free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tejmentes müzlialap, nem csak tejérzékenyeknek

Borsa         Címkék: allergia, betegség, kaja, recept, tej 3 hozzászólás

Annyira sok táplálékallergiás, emésztőrendszeri betegségben szenvedő ember él körülöttünk, hogy úgy gondoltuk egy sorozatot indítunk ezekről a problémákról.

Az elkövetkező néhány hétben a különböző táplálékérzékenységekkel, -allergiákkal foglalkozunk majd. Ennek két legfontosabb oka, hogy egyre több olyan ember van, akinek szervezete nem tolerál bizonyos ételfajtákat, illetve viszonylag sok olyan is él közöttünk, aki születésétől fogva képtelen megemészteni mondjuk a tejet vagy bizonyos – nagyon fontos – keményítőféléket. A másik ok az, hogy ha nem is küszködünk mi magunk ilyen emésztőrendszeri problémával, kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy főznünk kell valakire – akár csak egy vacsorát is -, akinek ilyen jellegű betegsége van. No és persze az ismeretterjesztést is fontosnak tartjuk, hátha pont ezektől a cikkektől hiszi majd el valaki, hogy ismerőse, kollégája nem finnyás és válogatós, hanem komoly problémái adódnának abból, ha megkóstolná az irodában körbekínált süteményt.

Az egyik legnagyobb tábort azok alkotják, akik a tejjel és tejtermékekkel állnak hadilábon. Érdemes tudni, hogy ennek két leggyakoribb formája a tejfehérje allergia, ami egy szabályos ételallergia, amikor a delikvens szervezete túlérzékenyen reagál a tejtermékek valamelyik összetevőjére, leggyakrabban a kazein nevű tejfehérjére. Ez egy szabályos allergia, gyakorlatilag bármilyen tünetekkel járhat, az ekcémától az asztmás rohamokon keresztül, akár az anafilaxiás sokkig. (Bár megnyugtatásul mondjuk, hogy ez utóbbi a tejallergiánál nagyon ritka.)



Ahhoz, hogy lehetőleg ne alakuljon ki tejallergia, a kisgyerekeknek viszonylag  későn, másfél–kétéves kor körül engedik fogyasztani először a tehéntejet, akkor is először savanyított formában, hogy a szervezetük ne adjon túlérzékenységi választ rá, mert akkor jó eséllyel egész életük során allergiásak maradnak.

Míg az allergia betegségnek számít, addig a tejcukor intolerancia nem az, bár nagyon kellemetlen tüneteket okoz. Ebben az estben arról van szó, hogy a delikvens szervezetéből hiányzik a laktáz nevű enzim, ami arra hivatott, hogy a laktóz nevezetű tejcukrot lebontsa. Ebben az az érdekes, hogy Ázsia és - elsősorban Észak - Amerika  bennszülött lakóinak a 95 százaléka egyáltalán nem rendelkezik ezzel az enzimmel, nem is fogyasztanak tehéntejet. Európában a lakosság körülbelül 10 százaléka küzd a problémával, bár sok hozzáértő úgy tartja, hogy felnőtt korra mindenkinek lecsökken a laktázenzim-szintje és ezért nem célszerű a savanyítatlan tejtermékek fogyasztása. (Akinek laktóz intoleranciája van óvatosan, személyre szabottan próbálkozhat a joghurttal, tejföllel, sajttal, van, aki elbírja, vannak azonban olyanok is, akiknél ezek a termékek is tüneteket okoznak.) Amely tünetek bizony nagyon kellemetlenek, a hasmenéstől a komoly bélgörcsökön át a durva puffadásig az összes létező emésztőrendszeri problémát hozhatják.

Manapság már nagyon sokféle laktózmentes tejtermék kapható a tejtől a tejszínhabig, de létezik már növényi alapú túró és sajt is azoknak, akik a tejfehérjére allergiásak, Azonban ez nem volt mindig így, néhány évvel ezelőtt, ha valakinek ilyen problémái voltak egészen egyszerűen le kellett mondania a túrós tésztáról, a tejbegrízről, de a sütemények nagy részéről is. Sőt a felvágottak fogyasztása még most is rizikós lehet számukra, ugyanis ezeket sok esetben dúsítják tejporral. Szóval komoly életprogram az ilyesmi. Arról nem is beszélve, hogy a "tejetlenített" tejtermékek bizony cseppet sem olcsók.



Süteményekből a keverőseknél kiválthatjuk a vajat olajjal, a tejet esetleg gyümölcslével, erre klasszikus példa a répatorta, a sajtokat pótolhatjuk növényi alapú sajttal, a kávéba mehet a rizstej – ezeket a termékeket általában bioboltokban szerezhetjük be, vagy a nagyobb közértek biopolcain keressük őket - szóval számos lehetőség van.

A legnehezebb talán a reggeli étkezést tejmentesíteni. Mi egy kis kísérletet végeztünk és melegen ajánljuk az alábbi receptet nem csak problémás emésztésűeknek, hanem bárkinek. Könnyen elkészül, minden szükséges napkezdő tápanyag benne van és nagyon finom. Az alapja az amerikaiak smoothies nevű itala, ami eredetileg egy nagyon sűrű gyümölcslé, és a felesleges gyümölcsök hasznosítására kreálták, azóta persze ezt is dúsítják tejjel, fagylalttal, de az igazi eredetiben csak gyümölcs van. No, mi ezt készítettük őszies müzlialapnak.

Így készül

A turmixgép kelyhébe beleszeletelünk egy nagyobb, meghámozott nektarint vagy őszibarackot, hozzá vagdalunk némi körtét vagy édesebb almát. Egy kicsit eldolgozzuk a turmixszal, majd felöntjük, és habosra keverjük annyi narancslével, hogy sűrű, de iható állagú legyen.



Természetesen lehet fűszerezni is kevés fahéjjal, szegfűszeggel, de nem kötelező. Nagyobb pohárba vagy csészébe töltjük, és ehhez keverjük hozzá a müzlit vagy tetszés szerint darabos, olajos magvakat, zabpelyhet, kukoricapelyhet. Kicsit állni hagyjuk, és kész is. Könnyebb megemészteni, de legalább olyan laktató, mintha tejjel vagy tejtermékkel készülne.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés