free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A spenót és a feta jól funkcionál együtt

Ízbolygó         Címkék: feta, kaja, recept, rétes, spenót 0 hozzászólás

Akár egy jó kis görög film címére is asszociálhatnánk, de az Íz-iben nem filmekről szoktunk írni. Értekezés a spenótról, főleg azoknak, akik csak főzelékként ismerik.

A spenótról korábban az a hír járta, tele van vassal. Ez az utóbbi idők folyamán léket kapott, erről már írtunk korábban itt is. A spenót egyébként nagyon egészséges, tele van pl. káliummal, folsavval, béta-karotinnal. További pozitívuma, hogy sokféleképpen el is készíthető. Nyersen salátákba, párolva, főzve köretként, főzelékként, de remek alapanyag lehet más fogások gazdagításához, színesítéséhez. Az olaszok gyakorta ricottával társítják, de remekül harmonizál a fetával, illetve a kecskesajtokkal is. (Figyelem! Fetának hivatalosan csak a görög juhtejből készült fehér, sós, félkemény sajtot lehet nevezni!) A feta sajtot, illetve ennek készítését már Homérosz is megénekelte jó régen, nem csak salátában isteni, hanem a spenóttal is.

Sós előétel gyanánt készült ez a leveles rétes, és jól vizsgázott. A rudat vághatjuk háromszög alakzatban is, így még dizájnosabb, hiszen tudvalevő, nem csak a szánkkal, a szemünkkel is eszünk.

Hozzávalók

35 dkg fagyasztott leveles vagy dupla ennyi friss spenót
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma

fél dl tejszín
4 evőkanál zsemlemorzsa
2 tojás
frissen őrölt bors
feta sajt ízlés szerinti mennyiségben
1 rúd leveles tészta
1 tojás sárgája a kenéshez

A hagymát megpucolom, és apróra vágom. Két evőkanálnyi olívaolajat öntök egy serpenyőbe, és a hagymát fedő alatt megfonnyasztom. Hozzáadom a spenótot, sózom. Belereszelem a fokhagymákat, majd a lángról félrehúzom, és botmixerrel párat beleturmixolok, hogy ne legyen nagyon szálas, inkább krémes legyen az állaga. Hozzákeverem a tejszínt, a zsemlemorzsát és a kissé felvert tojásokat. A masszát megborsozom. A tojást szétválasztom. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verem, és a masszához adom.



A leveles tésztát kitekerem, majd megkenem a spenótos krémet. Rámorzsolom a fetát, majd feltekerem a leveles tésztát. A tetejét megkenem tojással, majd 180 fokon 25 perc alatt pirosra sütöm. Salátával remek vega főétel, saláta nélkül előételként fogyasztható.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés