free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Egy remekül sikerült kísérlet

Borsa         Címkék: alma, darálthús, fahéj, kaja, recept 0 hozzászólás

Már-már fúziós ételnek is nevezhetjük, ami kollégánk keze alól kikerült a héten, házasította a magyar rakott fogásokat a közel-kelet fűszereivel. Egész jól sikerült.

Azt, hogy fahéjjal nem csak édességeket, hanem akár húsételeket is lehet fűszerezni, Borsamunkatárs először szír barátnőjétől hallotta, pontosabban mire megtudta, addigra már meg is kóstolta. Az étel, amiben először találkozott olyan fűszerekkel, amiket egyébként csak süteményekben, krémekben tudott elképzelni egy elképesztően finom, paradicsommal, padlizsánnal rakott hús volt – ez még nem különleges – ám úgy készült, ahogyan Szíriában hagyományosan főzik, ezért kerültek bele az akkor még furcsának tűnő ízesítők.


Nézd meg hogyan készül a rakott hús almával!

A  darált hús és a zöldségek közé nagyon szépen simult be a fahéj, a menta és egyéb fűszerszámok, és lettek teljesen más jellegűvé, mint addig megszokta. Akkoriban teljesen rácsavarodott erre a gondolatra, és családja hetekig közel-keleti vagy annak vélt ebédeket és vacsorákat kapott, míg mindannyian rá nem untak kollégánk próbálkozásaira. Viszont a fahéj és társai örökre bevonultak Borsacsalád konyhájába, mint zöldséges raguk, mindenféle húsételek fűszere, mindenki megszokta, megszerette.

Ennyit bevezetőként. Azért tartottuk fontosnak mindezt elmondani, mert ha azt a konyhai kísérletet, amibe Borsamunkatárs vágta a fejszéjét simán csak leírnánk, megosztanánk a receptjét, elsőre valószínűleg komoly ellenérzéseket váltana ki. (Kollégánk is csak félve merte elmondani Borsaférjnek, mi van a tányérján.) Történt tehát, hogy az ősz beköszöntével jelentős mennyiségű alma érkezett kollégánk konyhájába. Természetesen sül belőle pite és torta, és eszik nyersen, hámozva és hámozatlanul. Sőt készül almaszósz is sült hús mellé, és ezen a gondolatmeneten indult el kollégánk, amikor azon gondolkodott, hogy milyen húsos ételbe tehetne almát. Mostanában ideje van a darált hússal rakott zöldségeknek, készül rakott kel, rakott cukkini, rakott zöldbab rakott mindenféle kollégánk keze által, és ez hozta az ihletet, mi lenne, ha megpróbálkozna az almával is. Természetesen nem pirospaprikás, magyarosra ízesített hússal, hanem egy kicsit megcsavarva a dolgot, de megtartva a rizst mint szaporító anyagot. Így készült el a hússal és rizzsel rétegezett savanykás őszi alma, és elmondhatjuk, hogy nagy sikert aratott. Természetesen még egy kicsit csiszolgatni kell a receptet, elsőre például túl kevés almát használt, és az egész egy kissé száraz lett, a fűszerek arányával is kell még egy kicsit kísérletezni, de a kóstolók meglátása szerint az egész nagyon egyben van, harmonikus, és a gyümölcs savanykássága miatt lényegesen könnyedebbnek érezhető, mint zöldséges társai.



Mi marhahússal készítettük, de el tudjuk képzelni bárányból is, ám meglátásunk szerint a szárnyas nemigen alkalmas rá, mert eljellegteleníti az ételt, és szükség van a karakteres húsízre. Első alkalommal tettünk egy kevés reszelt sajtot is a tetejére - az almához valami édeskés fajtát érdemes választani -, de teljesen feleslegesnek bizonyult, elhagyható vagy megtartható kedv szerint.

Így készül két személyre

Egy közepes hagymát nagyobb kockákra vágunk, és egy kevés olajon pirítani kezdjük. Rádobunk negyed kiló darált marhahúst, és addig kevergetjük, amíg kifehéredik, ekkor sózzuk, bőven borsozzuk nagyon kevés vizet öntünk alá, és lefedve átpároljuk. Mikor már majdnem készen van, fűszerezzük egy-egy nagy csipet reszelt gyömbérrel és őrölt fahéjjal.



Míg a hús készül, megpárolunk hat-hét dekányi rizst, meghámozunk és vastagon felszeletelünk fél kiló savanykás, lédús almát. Tűzálló edényt kicsit kiolajozunk, és az aljára fektetünk néhány szelet bacon szalonnát (ez elhagyható), majd lerétegezzük a hozzávalókat, alma-hús-rizs sorrendben, a tetejére mindenképpen alma kerüljön. Ha akarunk szórhatunk rá reszelt sajtot, de nem szükséges. 200 fokos sütőben először fólia alatt, majd anélkül összesütjük az egészet. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés