free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szilvaleves, akár desszertnek is

Borsa         Címkék: desszert, gyümölcs, kaja, recept, szilvaleves 6 hozzászólás

A szilvaleves jellegzetes menzai koszt, tehát sokan tartanak tőle. Megmutatjuk, hogyan lehet elkészíteni úgy, hogy akár desszertként is megállja a helyét.

Lehet, hogy néhányaknak rémisztően hangzik a szilvaleves szóösszetétel, hiszen ez az étel jellegzetes menzai koszt volt annak idején, orosz import szilvabefőttből készítve. Az egészben hagyott, héjas, kicsit rücskös gyümölcsdarabok, a lében úszkáló lisztcsomók annyira visszataszítóak voltak, hogy sokaknak egy életre elvette a kedvét a gyümölcslevestől, sőt a nyers szilvától is.



Ami meglehetős méltánytalanság a szilvával szemben, hiszen az egyik legízesebb, legaromásabb gyümölcsről beszélünk – nem véletlen, hogy a majd' legjobb pálinka alapanyag, és aszalva is jól megtartja jellegzetes ízét. Dicsérhetnénk extra magas rosttartalmáért is – az egyik legjobb természetes hashajtó, bármilyen formában is vesszük magunkhoz. Na jó, a pálinkát leszámítva. Ráadásul a legmagyarabb gyümölcs is, ha szabad ezt mondani, hiszen az ország összes gyümölcsfájának a negyede szilvafa, ráadásul a világ negyedik legnagyobb szilvatermelője Magyarország. A háború előtt Szatmár megyében még voltak szilvaerdők, amelyeket senki sem telepített, senki sem gondozott, de termésüket természetesen az akkori kirándulásokkor mindenki fogyasztotta. Ma is simán találhatunk útmenti, mindenki tulajdona, termő, egészséges szilvafákat.

Ráadásul szilva rengetegféle van, az apró szemű beszterceitől - ebből szilvásgombóc lesz a jövő héten -, aminek a magja akkorka csak, mint egy gyerek körme, egészen a golflabda nagyságú, szaftos ringlókig. Ha valakinek van egy kis affinitása a dologhoz, az nekiállhat kísérletezni azzal, hogy melyiket mire érdemes használni, mert nem csak édességek, lekvárok, hanem pompás köretek, feltétek is kreálhatók a szilvából.



Egyébként ennyi jó tulajdonság mellett tökéletesen érthetetlen, hogy nem voltak képesek a konyhás nénik ehető levest kreálni a szilvából, még akkor is, ha befőttből készítették. Borsamunkatárs éppen ezért úgy döntött, hogy megpróbálkozik vele. Egyetlen gondja volt csupán, az, hogy a szilva héját valahogy el akarta tüntetni, mert tapasztalatai szerint igen csak élvezetkeserítő hatása van megfőve. Nem bízott a turmixolásban, ezért a passzírozás mellett döntött, és igaza volt. Nagyon krémes, sima  és igazán finom levest kapott, amiben tökéletesen lehetett érezni a szilva zamatát, nem lett túl édes, és igazán gusztusos színe lett. Simán mehet levesnek, de egy kis pirított dióval megszórva desszertként is megállhatja a helyét.

Senkit ne bátortalanítson el a passzírozás, a teljesen puhára főtt gyümölcsöt két perc alatt lehet átmasszírozni a szűrőn, és ezzel együtt mindösszesen húsz perc a leves elkészítése. Egyetlen dologra kell vigyázni, mégpedig arra, hogy a tejszínes tojás belekeverésekor már nem forrhat föl, különben kicsapódik a tojás sárgája, és rántotta darabok fognak úszkálni a leves felszínén.

Így készül

Fél kiló, jó érett, édes szilvát kimagozunk, fazékba tesszük, és ízlésünknek megfelelően megcukrozzuk. Megszórjuk egy kevés őrölt fahéjjal, egy nagycsipet sóval, és annyi vízzel engedjük fel, hogy a gyümölcs háromnegyedéig érjen. Alágyújtunk, és kis lángon felforraljuk, majd addig főzzük, amíg a szilva szétesik. Ekkor levesszűrőn alaposan átpasszírozzuk, és egy kicsit hűlni hagyjuk. Közben egy tojás sárgáját alaposan elkeverünk másfél deci tejszínnel.



Újra a leves alá gyújtunk, és nagyon kis lángon tartjuk. A tojásos tejszínt folyamatos keverés mellett a szilvaléhez csurgatjuk, és keverjük, és keverjük. Az ujjunkkal néha ellenőrizzük a hőfokot, addig melegítjük, amíg nagyon meleg, de nem forró lesz. Ekkor elzárjuk, de még mindig keverjük a levest egy fél percig. Szobahőmérsékleten tejszíncsíkokkal vagy pirított dióval tálaljuk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés