free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A nagy ivóvízdilemma: csapvíz vagy ásványvíz

Ádám Péter         Címkék: ásványvíz, egészség, ital, környezet, víz 14 hozzászólás

Folyadékpótlásunk legegyszerűbb módja a vízivás lenne, ha nem kapnánk mindig ellentétes infókat a csap- és az ásványvízről. Megpróbáltunk rendszerezni.

A víz tulajdonképpen egy igen egyszerű vegyület, csupán két hidrogén és egy oxigén molekulából áll, a föld úgy hetven százalékát teszi ki, és a testünk tömegének több mint a fele is víz. Mivel a szervezetünk ugye folyamatosan veszít az állandó vízkészletéből, ezért nincs mit tenni, pótolni kell valahogy a kieső mennyiséget, hogy többé-kevésbé működni tudjunk valahogy. A folyadékpótlásnak pedig a legegyszerűbb módja a vízivás lenne, ami manapság már igazán nem nehéz feladat, hiszen csak elég megnyitni egy csapot, és már folyik is az ivóvíz, egyenesen a poharunkba. Ráadásul olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy akár palackozott ásványvizet is ihatunk, ha éppen arra szottyan kedvünk. És bizony egyre többet fogyasztunk az általában műanyag PET-palackokba csomagolt ásványvizekből, és ezzel párhuzamosan egyre többen kezdenek érvelni a csapvíz fogyasztása mellett, a legutóbb éppen az ARC plakátkiállításán szenteltek egy teljes szekciót a témának. Viszont eladási statisztikákból vagy reklámkampányokból nem fog kiderülni, hogy valójában csapvízzel vagy ásványvízzel érdemesebb-e a szomjat oltani, ezért kicsit jobban belemerültünk a vizes témába.

Víz és víz között bizony nagy különbségek lehetnek, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a H2O-n kívül mit is tartalmaz a folyadék, mint ahogy az is lényeges, hogy honnan származik, hogyan lett tisztítva (ha egyáltalán) és milyen formában jut el hozzánk, fogyasztókhoz. Az ásványvíz, nem túl meglepő módon ásványi anyagokat tartalmaz, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagok és milyen mennyiségben találhatók a palackban. "Az ásványvizekben található anyagok nagy általánosságban hasznosak a szervezetnek, azonban bizonyos elemek okozhatnak egészségügyi problémákat" - mondja Kocsis Ágota táplálkozási szakértő. "Például ha egy ásványvízben túl magas a kálcium- vagy a magnéziumtartalom, és ha rendszeresen és sokat fogyasztunk belőle, akkor megnőhet a vesekő kialakulásának veszélye. De problémát jelenthet a magasabb nátriumtartalom is, főleg a magas vérnyomással rendelkezőknek, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek."A palackozott ásványvízzel kapcsolatban azonban nem is igazán a tartalom az, ami egészségügyi kérdéseket vet fel, hanem maguk a PET-palackok. "Azon felül, hogy ezek a palackok környezetszennyezők, és az újrafeldolgozásuk még nem teljesen megoldott, a pillepalackokból hő hatására mérgező anyagok kerülhetnek a vízbe" - magyarázza Bán Miklós kémikus. "A PET-palackok egy antimon nevezetű anyagot tartalmaznak, amely az arzénhoz hasonlóan toxikus, ha meleg helyen tároljuk az ásványvizet, akkor előfordulhat, hogy az antimon a vízbe oldódik. Ehhez még hozzájön, hogy sokan egyszerre nagy mennyiségben vásárolnak ásványvizet, és ha a felhasználásig meleg helyen tárolják a palackokat, akkor jó az esély arra, hogy a méreg a vízbe kerül." Az ásványvizek ráadásul könnyedén fertőződhetnek baktériumokkal is, hiszen a palack felbontása után már "szabad a pálya" a különböző mikroorganizmusoknak, főleg ha több napig is eltart egy palacknyi víz elfogyasztása.

A csapvíz viszont egy zárt rendszeren keresztül jut el hozzánk, és egy komoly tisztító procedúrán esik át, mielőtt még hozzánk kerül, tehát a bakteriális fertőzést ki is zárhatjuk. A csapunkból folyó vízzel nem is ez a probléma, hanem sokszor maga a tisztítás, ugyanis általában klórvegyületeket használnak a fertőtlenítéshez, és ez bizony lényegesen tudja rontani a víz ízét. Persze vannak nagyobb gondok is annál, hogy éppen nem a legkitűnőbb aromájú a csapból érkező ivóvíz, például az, hogy a csapvíz akár gyógyszermaradványokat is tartalmazhat. Úgy egy évvel ezelőtt az Egyesült Államok néhány városának ivóvizében találtak hormontablettákból, fájdalomcsillapítókból és antidepresszánsokból származó anyagokat, amitől persze nem vetette szét a boldogság  az amerikaiakat. Itthon az ELTE Környezettudományi Kutató Központja által készített vizsgálatok szerint azonban nincs, vagy csak nagyon elenyésző mennyiségben találhatók gyógyszerekből származó anyagok az ivóvízben. A budapesti csapvíz pedig különösen jó minőségűnek számít mindenféle szempontból, az általában az ivóvízbe kerülő káros anyagok, mint például ammónium, nitrit, nitrát vagy arzén mennyisége igencsak alacsony, az egészségre egyáltalán nem veszélyes.Akinek pedig mégsem megfelelő a csapvíz minősége, de főleg az íze, és ásványvizet sincs kedve hazacipelni, annak ott a lehetőség, hogy valamilyen otthoni víztisztítóval szerelkezzen fel, hiszen ezek kiszűrik a klórt a csapvízből, amely hatására jóval kellemesebb ízű és illatú vizet kaphatunk. Persze ezek a berendezések sem a tökéletesség mintapéldányai, ugyanis mindegyik típusnak megvannak a maga hátrányai. Általában a legnagyobb problémát a baktériumok elszaporodása jelenti, főleg amikor nem megfelelő a szűrők karbantartása, cseréje. A fordított ozmózis elvén működő víztisztítók pedig a hasznos sókat (kálcium, magnézium) is kiszűrik a vízből, amelyek pedig fontosak lennének a szervezetünknek, cserébe viszont száz százalékosan eltávolítják a klórt és a vasat az ivóvizünkből.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés