free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vágó István is belepirul néha

Borsa         Címkék: kritika, párbaj, tévé, vágóistván, vetélkedő 5 hozzászólás

Megnéztük a Tv2 Vágó István nevével fémjelzett új játékának első csörtéit. Tulajdonképpen még bármi megtörténhet, idővel akár meg is szerethetjük a Párbajt.

"Ha két zsetont teszel a páratlan kérdésre, akkor végigmehetsz az ezüsttavon. De csak akkor éred el a robbanó pöfeteget, ha közben válaszolsz a bónuszkérdésre, amit viszont csak akkor tehetsz meg, ha előtte bekapcsolod a villogó macskaszemet és átbukfencezel a mérges tojáson." Ez a sztori a Jóbarátok című sorozat egyik epizódjában szerepelt, amikor az egyébként kevésbé ismert színészt alakító Joey felkérést kap egy tévés vetélkedő vezetésére. A forgatókönyv szerint a játékszabály olyan bonyolult, hogy Joey a versenyzőkkel együtt napokig gyakorolja, míg végül kiderül, hogy el sem indul a vetélkedő. A Párbaj című új vetélkedő – Vágó István vezetésével – viszont kétségkívül elindult a Tv2-n, és a nem igazán nézőbarátnak mondható játékszabály mutat némi hasonlóságot a Jóbarátok vicces forgatókönyvével.

Sokáig ment a huzavona a bulvársajtóban, hogy vajon melyik csatornánál köt ki Vágó, miután elköszönt az RTL Klubtól. Persze már a kezdetektől nyílt titok volt, hogy a Tv2 lesz a befutó, ahol az elmúlt években több vetélkedő bukott el, mint versenyző a Tour de France egy átlagos hegyi szakaszán. Volt ott már minden Svábytól Tilláig, cápától táskáig. Nyilván nekik is feltűnt, hogy utoljára tíz éve volt sikeres játékuk a képernyőn (Mindent vagy semmit!), amit érdekes módon pont Vágó vezetett. Logikusnak tűnt hát kapva kapni az alkalmon, és visszavinni a csatornához az RTL-től távozó műsorvezetőt.

http://press.tv2.hu

Manapság elég komoly fejtörést okoz a televízióknak, hogy milyen vetélkedővel is álljanak elő. Amit biztosan tudni lehet, az az, hogy a nézők igénylik ezt a műsortípust, de a megfelelő tartalomra már sokkal bonyolultabb egyértelmű választ adni. Ma már azért elég jót röhögnénk egy Fele sem igazon, és egy Van benne valami-szerű barkochbajáték is erősen bent tartaná a falban a biztosítékot. Az egyszeri néző nem szereti a túl nehéz műveltségi kérdéseket, de nem rajong a végtelenségig butított, úgy nevezett betelefonálós, "mondjon egy ötbetűs szót K betűvel" típusú játékokért sem.

A mai vetélkedőknek ötvözniük kell a tudást, a szerencsét az érdekes játékosokkal és a jó stúdiódíszlettel, különben a nézők hamar megunják és lelépnek. Ehhez jön hozzá egy profi műsorvezető, ami a Párbaj című új Tv2-s vetélkedő egyetlen biztos pontja. A játékszabállyal viszont már vannak problémák. Az addig rendben van, hogy két játékos harcol egymással a huszonötmilliós fődíjért, és a műsorvezető dolga, hogy végig fennmaradjon a feszültség és a játékosok közötti kontaktus. Az viszont már nincs rendben, hogy a néző számára minden egyes adás elején részletes szabálymagyarázatot kell tartani. Ráadásul nem is hangzik el az összes kritérium, mert akkor aztán az egész műsor szabálymagyarázatból állna. A Pókerarc castingolt játékosait keverték össze a Milliomos négy választási lehetőségével, bónuszkérdésekkel, kaszinós zsetonokkal, gyorsítóval, idegesítő fény- és hangeffektekkel. Ha valaki megtanulja a szabályokat, idővel persze nyilván érteni és élvezni fogja a játékot, de nem vagyunk biztosak benne, hogy adnak a nézők néhány hét tanulóidőt ennek a formátumnak.

http://press.tv2.hu

A Párbajban maguk a játékosok választanak ellenfélt egy nagy, kék, akváriumszerű dobozból, ahová esténként nyilván egy kis szárított bolhát vagy tubifexet is szórnak, hogy a beállított játékosok kibírják, amíg bejutnak a műsorba. Ez vélhetően a licenc része, de nem gondolnánk, hogy ez a nyugaton működő személytelen játékost produkáló rendszer idehaza is sikeres lesz. A magyar nézők szeretnek drukkolni egy-egy szimpatikus versenyzőnek, szeretik, ha többet is megtudnak róla, minthogy focista és hogy őt magát az exhibicionistákat mazsolázó castingosok hintették elénk. Vágó ugyan próbálja ezt oldani valamelyest, de a játékosok olyan gyorsan cserélődnek az egyes párbajokban, hogy mire megkedvelünk valakit, már nincs sehol.

Az alapjáték kérdései nem túl nehezek, de azért kínálnak tévedési lehetőségeket bőven, és ezen a ponton nincs is semmi gond a műsorral. A párbajt megnyerő játékosok jutalomjátéka viszont már a betelefonálós retteneteket idézi. Olyan gagyi kérdésekkel lehet nyerni hárommillió forintot, amelyek miatt Vágó is elpirul néha. Ha belegondolunk, hány fordulón kellett túljutni a Milliomosban a hárommilliós kérdésig, ezen nem is csodálkozunk. A zsetonok szerepe sem teljesen világos. Nyilvánvalóan szerencsejáték jelleget akartak generálni ezzel a húzással, de ez nem igazán jön össze. A zsetonokat azokra a válaszokra lehet tenni, amelyeket a játékos jónak gondol, vagy akár az összesre is, ha valaki biztosra akar menni. Csakhogy ez nem olyan, mint a kaszinóban, ahol a golyó a tétek után jelöli ki a nyertes számot, hanem pont fordítva működik az egész! Előbb a nyertes számot közlik három semleges társaságában, és csak utána lehet megtenni a "téteket". Ám aki otthon a tévé előtt tudja a helyes választ, az egyáltalán nem jön lázba attól, hogy mit bénáznak össze a játékosok a zsetonokkal. Sőt, hosszútávon inkább idegesíteni fogja ez a tök felesleges mizéria a zsetonnyelő, hülye géppel együtt. Simán működne az is, ha a kaszinóhangulat helyett csak egyszerűen megjelölnék a választ (vagy válaszokat) egy gombbal.

http://press.tv2.hu

Van a játékban egy gyorsító nevű gomb is, ami tovább gyűri az egyszeri néző idegrendszerét. Abba most ne menjünk bele, hogy a gyorsítóról elsőre mindenkinek valamilyen rövidital ugrik be, mert akkor megfeledkezünk a Párbajról! Szóval, a gyorsító gomb megnyomásával a játékos hét másodpercre csökkenti az amúgy korlátlan gondolkodási időt, és ezzel megnehezítheti ellenfele dolgát. De hogy vajon miért kellett ehhez a hét másodperchez egy légvédelmi sziréna bömbölését társítani, az meglehetősen komoly dilemmát okoz. Gyors tippversenyünk néhány győztese: "Lehet hogy gondoltak a műsor közben elszunyókáló nézők ébren tartására" vagy "Így kívánják tovább fokozni a zsetonrakosgatás közben felspannolt idegrendszer amplitúdóját" vagy "Ez a Kész átverés, és Vágót próbálják kizökkenteni egy sziréna hirtelen bekapcsolásával." Hát, nem tudjuk. Mindenesetre már a Milliomos-végi dudaszó sem tartozott a nézők kedvencei közé. De aki a folytonosságban hisz, annak megnyugtatására eláruljuk, hogy a műsorvégi dudaszót egy az egyben áthozták az RTL Klubról ide, a Tv2-re.

Konklúzió gyanánt annyi azért elmondható, hogy ha a nézők elég türelmesek lesznek és megbarátkoznak a formátummal, akkor már csak a műsorvezető profizmusa miatt is lehet sikeres a Párbaj. De hogy nem fogja megérni az ezredik adást, mint Vágó legutóbbi műsora tette, arra gondolkodás nélkül tesszük fel az összes zsetonunkat.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés