free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A fiú gyerek lány szeretne lenni

pszichologus@borsa.hu         Címkék: homoszexualitás, lélek, probléma, pszichológus, szakértő 10 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet a gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Tisztelt Doktornő!
 
Van egy nyolcéves fiam, aki kb. négyéves kora óta vonzódik a lányos játékokhoz, a hosszú hajhoz. Mostanában mondogatja, hogy szeretne lány lenni. Mikor rákérdeztem, hogy miért, azt válaszolta, hogy azért, mert olyan szépen lebeg a hosszú haj a vízen. Nagyon szereti a sellős meséket, és azokat, amikben lányok a főszereplők. Legtöbbször el is játssza a látottakat, ahol mindig lányszerepben tetszeleg. A mozdulatai is lányosak, és a viselkedése is. Az iskolában a lányokkal játszik, csak lány barátai vannak. Érzékeny lelkű, finomkodó. Ha tőlünk távol van, akkor még inkább előjön ez a lányos viselkedés. Ha velünk van, akkor viszont látszik rajta, hogy próbál nekünk megfelelni, és ha észreveszi, hogy figyeljük, akkor leáll. De ha úgy gondolja, hogy nem látjuk, folytatja a lányos dolgokat.

Kicsit aggódom miatta. Nem tudom, hogy egy ennyi idős gyereknél kell-e már aggódni, vagy majd csak később. Forduljunk szakemberhez, aki elbeszélget vele? Várom mielőbbi válaszát!

Tisztelettel: Zsóka


Kedves Zsóka,

kerülgethetnénk a forró kását, és szemem-fülem betapasztva tehetnék úgy, mintha nem érteném a kérdést: "Végeredményben mi itt a probléma?" Úgy döntöttem – számos egyéb, saját tapasztalatom alapján is –, hogy nyílt kártyákkal érdemes játszanunk. Több szülő aggódva teszi fel a kérdést mostanában: "Ha a gyerekem nem a nemének megfelelő játékokat játszik, akkor ez óva intő jel, hogy meleg/transzszexuális lesz felnőttként? Tehetek valamit a "baj" megelőzése érdekében?"

Nézzük meg először a nemhez igazodás kérdéskörét! Felnőtt nőként alighanem mindnyájan szenvedünk vagy szenvedtünk már felszínesen viselkedő, az érzelmek kimutatására és a róluk való kommunikációra képtelen férfiaktól. Ugyanakkor, ahogy arra az Ön levele is rámutat, a "finomkodó, érzékeny lelkű férfiakat" – jelen esetben kissrácokat – hajlamosak vagyunk megbélyegezni (mert mi volna komolyabb stigma, mint elvitatni valakitől a saját nemét: azt, hogy ő igazán férfi?). Míg a lányokat gyerekkoruk óta arra trenírozzuk, hogy másokra érzékenyek, nyitottak és a kapcsolat alakulását szem előtt tartóak legyenek, addig a fiúktól rámenősséget, versengést, bátor, sőt, esetenként agresszív színezetű önérvényesítést várunk el. A közösség vagy a kultúra oly módon "érvényesíti" az akaratát, hogy aki nem áll be a sorba, aki nem igazodik már egészen kisgyerek korától az előírásokhoz, azt bizony megbünteti (a már említett megbélyegzéssel, nevelési tanácsadóba szaladgálással – hiszen ez is azt közvetíti a gyerek felé, hogy ő valamiképpen "nem normális").

Való igaz persze, hogy a homoszexualitás gyermekkori előzményei között megemlíti a szakirodalom, hogy a férfiak gyerekekként kerülték a fiús játékokat, a verekedéseket, köpőcsövezést és bandázást, inkább a lányokkal barátkoztak. Hangsúlyoznám azonban, hogy ez egyszerű együttjárás, nem pedig ok–okozati viszony! Magyarán: a főzőcskézés-pletykálkodás a csajokkal az óvodaudvaron megelőzheti ugyan a későbbi homoszexuális érdeklődést, de semmiképpen nem mondhatjuk azt, hogy: "A kisunokám azért lett meleg, mert ötévesen hagytam Barbie-babákkal játszani. Ha akkor erőszakkal áttettem volna a dömperre, most nem tartanánk itt!" Fontos szem előtt tartanunk az emberi gondolkodás és ítéletalkotás törvényszerűségeit is. Egy kicsit érthetőbben és konkrétabban: szinte mindnyájunk fejében ott lapul a sztereotípia arról, hogy a melegek "femininek": nyafogósak, túllelkizik a dolgokat, riszálják a feneküket és így tovább. Ha meglátunk egy ilyen férfit, egyből azt mondjuk: "Na, ez tutira homokos!". Ezeket a feltűnő eseteket könnyen észrevesszük, azonosítjuk, és beskatulyázzuk. Ugyanakkor feltételezhetően egy csomó meleg férfivel találkozunk nap mint nap, akik borostásan, öltöny-nyakkendőben szelik át az úttestet, határozottak, magabiztosak, vagyis a szó klasszikus értelmében férfiasak. Eszünkbe jut róluk, hogy: "Hát, ő aztán garantáltan meleg"? Valószínűleg nem. Éppen emiatt: a nem kiugró események észrevétlensége okán hízik tovább az előítélet: "Az összes nőies férfi meleg, az összes macsó meg heteró". Ami persze egyáltalán nem igaz.

A gyerek-, és főleg a serdülőkor az önazonossággal való kísérletezés, a szerepek próbálgatásának időszakai, amikor minden cseppfolyós állapotban van még. Semmi sem kőbe vésett bizonyosság. Lehetetlen pontos előrejelzéseket tenni arról, hogy kiből mi lesz. A kisfia esetében személy szerint nem a "lányos" viselkedést és az érzékenységet tartom problematikusnak, hanem azt, hogy már ő maga is felfigyelt arra, hogy mit várnak tőle a szülei – és tágabban: az egész társadalom –, majd emiatt szerepjátékra, a saját spontán viselkedésének a folytonos kontrolljára kényszerül. Ami által rögződhet benne, hogy ahogyan számára természetesen jönne egy-egy mozdulat, viselkedés, grimasz, gesztus, bármi, az valamiképpen hibás, nem elfogadható. Szerintem ez az, ami miatt valóban sérülhet a gyerek.

Úgy gondolom, hogy ha bizalmas, jó kapcsolatban állnak a kisfiával, akkor azzal teheti a legtöbbet, ha őrzi a harmonikus viszonyt. Alakuljanak bármiféleképp is a dolgok, a felnövekvő gyerek testi-lelki egészségének záloga a feltétel nélküli elfogadást garantáló szülői szeretet. Ez a legfontosabb. Ettől függetlenül persze ártani nem árt, ha valaki elbeszélget vele egy nevelési tanácsadóban, de érdemes minél finomabban: ne érezze a gyerek, hogy ő különc, beteg, "más". Mindehhez nagyon sok türelemre, toleranciára van szükség. Sok sikert és kitartást kívánok hozzá!

Üdvözlettel: Fiáth TitaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés