free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Így készülnek a körtés-kéksajtos tortácskák

Ízbolygó         Címkék: kaja, kéksajt, körte, recept, tortácska 0 hozzászólás

Bár a rokfort még a penészes sajt kedvelőinek táborát is megosztja, bátran ajánljuk ezt a receptet azoknak is, akik nem bírják az ilyen tejféleségeket. Bírni fogják.

A kéksajt penészes sajt, a belsejében penészgomba nő. Az általában vett penészes sajtok külső felülete számtalan féle lehet, és készülhet bármilyen tejből. Állaguk leginkább félpuha, de vannak köztük jócskán lágy sajtok is. A penész a röghézagokban, csatornákban vagy a lyukakban található. Legismertebb képviselője a Roquefort, ami eredetvédett. Csak azok a sajtok viselhetik ezt a nevet, amelyek nyers juhtejből készülnek, zsírtartalmuk legalább 52% és a Roquefort környéki barlangokban érlelik. Egyébként a mendemonda szerint úgy keletkezett a rokfort, hogy egy pásztorfiú behúzódott egy barlangba, hogy ott fogyassza el a vacsoráját, ami kenyér és juhsajt volt. Arra keveredett azonban egy szép ifjú leány és a pásztorfiú vacsoráját a barlangban felejtve utánaeredt… Hogy ők ketten mit csináltak és mit nem, erről nem szól a fáma, azonban hetekkel később ismét a barlang felé keveredett a pásztor, nagyon éhes volt és megkóstolta a penészes sajtot. Ízlett neki nagyon, így innentől fogva mindig hagyott egy darabka sajtot a barlangban, hogy érlelődjön.  

A rokfort erősen aromás sajt, inkább egy kevésbé aromásat válasszunk ezekhez a tortákhoz!

Hozzávalók

1 rúd leveles tészta
2 körte
10 dkg kékpenészes sajt
4-5 evőkanál mascarpone

frissen őrölt bors
1 dkg fenyőmag
1 tojás felverve

A leveles tésztát kitekerem és egy 7-8 cm átmérőjű bögrével köröket szaggatok ki a tésztából. A mascarponét a kéksajttal összekeverem. Inkább sűrű, mint folyós legyen végeredmény. Finoman sózom, borsozom. A körtéket kimagozom, és felszeletelem. A tészta közepére egy evőkanálnyi sajtmasszát teszek, erre ültetem legyező alakban a körtéket.



A tojást felverem, és a tészta szélét, valamint a körtéket lekenem. 200 fokon pirosodásig sütöm. Az utolsó pár percben megszórom a fenyőmaggal is a tortákat. Pikáns előétel vált belőle. Rétesnek is feltekerhetjük, csak akkor a fenyőmagot szórjuk rá a masszára és csak azt követően tekerjük fel.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés