free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vágó István is belepirul néha

Borsa         Címkék: kritika, párbaj, tévé, vágóistván, vetélkedő 5 hozzászólás

Megnéztük a Tv2 Vágó István nevével fémjelzett új játékának első csörtéit. Tulajdonképpen még bármi megtörténhet, idővel akár meg is szerethetjük a Párbajt.

"Ha két zsetont teszel a páratlan kérdésre, akkor végigmehetsz az ezüsttavon. De csak akkor éred el a robbanó pöfeteget, ha közben válaszolsz a bónuszkérdésre, amit viszont csak akkor tehetsz meg, ha előtte bekapcsolod a villogó macskaszemet és átbukfencezel a mérges tojáson." Ez a sztori a Jóbarátok című sorozat egyik epizódjában szerepelt, amikor az egyébként kevésbé ismert színészt alakító Joey felkérést kap egy tévés vetélkedő vezetésére. A forgatókönyv szerint a játékszabály olyan bonyolult, hogy Joey a versenyzőkkel együtt napokig gyakorolja, míg végül kiderül, hogy el sem indul a vetélkedő. A Párbaj című új vetélkedő – Vágó István vezetésével – viszont kétségkívül elindult a Tv2-n, és a nem igazán nézőbarátnak mondható játékszabály mutat némi hasonlóságot a Jóbarátok vicces forgatókönyvével.

Sokáig ment a huzavona a bulvársajtóban, hogy vajon melyik csatornánál köt ki Vágó, miután elköszönt az RTL Klubtól. Persze már a kezdetektől nyílt titok volt, hogy a Tv2 lesz a befutó, ahol az elmúlt években több vetélkedő bukott el, mint versenyző a Tour de France egy átlagos hegyi szakaszán. Volt ott már minden Svábytól Tilláig, cápától táskáig. Nyilván nekik is feltűnt, hogy utoljára tíz éve volt sikeres játékuk a képernyőn (Mindent vagy semmit!), amit érdekes módon pont Vágó vezetett. Logikusnak tűnt hát kapva kapni az alkalmon, és visszavinni a csatornához az RTL-től távozó műsorvezetőt.

http://press.tv2.hu

Manapság elég komoly fejtörést okoz a televízióknak, hogy milyen vetélkedővel is álljanak elő. Amit biztosan tudni lehet, az az, hogy a nézők igénylik ezt a műsortípust, de a megfelelő tartalomra már sokkal bonyolultabb egyértelmű választ adni. Ma már azért elég jót röhögnénk egy Fele sem igazon, és egy Van benne valami-szerű barkochbajáték is erősen bent tartaná a falban a biztosítékot. Az egyszeri néző nem szereti a túl nehéz műveltségi kérdéseket, de nem rajong a végtelenségig butított, úgy nevezett betelefonálós, "mondjon egy ötbetűs szót K betűvel" típusú játékokért sem.

A mai vetélkedőknek ötvözniük kell a tudást, a szerencsét az érdekes játékosokkal és a jó stúdiódíszlettel, különben a nézők hamar megunják és lelépnek. Ehhez jön hozzá egy profi műsorvezető, ami a Párbaj című új Tv2-s vetélkedő egyetlen biztos pontja. A játékszabállyal viszont már vannak problémák. Az addig rendben van, hogy két játékos harcol egymással a huszonötmilliós fődíjért, és a műsorvezető dolga, hogy végig fennmaradjon a feszültség és a játékosok közötti kontaktus. Az viszont már nincs rendben, hogy a néző számára minden egyes adás elején részletes szabálymagyarázatot kell tartani. Ráadásul nem is hangzik el az összes kritérium, mert akkor aztán az egész műsor szabálymagyarázatból állna. A Pókerarc castingolt játékosait keverték össze a Milliomos négy választási lehetőségével, bónuszkérdésekkel, kaszinós zsetonokkal, gyorsítóval, idegesítő fény- és hangeffektekkel. Ha valaki megtanulja a szabályokat, idővel persze nyilván érteni és élvezni fogja a játékot, de nem vagyunk biztosak benne, hogy adnak a nézők néhány hét tanulóidőt ennek a formátumnak.

http://press.tv2.hu

A Párbajban maguk a játékosok választanak ellenfélt egy nagy, kék, akváriumszerű dobozból, ahová esténként nyilván egy kis szárított bolhát vagy tubifexet is szórnak, hogy a beállított játékosok kibírják, amíg bejutnak a műsorba. Ez vélhetően a licenc része, de nem gondolnánk, hogy ez a nyugaton működő személytelen játékost produkáló rendszer idehaza is sikeres lesz. A magyar nézők szeretnek drukkolni egy-egy szimpatikus versenyzőnek, szeretik, ha többet is megtudnak róla, minthogy focista és hogy őt magát az exhibicionistákat mazsolázó castingosok hintették elénk. Vágó ugyan próbálja ezt oldani valamelyest, de a játékosok olyan gyorsan cserélődnek az egyes párbajokban, hogy mire megkedvelünk valakit, már nincs sehol.

Az alapjáték kérdései nem túl nehezek, de azért kínálnak tévedési lehetőségeket bőven, és ezen a ponton nincs is semmi gond a műsorral. A párbajt megnyerő játékosok jutalomjátéka viszont már a betelefonálós retteneteket idézi. Olyan gagyi kérdésekkel lehet nyerni hárommillió forintot, amelyek miatt Vágó is elpirul néha. Ha belegondolunk, hány fordulón kellett túljutni a Milliomosban a hárommilliós kérdésig, ezen nem is csodálkozunk. A zsetonok szerepe sem teljesen világos. Nyilvánvalóan szerencsejáték jelleget akartak generálni ezzel a húzással, de ez nem igazán jön össze. A zsetonokat azokra a válaszokra lehet tenni, amelyeket a játékos jónak gondol, vagy akár az összesre is, ha valaki biztosra akar menni. Csakhogy ez nem olyan, mint a kaszinóban, ahol a golyó a tétek után jelöli ki a nyertes számot, hanem pont fordítva működik az egész! Előbb a nyertes számot közlik három semleges társaságában, és csak utána lehet megtenni a "téteket". Ám aki otthon a tévé előtt tudja a helyes választ, az egyáltalán nem jön lázba attól, hogy mit bénáznak össze a játékosok a zsetonokkal. Sőt, hosszútávon inkább idegesíteni fogja ez a tök felesleges mizéria a zsetonnyelő, hülye géppel együtt. Simán működne az is, ha a kaszinóhangulat helyett csak egyszerűen megjelölnék a választ (vagy válaszokat) egy gombbal.

http://press.tv2.hu

Van a játékban egy gyorsító nevű gomb is, ami tovább gyűri az egyszeri néző idegrendszerét. Abba most ne menjünk bele, hogy a gyorsítóról elsőre mindenkinek valamilyen rövidital ugrik be, mert akkor megfeledkezünk a Párbajról! Szóval, a gyorsító gomb megnyomásával a játékos hét másodpercre csökkenti az amúgy korlátlan gondolkodási időt, és ezzel megnehezítheti ellenfele dolgát. De hogy vajon miért kellett ehhez a hét másodperchez egy légvédelmi sziréna bömbölését társítani, az meglehetősen komoly dilemmát okoz. Gyors tippversenyünk néhány győztese: "Lehet hogy gondoltak a műsor közben elszunyókáló nézők ébren tartására" vagy "Így kívánják tovább fokozni a zsetonrakosgatás közben felspannolt idegrendszer amplitúdóját" vagy "Ez a Kész átverés, és Vágót próbálják kizökkenteni egy sziréna hirtelen bekapcsolásával." Hát, nem tudjuk. Mindenesetre már a Milliomos-végi dudaszó sem tartozott a nézők kedvencei közé. De aki a folytonosságban hisz, annak megnyugtatására eláruljuk, hogy a műsorvégi dudaszót egy az egyben áthozták az RTL Klubról ide, a Tv2-re.

Konklúzió gyanánt annyi azért elmondható, hogy ha a nézők elég türelmesek lesznek és megbarátkoznak a formátummal, akkor már csak a műsorvezető profizmusa miatt is lehet sikeres a Párbaj. De hogy nem fogja megérni az ezredik adást, mint Vágó legutóbbi műsora tette, arra gondolkodás nélkül tesszük fel az összes zsetonunkat.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés