free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Borsa térfigyelő - Szabadság tér

Borsa         Címkék: belváros, budapest, szabadidő, szabadságtér, térfigyelő 1 hozzászólás

Félelmetes története van annak a térnek, ahol a Borsa térfigyelő kommandója a minap járt. A Szabadság tér hibái ellenére is jó hely, ne menjünk el mellette.

A Kossuth tér felől érkezve a sarkon egy kiülős, leánderes étterembe botlunk, amelynek a teraszán álló fák lámpafüzérekkel vannak feldíszítve. Érdemes megfordulni is, mert különösen szép innen a Parlament. A sokszögű tér közepéről egyébként akármerre nézve, gyönyörű épületeket látni – legtöbbjük felújított, frissen tisztított. A tetőszinten domborművek, szobrok, szépen megmunkált házfalak, a járdaszinten a posztos rendőrök mellett száguldó kutyák, még lejjebb pedig a Lipót nevű mélygarázs.

A Szabadság téri padokon mindig sokan ücsörögnek a szép kandeláberek alatt, (bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem ritka erre a hajléktalan, aki itt hajtja álomra a fejét). Nappal gyerekeket tologató családok, párocskák, fotózkodó turisták, biciklisek lepik el a parkot. Az Egyesült Államok nagykövetsége szokás szerint éjjel-nappal körbe van bástyázva: a Szabadság tér 12. nyugalmát biztonsági emberek, rendőrök vigyázzák. Az épület előtt szép virágágyás található, itt is sok a kisgyerekes család, de fotózni ezen a területen nem szabad. Pár évvel ezelőtt még itt kígyóztak az amerikai vízumra váró sorok, de ez ma már a múlté, csak a néhány őrbódé és a félig a földbe rejtett, sok kis speciális védőoszlop a régi. Nem messze a nagykövetségtől emléktábla áll Carl Lutz svájci diplomata tiszteletére, aki a II. világháborúban az akkor svájci zászlót viselő épületben tevékenykedve több tízezer zsidó életét mentette meg. Egy másik közeli, kör alakú virágágyás közepén Bandholtz amerikai tábornok szobra figyeli szigorúan a Lipót garázs bejáratát. A szobrot 1936-ban azért állították, mert a tiszt 1919-ben megakadályozta a Magyar Nemzeti Múzeum kifosztását. Az alkotást 1940-ben eltávolították, majd 1989-ben, Bush elnök látogatása előtt eredeti helyére emelték.


Az amerikai nagykövetség Bandholtz tábornokkal - Nézd meg a többi képet is!

A térnek egyébként szó szerint félelmetes történelme van. A XVIII. században II. József ide építtette a hatalmas, tekintélyparancsoló Újépületet, és a lakosság állítólag soha nem volt tisztában azzal, mi is zajlik az erődszerű falak mögött. Az épület olyan hihetetlen méretekkel rendelkezett, hogy nem csak maga a tér, de a környező utcák helyét is elfoglalta. Több részre osztott udvarára különböző pavilonokat húztak fel, egyes épületeit használták kaszárnyának, katonai börtönnek is. Ide zárták az 1849-ben elfogott szabadságharcosokat, sőt, az épület falánál végezték ki az első független magyar kormány miniszterelnökét, Batthyány Lajost is. (A gróf emlékét őrzi a Szabadság tértől nem messze állított Batthyány-örökmécses – el lehet képzelni, valaha ez a terület is az Újépület egyik része volt.) A kiegyezés után a városatyák közintézményeket próbáltak kialakítani az épületben, de végül 1897-ben a lebontás mellett döntöttek. Az elegáns Parlament mellett, a zord erődítmény helyén egy gyönyörű parkot alakítottak ki frissen ültetett fasorokkal, gondozott virágágyásokkal, padokkal, kis pavilonokkal. Az akkor telepített hársfák egyikét állítólag maga Széchenyiné ültette. A hársfasor mára megfogyatkozott, de néhány ősplatánnal együtt emlékeztet azokra a régi szép időkre.


A park megfogyatkozott hársfasorral

A XX. század sem kegyelmezett a térnek, amelyen a harmincas évekig még villamos is közlekedett. Nagyon menő helynek számított, így nem kerülhette el, hogy 1921-ben irredenta szobrokat állítsanak rá. A négy égtájról elnevezett, a trianoni békeszerződésben az országtól elcsatolt területeket megszemélyesítő monumentális betonszobrok 1945-ig voltak itt láthatóak. Helyükre a következő évben a főváros felszabadítása közben meghalt szovjet katonák tiszteletére emelt hősi emlékmű került. Ez utóbbi a mai napig ott is van - ez az egyetlen olyan budapesti szovjet emlékmű, amely a rendszerváltás után nem költözött át a Szoborparkba. A művet a közelmúltban többször megrongálták, ezért ma kordon veszi körül, ami kétségtelenül ront a tér esztétikáján, ám a fűnek nagyon is jót tesz.


Szovjet emlékmű kordonnal, mélygarázs kávézóval

A XXI. század egyéb nagy változásokat is hozott a tér életébe. Először (2003-ban) feltúrták, hogy mélygarázst építsenek alá, majd újrafüvesítették, átrendezték, növényeket, fákat ültettek rá, felújították a játszóterét, és gondosan elrendezték a kövezetét. 2006-ban féktelenül rongáló, gyújtogató tömeg ostromolta meg a téren álló Tőzsdepalotát, amelyben akkor a Magyar Televízió működött. A kormányellenes tüntetők nem csak az épületet, de a félig rendbe szedett, félig további felújításra váró parkot sem kímélték. Ezután a hatóságok lezárták az egész teret, és a környéken egy ideig szinte csak rendőrök jártak. Mára a tér újra szép, kordon csak a szovjet emlékművet és az Egyesült Államok nagykövetségét védi, a Magyar Televízió pedig 2009-ben elköltözött innen.

A hatalmas fák alatt, a tér kábé mértani középen, a garázs épülete körül kialakított csinos kávéházban lehet ücsörögni. A Szabadság tér sarkában EU-konform játszótér várja a bölcsiseket és az ovisokat hintával, csúszdával, modern libikókával, homokozóval. A szülők a padokon ejtőzhetnek, sőt, kukát is találnak a szemétnek. Nagyon kellemes a hely, még a kútból is folyik a víz, de a nyilvános wc sajnos hiányzik.


Játszótér gyerekekkel

A Szabadság tér 9. gyönyörű épület, a Nemzeti Bank lakik benne. Érdemes bekukkantani a tér felé néző, oldalsó bejáraton, vagy legalább jól megnézni a homlokzatot, amely remek alapanyagból készült, és különösen szépek rajta a díszítőelemek. Az épület udvarán a Látogatóközpont ingyenes kiállítások, előadások és egyéb, pénzzel kapcsolatos programok otthona.

1. Borsa térfigyelő - Szabadság tér
2. A tér főszereplőjeLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés