free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gordon Ramsay, a nagypofájú bunkó jó színész

Borsa         Címkék: gordonramsay, kritika, műsor, szakács, tévé 3 hozzászólás

A tévézéshez mindig is hozzátartozott a gasztronómia. Főzőcskéztünk (de okosan!), és már külön gasztrocsatornánk is van, olyan szakácsokkal, akik hatnak a nézőkre.

Ma kétségkívül divatos tahónak lenni a hétköznapok forgatagában. Az utcán, a bevásárlóközpontban, a munkahelyen vagy a lépcsőházban olyan mértékben uralkodott el a bunkóság, hogy néha már kifejezetten meglepődünk, ha valaki úgynevezett "emberi hangon" próbál közölni valamit. Tízből kilencen azon az állásponton vannak, hogy ezt az egészet leginkább a televízió generálja, és a gyerekektől a nagymamákig mindenki onnan sajátítja el a hétköznapi tahóságot. Mi nem gondolnánk, hogy ennyire egyszerű lenne ez az egész. Nagyon nehéz ugyanis megválaszolni azt a kérdést, hogy vajon tényleg csak a tévé hat az emberekre, vagy az emberek is formálják, alakítják a televíziósokat.

Vajon azért mutogatnak veszekedő családokat a Mónika-show-ban, mert ilyet otthon nem látunk, vagy azért, mert nagyon is ismerős az egész? Igen, ez valószínűleg a tyúk meg a tojás esete. Csakhogy már az sem mindegy, hogy ki főzi meg a tyúkot, és hogyan sül meg a tojás? Igen, a hétköznapi tahóság beszivárgott a főzős műsorokba is, ami azért elég nagy meglepetést okozott világszerte. Sokaknak már az is furcsa volt, hogy betoltak egy bunkó orvost az arcunkba Dr. Gregory House személyében. De hogy egy tévés szakács is kioktató, beszólós műsort csináljon, ráadásul a "fuck" kifejezés összes változatának folyamatos ismételgetésével fűszerezze azt, az sokaknál kiverte a biztosítékot. Az ember azonban különös állatfajta. Ahogy a House-féle pikírt megalázást megkedvelték a nézők, egy idő után ugyanúgy imádni kezdték Gordon James Ramsay skót származású szakácsot is, aki kétségkívül átírta a 21. század tévés szakács karakterét.  

http://jollypeople.com

Ahogy a napokban elhunyt Keith Floyd megteremtette a mindig elegáns alkoholista gourmand-t, ahogy Jamie Oliver divatba hozta a mindent átható lazaságot, vagy Nigela Lawson a hobbiból főzőcskéző nő figuráját, úgy lovagolta meg Ramsay a hétköznapi bunkóság hullámát, és megmutatta, hogy egy sokszoros Michelin-csillagos profi szakács is tud Dr. House stílusával hódítani. Jelenleg a Gordon Ramsay – A pokol konyhája és a Ramsay, a konyha ördöge fut a Viasat 3 műsorán, de A fickó F-fel című örökbecsűbe is belefuthatunk a magyar gasztrocsatornán.

A Ramsay-féle műsorok alapreceptje a következő: Végy egy éttermet, konyhát, baromfiudvart, bármit, ahol adva van egy szakács, aki káromkodva kioktat és egy másik szakács, akit káromkodva kioktatnak! Az, hogy közben főznek is valamit, tulajdonképpen teljesen lényegtelen. Ezeket a műsorokat senki nem nézi azért, hogy papírt és ceruzát ragadva recepteket gyűjtsön. Ezt a műsort a balhézó sztárséf miatt nézik, és mindenki rendkívül elégedett, hogy Ramsay milyen jól megmondta a magáét ennek vagy annak a szerencsétlen lúzernek.

Most biztos sokan felkiáltanak, hogy nekem nem jön be ez a stílus, én igenis sajnálom a "lefuckingolt" kuktákat! Akkor miért nézik mégis olyan sokan? Annak idején Howard Stern amerikai botrányrádiós műsorainak hallgatói elemzésekor derült ki, hogy a Stern-gyűlölők többet hallgatták, mint a kedvelők, mondván, "kíváncsi vagyok, hogy mit fog még mondani". Erről lehet szó esetünkben is. Az ugyanis azért mégsem valószínű, hogy  joviális nagyanyók otthon végigkáromkodnák a vasárnapi menüsor elkészítését, és a desszertnél már önmagukból kivetkőzve fuckingolnának a szomszédasszonnyal. A tévében persze csinálhatják, az egészen más, azok nem mi vagyunk.

Ezek a tévés fickók ráadásul huncutkodni is szoktak ám! Nem, nem a szakácsok, hanem azok, akik a műsorokat készítik. A rendező, az operatőr és a forgatókönyvíró. Bizony ha van író, akkor forgatókönyvnek is lennie kell, ahol részletesen megtervezik az egyes jeleneteket és dialógusokat. Ezzel nem azt állítjuk, hogy Ramsay minden alázó beszólása előre ki lenne találva, de bizony a műsorok gerince és stílusa már akkor megszületett, amikor még nem is tudták pontosan, hogy melyik szakács játssza majd el a karaktert. Kicsit a szitkomokra hajaz az egész: az alapsztori előre elkészül, aztán keresünk hozzá megfelelő szereplőket, és a forgatás közben keletkező, improvizatív poénokat is benne hagyjuk a végtermékben.

www.premiumhollywood.com

Meg kell hagyni, Gordon Ramsay személyében megtalálták a tökéletes főszereplőt, pedig ezt nem lehetett előre tudni. Ez a fickó alapjában véve ugyanis egyáltalán nem bunkó, sőt tisztes családapa, aki az egyik legelismertebb londoni sztárséf volt, és nyilván a Michelin-csillagokat sem úgy szedte össze, hogy az anyjukba küldte az ételkritikusokat. Nem gondolnánk, hogy a "fuck" volt a jele az óvodában, és az sem valószínű, hogy a felesége azért ment hozzá, mert tetszett neki, ha minden este leugatják az arcát a konyhában, mert odaégett a rántotta.

Igen, Gordon Ramsay szerepet játszik egy tévéműsorban. Felvett egy karaktert és nagyszerűen hiteti el a nézővel, hogy ő tényleg egy elviselhetetlen, nagypofájú bunkó, aki vasmarokkal tartja egyben a brit gasztronómiát. Teszi ezt annak ellenére, hogy vannak ennek azért hátulütői is. Konkrétan arról van szó, hogy nagyon nehéz lesz megszabadulni ettől a karaktertől, ha meg lehet szabadulni egyáltalán. A tévénézők ugyanis bármikor átalakulhatnak vendégekké, és egy étteremben már nem működik a kioktató faragatlanság. Még a konyhán sem, mert sosem lehet tudni, hogy mikor téved arra egy kritikus, aztán repülnek azok a Michelin-csillagok a vendégekkel, meg a bevétellel együtt.

Még szerencse, hogy főzni azért nem felejtett el. Bár ez a műsorokból egyáltalán nem derül ki, de ő valóban a világ egyik legjobb szakácsa, a szakértők régóta elragadtatással írnak a kreatív mártásairól, újszerű fúziós megoldásairól és hallatlan gasztronómiai bátorságáról. Nem lehet egyszerű ezt a kettős személyiséget folyamatos izzásban tartani, mert nem csak a szószok és a levesek változnak, formálódnak, de a tévéműsorok is, és – mint az elején már szóltunk róla – nem csak a szereplő van hatással a nézőre, de a néző is a szereplőre. Ez pedig még akkor is igaz, ha ezt a bizonyos szereplőt Gordon James Ramsaynek hívják.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés