free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az egyik legkedvesebb magyar étel

Borsa         Címkék: kaja, ősz, recept, szilva, szilvásgombóc 3 hozzászólás

Nincs kora ősz szilvásgombóc nélkül, ami az egyik legkedvesebb magyar étel. Nem kell tartani tőle, nagyon egyszerű elkészíteni, és sokkal finomabb, mint a bolti.

A szilvásgombóc az egyik legaranyosabb magyar szó, és a vidéki nagymamát juttatja eszünkbe, fogalmazta meg Borsaférj az érzéseit, és lássuk be, hogy van igazsága ebben. Még akkor is, ha egyébként hivatalosan, a szabályok szerint külön, jelzős szerkezetként írandó. Mert hát valljuk be, hogy a gombóc egy kedves étel, a tányéron ide-oda gördülő ennivaló kedves, már-már vicces látvány. Ráadásul a vidéki nagymama asszociáció is stimmel, mondunk is rá egy példát.


Nézd meg a szilvásgombóc készítését!

Borsamunkatárs és családja minden év szeptemberében – máskor is persze, de szeptemberben mindig – eltölt egy hosszú hétvégét a Balaton-felvidéken a barátaik gyönyörű évszázados házában, amihez hatalmas kert és rengeteg gyümölcsfa is tartozik. Ilyenkor ősszel az egyik napon hagyományosan szilvásgombóc készül, méghozzá nagy tételben. Mondjuk 100-150 darab. Persze nem a két család eszi csak, bár gyerekben nincs hiány, hanem ilyenkor valahogy mindenkinek pont arrafelé van dolga, jönnek a szomszéd faluban nyaraló ismerősök, a Balaton parton időző barátok, van, aki csak letéved Pestről és beugrik, mert látja, hogy nyitva a ház, szóval estére nem sok marad a tengernyi gombócból. Amikor a már hagyománnyá lett gombócfőzés még gyerekcipőben járt, sőt talán az első alkalom lehetett, nagyobb társaság futott be Budapestről. Borsamunkatárs a konyhában éppen nyújtotta a tésztát, mikor megállt mellette a kedves, látásból ismert, szintén többgyermekes anyuka, és miután nézte egy darabig kollégánk szorgoskodását, megkérdezte: te vidéki vagy? Borsamunkatársnak megállt a kezében a nyújtófa, és átcikázott az agyán, hogy vajon ezt miért kérdezték tőle. Csak azért, mert elboldogul a házi készítésű gombóccal? Aki a fővárosban lakik, annak ellensége tán a nyújtófa, vagy mi a fenéért gondolja róla ez a kedves lány, hogy csakis vidéki lehet? (Még jó, hogy nem kérdezte meg, hogy már nagymama e?)

Ki tudja már mit válaszolt, de hogy egy darabig meredten nézett az biztos, ám Borsaférj gondolata, miszerint a szilvásgombócról automatikusan a vidéki nagyira kell asszociálni, valamiféle magyarázatot nyújtott a kedves és bambán néző lány kérdésére.

Nos, itt nyugtatnánk meg mindenkit, hogy nem kell nagymamának lenni egy jó gombóc készítéséhez, semennyivel sem nehezebb, mint megírni egy sajtóközleményt, sőt az excel program használata kifejezetten bonyolultabb.Próbáljunk hozzá magas keményítő tartalmú krumplit vásárolni, a piacon az árusok szívesen segítenek ebben, de ha magunkra hagyatkozunk, akkor a sárgás színű burgonyákat keressük. A héjában főtt krumplit melegen kell meghámozni, ha kihűl, gyakorlatilag hámozhatatlan. Miután áttörtük, mindenképpen várjuk meg, amíg lehűl, a meleg krumpli rengeteg lisztet vesz fel, és a kész gombóc kőkemény lesz. Szilvából aprószemű, érett példányokat keressünk, ezeknek van a legjobb íze és a gombócot sem kell ágyúgolyó nagyságúra formálnunk. A tésztát csak egészen rövid ideig, maximum tíz percig pihentessük, mert elnyúlósodik. Ebből a tésztából egyébként nem csak gombócot, hanem nudlit is készíthetünk, akkor csíkokat kell belőle sodorni, körömnyi darabokra vágni, és úgy kifőzni.

A frissen főtt gombóc tésztája nagyon szakad, ezért a leszűrés után várakoztassuk két percet a morzsában, mielőtt megforgatjuk benne. Ez a fajta gombóc csak frissen finom!

Így készül 20-25 darab

Fél kiló krumplit puhára főzünk, meghámozzuk, és áttörjük. (Erre a legjobb a krumplinyomó, de végső esetben egy villával is elboldogulhatunk.) Addig hagyjuk hűlni, míg szobahőmérsékletű lesz. Ekkor kicsit megsózzuk, hozzáadunk egy evőkanálnyi vajat vagy libazsírt, és elkezdjük a liszttel összegyúrni úgy, hogy folyamatosan lisztezzük a gyúrótáblát vagy egy edényben csináljuk. Annyi lisztet gyúrunk hozzá, hogy rugalmas, homogén tésztát kapjunk, ez a krumplitól függően 24-40 deka.Picit pihentetjük, majd félcenti vastagra nyújtjuk - folyamatosan alá kell lisztezni, mert ragad -, és többé kevésbé szabályos négyzetekre vágjuk. Minden négyzetre egy szem, kimagozott szilvát teszünk, és minden szilvát picit megcukrozunk, és megszórjuk fahéjjal. A tésztát összefogjuk a szilván, gyors mozdulattal gombóccá hengergetjük. Lobogva forró, picit sós vízben főzzük ki úgy, hogy azonnal megkeverjük, amikor beletettük, mert szeret leragadni az aljára. Ha felemelkedtek a vízszínére, még adunk nekik két-három percet, és utána szűrjük le, és tesszük az előre megpirított zsemlemorzsába.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés