free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A dániai dizájnversenyen kevés az esztétikum

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, index, pályázat, pénz, tárgy 0 hozzászólás

A dán Index dizájnpályázaton kevés a győzelemhez, ha a pályamű esztétikus. Valamilyen jelentős, globális problémára is érdemi megoldást kell nyújtania.

Játék kategóriában Christien Meindertsma holland tervező Pig 05049 című pályaművét díjazták. Egy kommunikációs projektről, közelebbről egy könyvről van szó, amely azt mutatja be a csomagolt termékekhez szokott társadalom tagjainak, hogy hányféle termék készítéséhez használnak fel egyetlen haszonállatot. Főszereplője, a 05049-as számú malac, melynek levágása után részei dokumentálhatóan 185 különféle produktumba vándoroltak, amelyek között nem csupán húsipari termékek találhatók, hanem például lőszer, gépkocsifesték, szappan, mosópor, porcelán vagy épp cigaretta.

www.christienmeindertsma.com

Meindertsma a pénzdíj egy részét arra fordítja, hogy a könyvet elektronikus formátumban az internetről bárki számára szabadon letölthetővé tegye. A pénz többi részéből pedig befejezi legújabb kommunikációs projektjét, egy kifestőkönyv-sorozatot, amely a farmokon folyó munkát és az ott dolgozó embereket mutatja be.

Közösségi kategóriában a zsűri a Better Place elektromos autó-infrastruktúrát díjazta, amely kényelmesebbé és megfizethetőbbé tenné az elektromos közlekedést, visszaszorítva a belsőégésű motorral hajtott járművek uralmát. A szisztéma magában foglalja a feltöltő, illetve akkumulátor-cserélő állomások rendszerét, egy speciális szoftvert, melyet az elektromos járművekbe építenének és a rendszer minél optimálisabb használatát segítené, valamint egy nyitott hálózati szolgáltatást, amely az elektromos autók vezetőit szolgálná ki.

www.designboom.com

Shai Agassi, a Better Place kitalálója és ügyvezető igazgatója úgy döntött, a pályázaton nyert 100 000 euróból maguk is egy nemzetközi pályázatot írnak ki formatervező-hallgatók számára, az autók és a kapcsolódó infrastruktúrák újragondolására a zajártalomtól és környezetszennyezéstől mentes városi lét jegyében.

A közönségdíjat az ausztrál Jean Madden érdemelte ki Street Swags nevű tervezésével. A tárgy táska és hordozható matrac is egyben, célja pedig, hogy elviselhetőbbé és a lehetőségekhez képest kényelmesebbé tegye a hajléktalanok mindennapjait. Könnyű, de strapabíró, vízhatlan vászonból készül, amely alkalmassá teszi, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak.

www.theage.com.au, www.abc.net.au

Madden - aki főállásban egyébként nem dizájner, hanem középiskolai tanárnő - a következőket mondta művéről: "2005-ben terveztem a Street Swags-t, mert úgy éreztem, hogy nincs rendjén, hogy a közösségemben élő emberek a betonon fekve alszanak minden éjjel. A különleges, hordozható ágyat arra terveztem, hogy enyhítse valamelyest a hajléktalanság és az utcán alvás egészségkárosító hatásait."

1. A dániai dizájnversenyen kevés az esztétikum
2. Játék és közösségi kategóriaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés