free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Dekorációk őszi lehangoltság ellen

Megyeri Nikolett         Címkék: dekoráció, lehangoltság, ősz, otthon, tárgy 4 hozzászólás

Mutatós, természetes alapú dekorációkkal ősszel is érdemes feldobni a lakást. Szakértőnk segítségével bemutatjuk, hogy készíthetünk akár magunk is ilyeneket.

Itt az ősz, még mindig gazdasági világválság van, és mindenki tudná sorolni az egyéni problémáit is… Szóval kiváló alkalom kínálkozik, hogy ha eddig még nem tettük meg, akkor most végképp megadjuk magunkat a nagy, büdös lehangoltságnak. Mint ahogy arra is, hogy már csak azért se tegyük ezt, aminek - valljuk be - talán több értelme van. Az ellenállás egyik apró, de cseles eszköze lehet, ha olyan dekorációkat helyezünk el az otthonunkban vagy esetleg a munkahelyi íróasztalunkon, melyekre kifejezetten szívvidámító ránézni.


Nézegess őszi lehangoltság elleni dekorációkat

A téma szakértőjét, Rigó Márta virágkötő-lakberendezőt, a Másvirág szalon vezetőjét kértük meg arra, hogy mutasson nekünk néhány ilyen, a szezonnak megfelelő, egyszerű, de dizájnos dekorációt, melyekhez hasonlókat vásárolhatunk, de ha affinitást érzünk, esetleg nem tudunk épp virágbolti kompozíciókra költeni, akár mi magunk is olcsón elkészíthetünk.

Ami a nyárból maradt

Bár a nyár elmúlt, de szerencsére úgy van "kitalálva", hogy sok mindent hagyott maga után a természetben. Márta szerint ilyenkor a legjobb ezekkel az alapanyagokkal dolgozni. A képeken látható kompozíciók elkészítéséhez ezúttal konkrétan hortenziát, csipkebogyót és különféle díszalmákat használtunk.

Hortenziához a legkönnyebben a kertvárosokban lehet hozzájutni, hiszen ott jellemző és gyakori növény, de akinek nincs más lehetősége, a jobb virágboltokban is vehet néhány szálat. A képen látható állapotba úgy kerül a virág, hogy levágást követően legalább egy hétig - víz nélkül - vázába állítjuk, és békén hagyjuk. Ez alatt előjönnek a szirmok finom, átmenetes színei, miközben pedig úgy szárad meg a növény, hogy később nem fog széthullani, így gyakorlatilag hosszú hónapokig eltartható a felhasználásával készült dekoráció. Díszalmát, illetve csipkebogyót erdei séta alkalmával gyűjthetünk, de megtalálhatjuk akár a Városligetben is. Ezek a leszedést követően nem igényelnek semmiféle speciális bánásmódot, igaz, az alma kevésbé lesz tartós, mint a szárított virág, ám karácsonyig, esetleg a tél végéig azért kibírja.


Hortenziakoszorú

Díszkoszorút a legtöbben csak Adventkor hozunk a lakásba, pedig egy-egy, az aktuális szezonnak megfelelő darabot most is érdemes elhelyezni az asztalon vagy akár - kopogtatókoszorúként - az ajtóra akasztva. Alapja egy natúr - hobbiboltokban olcsón beszerezhető - szalmakoszorú, melyre a szárított hortenziát dróttal (legjobb az úgynevezett folyamatos drót) rögzítjük. Egy hortenziafejet érdemes mérettől függően két-három darabra szétszedni és úgy kötni. Amire figyelni kell, hogy a koszorú tömör legyen - annyira, hogy kibírja azt is, ha például lendületből leesik a földre -, hiszen annál tartósabb.


Díszkoszorú díszalmákkal és színben passzoló díszgyertyával

Díszalmákkal is készíthetünk koszorút. Ehhez azonban már ragasztópisztolyra is szükség van, amiből persze nem kell professzionálisat venni, megteszi egy 1000-1500 forint körüli összegért megvásárolható termék is. Az alap ugyanúgy szalmakoszorú, melyre türelmesen, egyesével ragasztjuk rá az almácskákat, ami inkább relaxáló tevékenység egyébként, mintsem hogy idegesítő lenne. A koszorú egyébként úgy a leglátványosabb, ha az almák szára is megvan, ezért kell szárával együtt szedni a díszalmát. A díszkoszorúk esztétikusak magukban, de tovább fokozhatjuk a hatást, ha a közepükbe egy testesebb, színben passzoló gyertyát is beállítunk.


Díszalmás és csipkebogyós kompozíciók cserépben

Íróasztalon, polcon, ablakban vagy akár lépcsőfokokon kitűnően mutatnak a cserepes kompozíciók. Az elhalálozott szobanövényeink után maradt cserepeket így is újrahasznosíthatjuk. A cserépbe egy darab tűzőhabot állítunk, melynek annyira kell kiemelkednie belőle, amekkorára a művünket szeretnénk. A tűzőhabra aztán egyesével ragasztjuk rá a csipkebogyókat vagy épp a díszalmát. (A képen leginkább éretlen meggy- vagy cseresznyeszemekre emlékeztető termés is egyfajta díszalma.)


Rigó Márta és egy díszalmákkal tuningolt cserepes kompozíció

Szárított hortenzia felhasználásával szintén készíthető cserepes dísz. Bár készen úgy néz ki, mintha egy komplett hortenziafejet állítottunk volna a cserépbe, az alap ez esetben is tűzőhab, melybe a kisebb darabokra szétszedett virágokat kell beletűzögetni. Amint ez kész, a virágok közé ragaszthatunk még valamilyen termést is, például - tartva magunkat a megjelölt alapanyagokhoz - díszalmát. Ha pedig szeretnénk tovább cifrázni, legvégül színben harmonizáló díszzsinórral is körbetekerhetjük az alkotást.


Tálas kompozíció bizonytalanabbaknak

Aki nagyon nem bízik a saját kézügyességében és nem akar drótokkal meg ragasztópisztollyal bűvészkedni, de mégis vágyik valami mutatós dekorációra, azok számára Márta a tálas kompozíciót ajánlja, amit már tényleg nehezebb elrontani, mint sikerrel kivitelezni. Kerítünk egy nagyobbacska fa- vagy üvegtálat, melybe beleállítunk egy csinos - nem giccses -, vastagabb gyertyát. Körülötte aztán ügyesen, ízlésesen nekünk tetsző szárított virágokat, leveleket, terméseket helyezünk el. Ebben nagyon jól mutat valamilyen nem száraz, zöld növény is, például egy borostyánág. Ha pedig szeretnénk a művünket elegánsabbá tenni, szórhatunk a virágok és termések közé gyöngyszemeket.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés