free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Megbocsáthatatlan az exszel való hűtlenkedés

Fiáth Tita         Címkék: ex, féltékenység, hűtlenség, kapcsolat, lélek 1 hozzászólás

Mi, nők leginkább a jó csajoktól féltjük kapcsolatunkat, de egy felmérés szerint az exekkel történő hűtlenkedéstől még inkább. Pszichológusunk a jelenségről értekezik.

A "Maradjunk jóbarátok!" szakításkor elhangzó, gyakran igen álságos szlogenje sokféle kavarás kiindulópontját képezheti. Az exekkel sohasem könnyű, az aktuális szerelmünk exeivel meg pláne. Mert cimboraság ürügyén erőt fitogtatnak; mert csábítanak-csábítgatnak visszafelé is, ha immár elunták a szingliséget; mert többnyire képtelenek megérteni, hogy nem lehetnek a pasink "legjobb barátai" anélkül, hogy velünk együtt fogadnák el az illetőt. A volt partnerekkel szembeni félsz napjainkban olyannyira erős, hogy egy amerikai felmérés szerint az exhez való akár érzelmi, akár szexuális visszalépést – értsd: a vele való laza hűtlenkedést, egyéjszakázást – jóval megbocsáthatatlanabb sérelemként fogjuk fel, mint ha a társunk egy új rivális oldalán adná a Casanovát.

A körömrágós szorongás okai korántsem egyértelműek: miért rettegünk jobban olyasvalakitől, akit egyszer már letaszítottunk a trónról? Nem volna logikusabb a "friss hústól", az újdonság varázsától tartani? Nézzük egy kicsit messzebbről a dolgokat! Köztudomású, hogy míg a férfiak a vetélytárs dominanciáját emelik ki, addig a nők a "jó csajoktól", a fizikailag vonzó riválisaiktól tartanak leginkább. A féltékenységet boncolgatva továbbá több vizsgálat is rámutatott arra, hogy a nők elsősorban az "érzelmi megcsalatásra" pöccennek, a férfiak pedig a szexuálisra. (Zárójelben meg kell jegyeznem, hogy a témával foglalkozó cikkek kommentelőinek nagyobb hányada képtelenségnek tartja az elméletet: a csajok kikérik maguknak, hogy könnyebben benyelnék a "testi jellegű félrelépéseket". Mindezek alapján felmerült bennem a kérdés, hogy az elméletalkotók vajon nem a férfitársaiknak akarnak-e kedvezni azzal, hogy elhitetik a nőkkel, hogy valójában nem is idegesíti őket annyira a szexuális hűtlenkedés…)Visszatérve az exekhez: pszichológusok kimutatták, hogy a féltékenykedés egyik leggyakoribb oka a párkapcsolatokban a volt partnerrel való találkozás, sőt, a róla való beszélgetés. Különösen igaz ez akkor, ha az előző barátnő afféle összehasonlítási alapként szolgál: "Szerintem rövidesen szakítani fogunk – panaszkodik egy 25 éves nő. – Nem egyszerűen az idegesít, hogy a csaj szebb nálam. Hanem hogy állandóan olyan dolgait fényezi a párom, amelyekben én alulmaradok. Oké, nem tudok egyenesen menni magas sarkúban, képtelen vagyok leszokni a cigiről, és felsőfokon parolázni angolul, de nem értem, miért nem kerül szóba sosem, hogy szakácsversenyt nyertem Korfun, és még a közös pornónézésben is benne vagyok." Annak ellenére tehát, hogy hónapok, sőt évek telhetnek el az exszel való szakítást követően, az új viszony mérgező hatása nem egyszer tapintható. Az ok többnyire valóban nem az újbóli szexuális összeborulásban, hanem a kulturális forgatókönyveinkben keresendő.

Szappanoperák és magazincikkek nézegetése, vagy a hétköznapi pszichologizálás során úgynevezett naiv elméleteket gyártunk arról, hogy hogyan működnek az emberi kapcsolatok. Alapvetően úgy gondoljuk, hogy a szakítás nem vágja el az érzelmi szálakat, ezért azok a továbbiakban is könnyedén összeköthetők (számos hollywoodi film végződik például az újra egymásra talált szeretők happy endjével). Az ex felbukkanásakor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy immár leülepedett a különváláshoz vezető hiszti, madártávlatból más pofája van a korábbi sérelmeknek, viszont az akkori piszlicsáré zsörtölődéseket idővel szépen felülírták a távolléttől csak új erőre kapó, gyengéd érzelmek (vesd össze Szécsi Pál kis/nagy tüzek hasonlatával). Támad a zöldszemű szörny, és minél gyakrabban gondolunk az eltéphetetlen emocionális kötelékek teóriájára, annál erősebben nyomozunk a jelek után – és annál kiállhatatlanabbul kezdjük kérdőre vonni a társunkat a szabadidő-beosztásával kapcsolatban.  Egy másik lehetséges magyarázat szerint az ex azért veszélyesebb az aktuális viszonyunkra, mint egy új versenyző, mert átírja a kapcsolatunk addigi jelentését. A friss ismeretség valami olyasmit üzenhet, hogy némi vérpezsdítésre vágyakozik a kedvesünk, vagy nem volt képes ellenállni – az evolúciósan amúgy is kiszolgáltatott férfiakra jellemző újdonsághajhászásnak hála – egy elbűvölő idegennek. Ebből talán még fel lehet állni, próbáljuk is összekapni magunkat (villámdiéta, spiráldauer, új gúnya és így tovább). Az exszel való ismételt összegabalyodás azonban súlyosabb veszély: meglebbenti azt a lehetőséget, hogy talán sohasem voltunk annyira fontosak a barátunknak, amennyire azt gondoltuk. Hogy a mélyben megbúvó, összekötő kapcsoknak köszönhetően mindvégig a volt nőjéhez húzott igazán, és mi afféle hézagpótlóként szolgáltunk addig, amíg lecsillapodnak a kedélyek mindkét oldalon.

Bármilyen fájdalmas is az exszel való küzdelem, és akármennyire megbocsáthatatlannak tűnik, ha épp a volt társsal éled újjá, ha csak egy alkalomra is, a viszony, a kutatások rámutatnak arra, hogy a férfiak még a nőknél is féltékenyebbek az előző kapcsolatokra. Ha másra esetleg nem is, de a szerelmünk empátiájának felébresztésére épp emiatt számíthatunk, amikor úgy véljük, hogy semmilyen egyéb eszközzel nem boldogulunk a már egyszer félretolt, de a nyeregből kiüthetetlennek tűnő riválisunkkal szemben.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés