free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Puccos őszi desszert

Borsa         Címkék: desszert, édesség, kaja, körte, recept 1 hozzászólás

Ez a desszert nem az antik szépségnek készült, mégis a nevét viseli. Ismerik a világon mindenhol, ráadásul az egyik legegyszerűbb gyümölcsös finomság.

Ez a körte nem annak a Helénának a tiszteletére készült, csak áttételesen van köze a dologhoz a minden képzeletet felülmúlóan gyönyörű hölgynek. Bár szerintünk jobban járt volna ezzel a desszerttel, mint a semmire sem jó aranyalmával. Szóval történt ugyanis, hogy 1864-ben bemutatták Offenbach fantasztikus operettjét, aminek címszereplője a csodás antik hölgy. A zeneszerző zsenijét jól jellemző módon, a díszes párizsi közönség majd szétverte a házat, akkora siker lett – mint ahogyan Offenbach más operettjei is. Akkoriban még szokás volt, hogy egy egy szakács vagy cukrász tisztelete, esetleg hódolata jeléül nagyszerű ételkölteményt kreált a híres művészek tiszteletére. Így született meg a Pavlova torta vagy a Margherita pizza is. Offenbach operettje a híres francia szakácsot Auguste Escoffier-t ihlette meg, aki egy egyszerűségében is tökéletes édességet alkotott a nagy zeneszerző előtti tisztelgésből.



Pillanatok alatt nagy karriert futott be a körtéből és keserű csokoládéból készült édesség, mert semmilyen speciális eszközt nem igényel és az elkészítéséhez sem kell különleges képesség, gyakorlatilag az is elő tudja állítani, aki életében először teszi be a lábát a konyhába. Ráadásul annyira elegáns és szépen tálalható desszert, hogy simán megállja a helyét egy ünnepi eseményen, de ha valaki csak egy kis édességre vágyik, az is nekiállhat, ugyanis mindösszesen fél órára van szükség az elkészítéséhez. És ebben már benne van a körte hűlési ideje is. Arról nem is beszélve, hogy kalóriában mindenképpen alatta marad egy szelet almás pitének, hogy egyéb süteményekről ne is beszéljünk. Szokás egyébként vanília fagylalttal tálalni, de szerintünk erre semmi szükség, a fűszeres gyümölcs a sűrű csokoládé szósszal tökéletes páros a fagylalt nélkül is.



Körtéből bármilyen típust választhatunk, lehet kemény vagy puha, de ne legyen sehol ütődött, foltos, mert ennek a desszertnek fontos eleme a látvány. Továbbá, ha nyomódott a gyümölcs, akkor nagyon könnyen kifordulhat a szára, aminek a szépség kedvéért mindenképpen meg kell maradnia. Csokoládéból nagyon jó minőségűt és legalább hatvan százalék kakaótartalmút használjunk, különben jellegtelen lesz az ízhatás. A cukorszirupot a vanílián kívül nem feltétlenül kell fűszerezni, de aki szereti a fahéj vagy a szegfűszeg aromáját, az nyugodtan főzzön bele azt is.

Így készül

Személyenként egy körtét megmosunk, és nagyon vékonyan meghámozunk, méghozzá úgy, hogy a száruk a gyümölcsön maradjon. A meghámozott körtéket azonnal bedörzsöljük egy kevés citrommal, hogy meg ne barnuljanak. Fél liter vizet egy magasabb fazékba öntünk, és hozzáadunk nyolc evőkanál porcukrot. Belekaparjuk egy fél vaníliarúd magjait, és a vanília hüvelyt is belehajítjuk. (Ha nincs otthon egész vaníliánk, használjunk helyette bourbon vaníliás cukrot.) Ha akarjuk itt tehetünk bele egyéb fűszereket. A fazekat lefedjük, és legalább öt percig főzzük a cukros oldatot.



Ekkor szépen beleállítgatjuk a körtéket és kislángon, lefedve addig főzzük, amíg a cukros lében-gőzben puhára, üvegesre nem főnek. A szirupban hagyjuk kihűlni a gyümölcsöt. Míg hűl, tíz deka jó minőségű csokoládét gőz fölött felolvasztunk – tál alja semmiképpen se érjen a forrongó vízbe. Mikor már puha, hozzáöntünk egy deci tejszínt, laposa elkevergetjük, és hozzáolvasztunk még egy kávéskanál vajat is. Teljesen homogénre keverjük, és a kihűlt körtéket a forró csokoládéval leöntve szervírozzuk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés