free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A huszonegyedik század erkölcsi kihívása

Borsa         Címkék: erőszak, média, nők, társadalom, világ 11 hozzászólás

Forradalmi kijelentést tett a New York Times, miszerint a világ feladata a 21. században nem más, mint megvédeni a nőket a brutalitástól. Bárhol a világon.

A New York Times, azaz a nyugati világ legjelentősebb újságainak egyike Saving The World' Women címmel speciális kiadást jelentetett meg, amelyben kihangsúlyozták, hogy a fejlődő világban élő nők jelenthetik a kulcsot a világszegénység felszámolásához. Ez forradalmi kijelentés volt. Tizennégy évvel ezelőtt a Pekingben tartott, nőkről szóló ENSZ konferencián a New York Times újságírói nyíltan kimondták, hogy azt kérték tőlük, biztosítsák Hillary Clintont, a konferencia kérdéseivel pedig ne törődjenek. Ám az akkor volt, most pedig most van, és a New York Times megmutatta, hogy a média, ha akarja, bizony meg tudja változtatni a napirendet. Victoria Brittain, a Guardian újságírójának cikke.

Évtizedek óta tudható, hiszen kutatások is bizonyítják, hogy a nők oktatása javítja családjuk és közösségük egészségi állapotát, ez pedig a gazdasági lehetőségek javulásához és elméletileg szociális növekedéshez is vezet, ami pedig jobban működő kormányzatokat követel. Amartya Sen Nobel-díjas közgazdász híres mondása, amely szerint "a világtörténelemben soha nem fordult elő éhínség egy működő demokráciában", alátámasztja ezt. A művelt nők olyan műveletlen diktátoroknak állnak ellen, akik nyomorba döntik az országaikat.

www.nytimes.com
Saima Muhammad, akit a férje azóta verte, hogy egy sikeres vállalkozásba kezdett

Ám a nők sorsát érintő változások soha nem úgy következtek be, ahogy sokunk szerint kellett volna. Mert a nők nem jelentettek prioritást, sem a saját társadalmukban, sem pedig a miénkben. Mindazonáltal változások mennek végbe a legvalószínűtlenebb helyeken, a kívülállók többsége számára láthatatlanul, a New York Times azonban most bepillantást enged ezekbe az eseményekbe.

A speciális kiadásban megjelent cikkek írói zömében férfiak, köztük a díjnyertes háborús tudósító, Dexter Filkins vagy épp a lap egyik legismertebb és legtermékenyebb szerzője, Nicholas Kristof. Az elmúlt években Kristof volt a legkövetkezetesebb és legkeményebb riporter, aki a világ legrosszabb sorsú nőinek helyzetéről írt. Olyan nőkről, akik társadalmukban másodrangú állampolgároknak számítanak - és olyan nőkről, akik visszavágtak. Szexrabszolgaságról, honvággyal küzdő, fiatal lányokkal teli bordélyházakról, csoportos nemi erőszakról, szükségtelen szülés közbeni halálozásokról, kényszerházasságokról, kezeletlen sipolyról és hasonló témákról cikkezett a New York Times-ban és blogokban is. Kristof és felesége Sheryl WuDunn úgy vélik, a 21. század legfőbb erkölcsi kihívása - hasonlóan ahhoz, ahogy a 19. századé a rabszolgaság felszámolása volt - megvédeni a nőket a világ számos országában irányukban megnyilvánuló brutalitástól.

www.latimes.com
Hillary Clinton a kongói Heal Africa klinika ápoltjaival és személyzetével

Vajon Hillary Clinton megpróbált megfelelni ennek a kihívásnak, amikor múlt hónapban hét országot érintő afrikai körutazása során időt szakított arra, hogy meghallgassa a Kongói Demokratikus Köztársaság nőit, ahol a társadalmat megsemmisítő, 13 éve tartó háborúkban becslések szerint 200 000 asszonyt és lányt erőszakoltak meg?

Anneke Van Woudenberg a Human Rights Watch-nál ezeknek a borzalmaknak az egyik legalaposabb kutatója és a nők fáradhatatlan szószólója. Az, hogy Van Woudenberg munkája - egy másik meghatározó férfi szerző, Adam Hochschild, a New York Review of Books-ban megjelent kiváló cikkének köszönhetően - bekerült az amerikai értelmiségi köztudatba, szintén annak a jele, hogy megváltozott a témához való hozzáállás.

www.nytimes.com
Tanulás a Mirwais Mena lányiskolában, amely folytonos támadásoknak van kitéve

Afganisztántól Zimbabwéig számtalan módon indult meg változás a nők helyzetét illetően, ami részben annak köszönhető, hogy a fejlődő országok kivételes női tesznek ezért, részben pedig annak, hogy más nők - mint például az amerikai központú Women Funding Network tagjai - célzottan támogatják őket, különösen az oktatás terén.

Mindez pedig még a New York Times cikkeinél is többet nyom a latba a tekintetben, hogy a "21. század erkölcsi kihívása" mindenképpen napirenden maradjon. Hillary Clintonnak megvan a lehetősége, hogy a hatalmát erre koncentrálja. És mindazoknak a nőknek, akik részt vesznek ezekben a csatákban, jó azt tapasztalni, hogy néhány erős férfi szintén velünk van.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés