free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Dél-Afrika megvédte Semenyát, de mi lesz a többi nővel?

Borsa         Címkék: castersemenya, dél-afrika, előítélet, erőszak, sport 0 hozzászólás

Dél-Afrikában a társadalom elítéli és gyakran erőszakkal bünteti a hagyományos nemi szerepektől való eltéréseket. Mégis elszántan kiálltak Caster Semenya mellett.

Dél-Afrika sosem látott ilyen hazatérést. A johannesburgi Tambo repülőtér csendes sürgés-forgását tarka, zajos ünneplés váltotta fel, amikor több mint ezer fős tömeg köszöntötte az ország új hősnőjét és aranylányát, Caster Semenyát - írja a Guardian. Történt mindez egy olyan országban, ahol a társadalom nem fogadja el, ha valaki külsejében vagy magatartásában eltér a hagyományos nemi szerepektől és ahol például a férfiasan viselkedő nőket "javító" szándékkal megerőszakolják…

Felháborodás

Mint ismeretes a 18 éves futónőt az atlétikai világbajnokságon 800 méteres síkfutásban aratott fölényes győzelme után azzal vádolták meg, hogy férfi, és a valódi neme megállapítását célzó vizsgálatoknak vetették alá. A dél-afrikaiak felháborodtak ezen, és kiálltak a sportolónő mellett. Szimpátiájuk kifejezésére például honlapokat hoztak létre, sőt "megidézték" Saartjie Baartman, a Hottentotta Vénuszként emlegetett, khoi nő szellemét is, akit a 18. században fehér gyarmatosítók Angliába csempésztek, ahol aztán - mint valamiféle torzszülöttet - meztelenül mutogatták látványosság gyanánt. Jacob Zuma elnök is Semenya védelmére kelt, és ezt mondta: "Járj emelt fővel! Büszkék vagyunk rád. Szeretünk téged." Tény azonban hogy az elnök a "macsó politika" elkötelezett híve, így Semenya ünneplése politikai opportunizmus lehet. Az ország hírhedt arról, hogy a világon itt az egyik legmagasabb a nemi erőszakok száma, és maga Zuma is állt már bíróság előtt nemi erőszak vádjával, amely alól fel is mentették.

www.discovermagazine.com
Saartjie Baartman

Bár Semenyát most valóban rajongással veszik körül, ám más sportolónőkkel, akik hozzá hasonlóan adottságaikkal áthágják a női nemmel kapcsolatos elvárásokat, már korántsem bánnak ilyen kegyesen. Tavaly Eudy Simelane-t, a dél-afrikai, női nemzeti futballcsapat vállaltan leszbikus - és az LMBT jogokért is aktívan küzdő - csapatkapitányát egy banda megerőszakolta, majd huszonöt késszúrással megölte. Ugyanazon a héten, amikor Semenyát ünnepelte az ország népe, Simelane három gyilkosa bíróság elé állt. A futballistanő a legismertebb áldozata az úgynevezett "javító erőszaknak", vagyis annak, amikor férfiak leszbikus nőt erőszakolnak meg abból a célból, hogy megbüntessék, és "helyes útra" tereljék a szexuális irányultságát. Marlow Valentine, Dél-Afrika vezető homoszexuális érdekvédő szervezete, a Triangle projekt vezetője elmondta: "Javarészt a férfi szerepet felvállaló leszbikus nőket célozzák, és Eudy Simelane-t olyasvalakinek látták, aki megkérdőjelezte az irányadó elképzeléseket azzal kapcsolatban, hogy a nem mi is valójában. Brutálisan meggyilkolták azért, mert úgy döntött, hogy az életét büszke, nyílt és magabiztos leszbikus nőként éli. Elvették ez életét, mert egy férfiakból álló csoport úgy látta, hogy ő 'más'." A Triangle által tavaly végzett kutatás sokkoló eredményt mutat: Dél-Afrikában minden héten legalább tíz "javító erőszakot" jelentenek. Megdöbbentő, hogy 1998 óta 31 leszbikust gyilkoltak meg homofób támadásokban, de csak két ügy került bíróság elé, és ezek közül is csak az egyikben ítélték el a bűnöst.

www.queerty.com, www.rnw.nl

Pedig papíron a Dél-Afrikai Köztársaság haladó ország. Parlamenti képviselőik 44.5 százaléka nő, ami a harmadik legmagasabb arány Ruanda és Svédország után. 1994-ben a világon az első ország volt, amelynek alkotmányába bekerült a szexuális irányultság alapján való megkülönböztetés tiltása. Mi több, ez Afrika első olyan országa, ahol legalizálták a melegházasságot. A valóság azonban mégis nagyon más. A dél-afrikai aktivisták és tudósok szerint az országban még mindig megvannak az uralkodó elképzelések azzal kapcsolatban, hogy mi a nőies és mi a férfias. "Ezek a fogalmak és gyakorlatok a nemi diszkriminációt támogatják. Azokat a férfiakat, akik a társadalmi fogalmak szerint nem tűnnek elég férfiasnak, "sissy"-nek (lányos férfi) nevezik, míg a nem eléggé nőiesnek látszó nőket "butch"-nak (férfias leszbikus). Ez a mi társadalmunkban a nők elleni erőszakos támadásokhoz, valamint szintén nálunk és más országokban is fiúk és férfiak elleni támadásokhoz vezet" - írták az aktivisták egy, a Semenya-ügy kapcsán született nyílt levelükben.

A hazafiság aduász az előítéletek ellen

Adódik persze a kérdés, hogy ilyen körülmények között Semenya vajon hogyan menekült meg attól, hogy a nemi sztereotípiák miatt őt is támadják? Nos, a hazafiság úgy tűnik aduász az előítéletek ellen. De akkor is ilyen szenvedélyesen állnának-e ki mellette, ha mondjuk a 12. helyen végez a versenyen? Ez szintén összetett. Amikor a Guardian ellátogatott a futónő szülőfalujába, Limpopo tartomány egy távoli, vidéki térségébe, barátokat és szomszédokat találtak, akik elnézték a lányt, amint nadrágot hord, fiúkkal futballozik és kerüli az udvarlókat, és akik feltétel nélkül elfogadták őt. "A szülei mindenben támogatták. Ezzel nem alkalmazkodtak a vidéki családok sztereotípiáihoz Limpopoban. Azt gondolom, hogy Caster Semenya apja ennek a történetnek a megénekeletlen hőse. Bár a hagyományos egyház tagja egy kicsi faluban, de a lánya mellé állt, és soha nem próbálta egy bizonyos nemi szerepbe kényszeríteni" - mondta Dean Peacock, a Sonke Gender Justice Project társigazgatója.

A Snoke Project legújabb kutatása arra derített fényt, hogy a nemekről alkotott hagyományos nézetek Dél-Afrikában nagyon mélyen rögzültek. A férfiak azt mondták, szégyennek érzik, ha képtelenek betölteni az ellátó és védelmező szerepét, és az erőszak annak a lehetséges következménye, ha fenyegetve érzik a férfiasságukat. A dolgozó nők ugyan elfogadottnak számítanak, de mégis inkább azt várják el tőlük, hogy ők vállalják magukra a háztartás és a gyermeknevelés felelősségének nagyobbik részét. Peacock mindenesetre biztatónak találja a Semenya-ügyet. "Fantasztikus, hogy az emberek mennyire kiállnak emellett a merész és bátor fiatal nő mellett. Könnyen válhatott volna viccek vagy épp homofóbia célpontjává, de szó sincs ilyesmiről. Határozottan ellenáll a beilleszkedési kényszernek, felvállalja hogy az, aki, és ez inspiráló egy olyan országban, ahol az összetett nemi identitások nem sok teret kapnak."

www.dailymail.co.uk
Winnie Mandela és Caster Semenya

Vytjie Mentor, az Afrikai Nemzeti Kongresszus egyik női képviselője mérföldkőként tekint Semenya esetére, amely ellentétben áll a Simelane-gyilkossággal. "Úgy tűnik, magunk mögött hagytuk azt a szomorú fejezetet. Meg kell védenünk és erősítenünk kell ezt" - emelte ki. "Elmentem egy kozmetikai üzletbe Fokvárosban, és találkoztam két homoszexuális fiúval, akik tanácsokat adtak nekem, és akik maguk is sminket viseltek. Megkérdeztem, hogy más férfiak neheztelnek-e rájuk, és azt mondták, hogy nem. De tegnap éjjel láttam egy tévéműsort, amely Eastern Cape tartományban élő fiatal lányokról szólt, akiket házasságba kényszerítenek. Szerepelt benne egy 13 éves lány, akit akarata ellenére teherbe ejtettek. Tehát nem mondhatjuk azt, hogy megérkeztünk" - mondta, majd hozzátette: "Dél-Afrikában ma sok az ellentmondás, de Caster Semenya esete reményt ad nekünk."LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés