eddig távol tartották őket az olimpiai arénától, ugyanakkor meg lehet érteni azok érveit is, akik szerint az ökölvívás nem egy sport. Ugyanis mégiscsak van abban valami beteges, ha megfigyeljük, amint két ember - nemre való tekintet nélkül - péppé veri egymást.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés