free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A dániai dizájnversenyen kevés az esztétikum

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, index, pályázat, pénz, tárgy 0 hozzászólás

A dán Index dizájnpályázaton kevés a győzelemhez, ha a pályamű esztétikus. Valamilyen jelentős, globális problémára is érdemi megoldást kell nyújtania.

Bár a dizájntárgyak általában tetszetősebbek és gyakran praktikusabbak is hétköznapi társaiknál, azért nem teljesen alaptalan az a megközelítés sem, miszerint az ilyen holmik többsége a világ folyását érdemben nem könnyíti meg, inkább azok számára készülnek, akik úgymond jó dolgukban nem tudnak már mit csinálni. A dán Index nevű szervezet azonban éppen, hogy olyan tárgyak tervezésére ír ki kétévente nemzetközi dizájnpályázatot, amelyek valamilyen jelentős, globális probléma megoldására alkalmasak. Az 500 000 eurós összdíjazású versenyre öt - Test, Otthon, Munka, Játék és Közösségi - kategóriában lehet nevezni, emellett pedig kiosztanak egy közönségdíjat is. "Mostantól 2050-ig újra kell terveznünk a világot" - mondta Arnold Wasserman, a pályázat zsűrijének egyik tagja a néhány nappal ezelőtt, Koppenhágában megrendezett díjátadón. Idén a zsűri közel 700, a világ 54 országából érkezett pályázatból válogathatott. A következőkben bemutatjuk a nyertes pályaműveket.

Test kategóriában a Philip Goodwin, Stefan Zwahlen és John Hutchinson dél-afrikai dizájnerek által tervezett gép győzedelmeskedett, amelynek segítségével a szülés közben mérhető a magzati szívhang. Az eszköz különlegessége, hogy elektromos áram nélkül is működik - egy kurbli tekerésével "húzható fel" - így nagy hasznát vehetik a harmadik világbeli országokban, olyan területeken, ahol az elektromos árammal való ellátottság nem biztosított vagy esetleges. A magzati szívhang mérése azért lényeges a szülés során, mert ebből lehet következtetni a magzat oxigénellátottságára a méhben. Ha a magzati szívhang lelassul, az szükségessé teszi a szakszerű orvosi beavatkozást, amely megmentheti az anya és a baba életét. Ha az eszközt sikerül elterjeszteni, azzal becslések szerint évente közel félmillió kismama életét lehet majd megmenteni.

www.designboom.com

"Mostanáig nem volt lehetőségem, hogy nagyobb számban állíthassam elő az eszközt. A díj azonban megváltoztatta ezt. Tudok költeni  termelésre" - mondta John Hutchinson, az egyik tervező azzal kapcsolatban, hogy mire költik majd a 100 000 eurós nyereményt. Hutchinson hozzátette, hogy a pénz egy részét egy másik termékük fejlesztésére fordítják majd, amely hasonló technikával működik, mint a nyertes pályamű, és a gyermekek vérének oxigéntelítettségét méri.

Az Otthon kategória győztese a Chulha nevű tűzhely lett, amelyet a Philips Design indiai tervezői Unmesh Kulkarni és Praveeen Mareguddi alkottak. A tűzhelynek szintén a fejlődő világ országaiban vehetik leginkább hasznát, ahol beltéri sütés-főzés során a füst megfelelő elvezetése nem megoldott, s emiatt egy olyan alapvetően szükséges tevékenység, mint a főtt étel elkészítése, számos veszéllyel, illetve egészségre ártalmas hatással jár.

www.newscenter.philips.com

A Chulha több szempontból is biztonságosabbá teszi a sütés-főzést: a füstöt megfelelőképpen elvezeti, a meleget pedig magában tartja, így megelőzhető a füstmérgezés, és kevesebb fűtőanyag fogy. Ráadásul a tisztítása is egyszerűbb, hiszen könnyen, bentről hozzáférhető, így nincs szükség arra, hogy a család valamely tagjának a tetőre kelljen másznia a kémény kitisztításához, így rengeteg baleset is elkerülhető. A cég azt ígéri, a pénzdíjat arra költik, hogy minél inkább elterjesszék a biztonságos tűzhelyt Indiában. A Chulha szabadalmát pedig világszerte térítésmentesen bocsátják a gyártás iránt érdeklődők rendelkezésére.

A Munka kategória győztese ebben az évben nem egy dizájntárgy, hanem a Kiva nevű szervezet lett. A kaliforniai székhelyű Kiva mikrókölcsönök közvetítésével foglalkozik. Lehetőséget biztosít, hogy bármely magánszemély vagy akár cég kölcsönt adhasson a világon bárhol működő, tőkehiánnyal küzdő kisvállalkozásoknak. A szervezethez csatlakozók a Kiva.org weboldalon válogathatnak a profiljukat feltöltő, hitelre váró vállalkozások között. A jellemzően harmadik világbéli kisvállalkozások legtöbbje 25 dolláros kölcsönt vesz fel, melyet fél-egy év alatt fizet vissza. A hitelező a weboldalon keresztül folyamatosan informálódhat a pénze sorsáról, az általa megtámogatott vállalkozás működéséről.

www.kiva.org

Amikor a pénzösszeget visszafizették, a hitelező dönthet arról, hogy kiveszi azt a rendszerből, vagy egy másik kérelmező rendelkezésére bocsátja. A visszafizetési ráta egyébként 98 százalékos. Premal Shah, a Kiva elnöke úgy nyilatkozott, a díjjal járó 100 000 euró egyik felét a Kiva használatának egyszerűsítésébe fektetik be, például a jövőben lehetővé teszik, hogy a felhasználók mobiltelefonjaik segítségével tölthessenek fel képeket a weboldalra. "A másik 50 000 eurót a Kiva visszaadja az Index zsűrijének, és rájuk bízza, hogy 25 dolláronként különféle vállalkozásokba befektessék azt" - mondta Premal Shah.

1. A dániai dizájnversenyen kevés az esztétikum
2. Játék és közösségi kategóriaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés