free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az ázsiai modellek veszik át a stafétabotot

Borsa         Címkék: ázsia, divat, modell, munka, trend 6 hozzászólás

Külföldi modellügynökök nyilatkozatai szerint óriási a kereslet az ázsiai tehetségek iránt. Állítólag a fehér bőrű modellek monopóliuma a kifutókon hamarosan véget ér.

A fehér bőrű modellek több évtizedes monopóliuma a kifutókon és glossy fotókon eddig rendíthetetlen volt, de számos divatszakértő vélekedik úgy, hogy a jövő hamarosan az ázsiai modelleké lesz. A Condé Nast éppen most indítja el a GQ China újságot, eközben a Vogue Indiának több mint 50 000-es példányszámra nőtt a havi forgalma, és már a brit modellügynökök is azt nyilatkozzák, hogy meredeken nő a kereslet az ázsiai tehetségek iránt. Minden jel arra mutat tehát, hogy ez az irányzat megváltoztathatja az egész divatvilágot.

Carol White annak a Premier Model Management ügynökségnek az alapítója, amely többek között Naomi Campbellt és Salman Rushdie feleségét, Padman Lakshmi-t is felfedezte. Carol úgy gondolja, hogy a kelet-európai lányok dominanciája nem tart már sokáig a divatvilágban. "Mostanában egyre több kínai és japán lánnyal találkozunk. A kelet-európai lányokkal telítve van a piac. Rengeteg ukrán és orosz lány vár munkára, de ők nagyon fehér bőrűek és szelíd megjelenésűek." A magasság esetleg még probléma lehet, de Carol szerint lehet találni megfelelő magasságú ázsiai lányokat is.Az ügynökségek a következő hónapban megrendezendő 25. londoni divathétre jósolnak nagy változást. Tavaly februárban már volt egy ázsiai modell, aki majdnem minden shown nagy sikerrel szerepelt, így az ügynökségek nagy keresletre számítanak idén. Jelenleg egy japán modell, Tao Okamato a legmenőbb, aki a Moschino, Marc Jacobs, a D&G kifutóin is szerepelt, de a kínai Liu Wen is nagy sikert aratott a Louis Vuitton, a Chanel és Dries Van Noten showján. Az angol divatvilágban már komolyan látszik az új trend, mivel a Next úgy döntött, hogy a 23 éves angol-ázsiai modellt, Kiren Modit választja tavaszi kampányuk új arcának. Egyébként pedig annak lehetősége, hogy pillanatok alatt szupermodellként sztárrá váljon valaki, a Jourdan Dunn által fémjelzett olasz Vogue "fekete száma" után reális lehetőséggé vált: a divatbloggerek manapság rendszeresen "Dunn-hatásként" hivatkoznak rá.

A modell, aki kirobbantotta a Dunn-hisztériát nem meglepő módon ázsiai, méghozzá a 26 éves Lakshmi Menon, aki most éppen a Gap kirakatain látható. Menon mostanában van túl az első Vogue-szereplésén (az amerikai kiadásban), de feltűnt már a neves magazin címlapján, sőt, szerepelt Riccardo Tisci legutóbbi showján is. Karaiskos - Menon ügynökségi képviselője - fenntartja, hogy a bőrszín nem számít: "A tény, hogy ő indiai, egyszerűen csak még érdekesebbé teszi." A londoni divathét neves kulisszák mögötti fotósa, Jason Lloyd-Evans is alátámasztotta a fentebbieket: "Amikor először dolgoztam 10 évvel ezelőtt a showkon, Devon Aoki volt az egyetlen ázsiai lány, akit láttam. Manapság viszont rengeteg lány jön Koreából, Kínából és Japánból." Lloyd jóslata szerint is Tao Okamoto lesz a következő nagy dobás. Fiús karaktere miatt nem illeszthető egyetlen hagyományos típusba sem, White úgy írja őt le, mint a "hónap íze". Idén ősszel Okamoto a Ralph Lauren és Michael Kors arca és jelenleg a francia és az orosz Vogue-ban is látható.

Az új, markánsan kirajzolódó trend ellenére a modellkedés még mindig nem olyan vonzó szakma a dél és kelet ázsiai társadalmakban, mint nyugaton. White azt mondja, hogy rengeteg ázsiai lány a modellkedést csupán hobbinak tartja, és később folytatni szeretné az életét, nem úgy mint az európai kollégák. Ashanti Omkar az ázsiai életmód magazin, a Henna igazgatója úgy gondolja, hogy a változás nem egy éjszaka alatt zajlik majd le. Egy bizonyos keresletnövekedés az ázsiai modellek iránt szerinte is biztosan el fog jönni, de ez azért még időbe telik. Nagyon sok ázsiai lány egyszerűen nem gondol úgy a modellkedésre, mint karrierlehetőségre.  

www.models.com, http://asianmodelsblog.blogspot.com

20 évvel ezelőtt a szupermodellek, mint Cindy Crawford, Naomi Campbell vagy Claudia Schiffer ugyanolyan ismertek voltak, mint maga a márka. Manapság viszont sokkal inkább a minél különlegesebb és egzotikusabb kinézetet keresik a tervezők, sokan éppen ezért gondolják, hogy a vágy az egyediségre lesz az, ami az ázsiai modelleknek meghozhatja a sikert.

De mi a helyzet Magyarországon? Itt is teret hódítanak az ázsiai modellek? A magyarországi modellügynökségek nem számolnak be hatalmas változásokról az ázsiai modellek keresletében. Figyelembe kell venni, hogy az itthoni cégek nem olyan hatalmasak, hogy a világtrendekbe beleszólhassanak, és így gyakran nem is követik az összes külföldi irányzatot. A szakértők szerint egyelőre nem lehet felfedezni csökkenést a kelet-európai lányok iránti keresletben, folyamatosak a külföldi megkeresések a magyar és más szomszédos országbeli lányok miatt. Budapesti ügynökségvezetők úgy vélik, hogy ez a folyamat, ha beindul, akkor is nagyon lassan fog csak kiteljesedni a régióban, és amellett, hogy nagy lesz a kereslet az ázsiai lányok iránt, a szelídebb arcú kelet-európai modelleknek is biztosan megmarad a munkájuk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés