free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A spenót és a feta jól funkcionál együtt

Ízbolygó         Címkék: feta, kaja, recept, rétes, spenót 0 hozzászólás

Akár egy jó kis görög film címére is asszociálhatnánk, de az Íz-iben nem filmekről szoktunk írni. Értekezés a spenótról, főleg azoknak, akik csak főzelékként ismerik.

A spenótról korábban az a hír járta, tele van vassal. Ez az utóbbi idők folyamán léket kapott, erről már írtunk korábban itt is. A spenót egyébként nagyon egészséges, tele van pl. káliummal, folsavval, béta-karotinnal. További pozitívuma, hogy sokféleképpen el is készíthető. Nyersen salátákba, párolva, főzve köretként, főzelékként, de remek alapanyag lehet más fogások gazdagításához, színesítéséhez. Az olaszok gyakorta ricottával társítják, de remekül harmonizál a fetával, illetve a kecskesajtokkal is. (Figyelem! Fetának hivatalosan csak a görög juhtejből készült fehér, sós, félkemény sajtot lehet nevezni!) A feta sajtot, illetve ennek készítését már Homérosz is megénekelte jó régen, nem csak salátában isteni, hanem a spenóttal is.

Sós előétel gyanánt készült ez a leveles rétes, és jól vizsgázott. A rudat vághatjuk háromszög alakzatban is, így még dizájnosabb, hiszen tudvalevő, nem csak a szánkkal, a szemünkkel is eszünk.

Hozzávalók

35 dkg fagyasztott leveles vagy dupla ennyi friss spenót
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma

fél dl tejszín
4 evőkanál zsemlemorzsa
2 tojás
frissen őrölt bors
feta sajt ízlés szerinti mennyiségben
1 rúd leveles tészta
1 tojás sárgája a kenéshez

A hagymát megpucolom, és apróra vágom. Két evőkanálnyi olívaolajat öntök egy serpenyőbe, és a hagymát fedő alatt megfonnyasztom. Hozzáadom a spenótot, sózom. Belereszelem a fokhagymákat, majd a lángról félrehúzom, és botmixerrel párat beleturmixolok, hogy ne legyen nagyon szálas, inkább krémes legyen az állaga. Hozzákeverem a tejszínt, a zsemlemorzsát és a kissé felvert tojásokat. A masszát megborsozom. A tojást szétválasztom. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verem, és a masszához adom.



A leveles tésztát kitekerem, majd megkenem a spenótos krémet. Rámorzsolom a fetát, majd feltekerem a leveles tésztát. A tetejét megkenem tojással, majd 180 fokon 25 perc alatt pirosra sütöm. Salátával remek vega főétel, saláta nélkül előételként fogyasztható.



LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés