free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A kapcsolat rovására mehet a dohányzás

pszichologus@borsa.hu         Címkék: dohányzás, kapcsolat, lélek, pszichológus, szakértő 12 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet a gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Borsapszichológus!
 
Hét éve vagyok együtt a barátommal. Ő 25, én 26 éves vagyok. Nagyon szeretjük egymást, kisebb vitákon kívül nem szoktunk veszekedni. Külföldön dolgozik: 2–3 hónapot kint van, aztán pár hónapot megint itthon. Kint sajnos rászokott a cigarettára. Később kiderült, hogy már itthon is csinálja, de csak akkor, amikor nem látom. Azt mondja, hogy 1–2 szál elég neki reggelente, de annyi viszont kell neki. Én soha életemben nem cigiztem, és nagyon utálom, a szagát sem bírom elviselni. Most emiatt szakítottam vele, de nagyon hiányzik.

Mit lehet ilyenkor tenni? Mi a véleményed erről? A segítséget előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Györgyi


Szia Györgyi,


azért nehéz a válaszadás, mert a nikotinfüggőségről szóló, negatív kicsengésű tanulmányok ellenére a hétköznapi tapasztalat legalább kétféle dohányost ismer. Egyrészt valóban ott a függő, aki a remegő kezű alkoholistához hasonlóan ébredés után azonnal az öngyújtóért tapogatózik, és a kávé-cigi kombó nélkül ki sem bír lépni a lakásból. Másrészt viszont mindannyian ismerünk "kocabagósokat", akik évekig/évtizedekig elboldogulnak azzal a heti három-négy szállal, amiket a bulikon pöffentenek el szombat este – a rászokás veszélye nélkül.

Sajnos az utóbbi a ritkább változat, ráadásul a barátod "szerhasználati mintázata" is érdekesen hangzik: különös, hogy pont reggel szív el pár szálat, és napközben egyáltalán nem kívánja. Az esetek jó részében – főleg a nikotinfüggőség eluralkodásával párhuzamosan – az emberek megtalálják a saját kibúvóikat, hogy miért kell még egy, meg még egy immár ebéd után is, meg a főnökkel való hajtépést követően, és így tovább. A dohányosok – akárcsak az illegális droghasználók – jó ideig hülyítik magukat azzal, hogy "Nem vagyok függő: azok mind sárga ujjúak, és büdös szájú igénytelenek. Én bármikor meg tudom állni, hogy ne gyújtsak rá. Csak úri passzióból csinálom, mert szimplán jól esik." Ezeket a pszichológiában "megengedő hiedelmeknek" hívjuk, mivel frankón elleplezik, hogy egyre inkább kicsúszik az irányítás a kezünkből, és a sóvárgás, illetve a cigi elszívása válnak a legfontosabb hajtóerőkké a mindennapjainkban.

Zsarolással, fenyegetőzéssel általában nem sokra megyünk a leszoktatáskor (lásd a roppant sikeres médiaprogramokat…). Ami hasznos lehet, ha az ő szempontjait is szem előtt tartva beszélgetsz vele azokról a dolgokról, amiket a jövőben el akar érni, illetve azokról a "hátulütőkről", amiket a cigaretta okoz. Nem feltétlenül a tüdőrákkal való ijesztgetésre gondolok, mert fiatal korban az ember egy félmozdulattal lesöpri magáról az egészségével kapcsolatos érveket, mondván, hogy "Valamiben meg kell halni, nem igaz?". Túl távolinak tűnik az az idő, amikor a veszély realizálódik. Ugyanakkor a cigi rövid távú hátrányai viszonylag hamar megmutatkoznak (az örökös krákogás, rossz lehelet, büdös ruhák, amiket a dohányos a romló szaglás miatt gyakran csak a társai visszajelzéseiből érzékel, a szűkülő erek miatti fájdalmas lábszárak stb.). Amikor a barátod céljaival fésülöd össze ezeket az egyre erősödő negatív tüneteket, akkor hivatkozhatsz olyasmikre, hogy jelenleg imád kosarazni, maratont futni, énekelni, egész nap dumálni, elegáns férfiként feltűnni, viszont ezekben pont a cigi miatt romlik majd a teljesítménye. Próbáljatok mérleget készíteni a cigi rövid távú pozitív hatásairól (pl. élénkítés), és a hamarosan tapasztalható negatívumokról (amikbe az is beletartozik, hogy Te nem bírod elviselni a füstszagot, és így a kapcsolatotok minőségének a rovására mehet a dohányzás, sőt a viszony elmérgesedéséhez és végleges szakításhoz is vezethet).

A leglényegesebb szerintem, hogy ne erőszakosan érvelj, ne az ultimátumokra hegyezd ki a mondandód. Próbáld meg azt elérni, hogy a saját céljaira, a számára fontos dolgokra irányítod a figyelmét úgy, hogy ő maga lássa be, hogy a függőség elhatalmasodásával egyre távolabb kerül mindattól, amit maga elé tűzött. Vagyis: hogy ő maga akarja abbahagyni a cigizést – önmagáért. Mindehhez kitartást és nagyon sok sikert kívánok!

Üdvözlettel: Fiáth TitaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés