free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Inkább zöldségleves, mint egytálétel a fejtettbab-leves

Borsa         Címkék: fejtettbab, kaja, leves, recept, zöldség 0 hozzászólás

Egy tévedés eloszlatása miatt főztünk, bár nem nagy probléma, hogy sokan keverik a friss babot a szárazzal, de talán mégis érdemes tiszta vizet önteni a pohárba.

A helyzet ugyanis az, hogy nagyon sokan gondolják, hogy a friss fejtett babból készült leves ugyanaz az étel, mint a télire szárítással tartósítottból készült. Illetve természetesen mindenki úgy készíti, ahogyan szereti vagy megszokta, esetleg elvárják tőle, nem szeretnénk megmondani a tutit, csak szólnánk annak, aki esetleg nem tudja, hogy a friss babból készült levest lehet máshogyan is főzni. A babszemek héja még vékony, ízük nagyon finom, kicsit gesztenyés jellegű, és remekül harmonizál mindenféle zöldséggel, ezért nem csak levesnek, de köretnek is kiváló. A szép, nagy szemű foltos, fehér vagy cirmos babszemek a nyár folyamán kezdenek érni, és ősz közepéig kaphatóak a piacokon.


Nézd meg hogyan készül a fejtettbab-leves!

A nyári fejtettbab-leves nem nehéz, füstölt húsokkal, kolbászokkal terhelt, mint télen a szárított példányokból készült leves, sokkal inkább pikáns, savanykás, szinte zsírtalan, akár hidegen is ehető étel. Sokkal inkább emlékeztet egy kiadós zöldséglevesre, mint egytálételre. Mivel nincs benne semmilyen hús vagy füstölt árú, aminek ízei meglehetősen dominánsak, ezért a fűszerezése is lehet változatosabb, és mivel nyári-nyárvégi étel érdemes hozzá minél inkább friss zöldfűszerféléket használni. Jól illik hozzá a zellerzöld, a majoranna, a csombor, a tárkony. Kevés ecettel lehet savanyítani is, és aki diétázik – persze a babban van rendesen kalória –, az habarhatja tejföl helyett joghurttal is.

Ha már habarás. A szárazbablevest mindig rántással készítik, fokhagymával, hagymával, pirospaprikával – ahány ház annyi szokás –, a fejtettbab-levest azonban mindig habarjuk – ezért is könnyű és könnyebben emészthető. (Akinek problémája van a száraz bab héjának megemésztésével, az is próbálkozhat a friss változattal, elképzelhető, hogy menni fog.) Természetesen a friss babot nem kell főzés előtt áztatni, hiszen nincs kiszárítva, ha friss, maximum fél óra alatt vajpuhára fő.



Néhány gyakorlati tanács a vásárláshoz. A zöldséges pultokban nagy halmokban áll a fejteni való bab, érdemes mindig egy kicsit beletúrni, megtapogatni a hüvelyeket. Ha élénk színű, nedvdús, rugalmas, esetleg a kis bolyhokat is érezni rajta, tapadós, akkor jó. Ha már száraz a hüvely, zörög, morzsálódik, ne vegyük meg, vagy számítsunk rá, hogy nehezen puhul majd a zöldség. Lehetőség szerint mi magunk válogassuk össze, amit meg szeretnénk vásárolni, néha nagyon sok használhatatlan példány van a halomban. Ha az árus nem engedi, hogy legalább megtapogassuk az áruját, inkább ne vegyünk belőle. Négy személy részére úgy fél kiló tisztított babra van szükség, ehhez hatvan-hetven dekát vásároljunk. Tisztítani pontosan úgy kell, ahogyan a zöldborsót, a hüvelyből egyszerűen kibontva a szemeket.

Így készül

Fél kilónyi megtisztított babszemet átöblítünk, megpucolunk két nagyobb sárgarépát, egy fehéret és egy gyerekökölnyi zellert. A gyökérféléket felkarikázzuk. Nagyon kevés olajon megfuttatunk egy közepes vöröshagymát, rádobjuk a zöldségeket – a babot is – és egy rövid ideig forrósítjuk.



Ekkor felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, sózzuk, beledobunk tíz szem egész borsot, pár szál zellerzöldet, egy kis csokor petrezselymet (ezt a végén ki kell venni, úgyhogy maradjon rajta a zsinórja ), egy babérlevelet és két gerezd fokhagymát. Lassú tűzön főzni kezdjük, néha megkeverjük. Amikor a zöldségek és a bab is puhára főtt, három evőkanál tejfölben elkeverünk egy evőkanál lisztet, és behabarjuk vele a levest. Még egyet forralunk rajta, esetleg csöppnyi ecettel savanyítjuk, és már tálaljuk is. Vagy csak később, hidegen.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés