free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rakott zöldbabbal a menzakaják ellen

Borsa         Címkék: kaja, menza, pörkölt, rakottzöldbab, recept 1 hozzászólás

Van, akinek a rakott zöldbab csak menzakoszt, de nem adjuk fel a reményt, hogy elhitessük, a menzakaják eredetije emberi fogyasztásra kifejezetten alkalmas.

Borsagyerekek a tavalyi tanévben kikerültek a közétkeztetésből, mert kollégánknak az agyára ment, hogy a befizetett menzai ebéd elfogyasztása után a két kiskamasz helyből kizabálta a hűtőt, tehát mindennap kétszer ebédeltek. Ekkor egy huszáros mozdulattal átálltak az otthoni meleg ebéd variációra, minek következtében az egyébként vékonydongájú kölykök hat hét alatt két kilót híztak. Azóta is ez a rend, idén már fel sem merült, hogy menzázzanak, a hét elején szépen átbeszélik, hogy mi minden lesz majd ebédre, és a gyerekek esznek. Rendesen. Zöldséget, húst, gabonát, tésztát és nincs szájhúzás, mint a menzás időkben, amikor rendszeres napi válasz volt a mit ebédeltél kérdésre, hogy nem tudom, de nagyon undorító volt, úgyhogy otthagytam.


Nézd meg a rakott zöldbab készítését!

Egyetlen komoly probléma akadt, mégpedig az, hogy néhány ételt újra meg kellett szerettetni a gyerekekkel. A kicsi például, míg iskolába nem került imádta a zöldbabot. Minden formában, bármikor. Az abszolút favorit, bármikor bevethető pillanatkaja volt a tejfölös zöldbabfőzelék, vagy gyors vacsora a morzsás-sajtos bab.  Aztán jöttek a menzán a csomós, ízetlen főzelékek, a fás, öreg, pucolatlan zöldségből készült, csontmaradványos darált hússal rétegezett rakottasok, és a gyerek undorodni kezdett. Alsó tagozat végére a zöldbab lett a mumus, és már otthon sem volt hajlandó megenni, még a levesből is akkurátusan kipiszkálta, hiába volt minden könyörgés. Viszont jó lenne, ha a gyerekből valahogyan ki lehetne söprűzni a rossz élményeket és megmutatni neki megint, hogy a zöldbab finom.Sokat agyalt kollégánk, hogy mi legyen a módszer. Az egyik, hogy pörköltöt készít a veteményből, kisebbik Borsagyerek ugyanis kifejezetten férfias ízlésű, nála egy tál töltött káposzta, vagy sült oldalas mindent visz. Azonban tudta, hogy pörkölt formában meg a nagyobbik gyerek nem fogja szívesen enni, márpedig pedagógiai szempontból arra volt szükség, hogy mindenki elégedett ábrázattal táplálkozzon, hogy a kicsi kedve is támogatva legyen. A megoldás a rakott zöldbab lett, viszonylag sok, erőteljes ízű, marhahúsból készült pörkölttel, amit kollégánk jó zaftosra hagyott, hogy kellően átjárhassa az egész ételt, valamint a tejfölt sem sajnálta belőle. A terv bevált, a gyermek igen elégedetten állt föl az asztaltól, egy szem bab, annyi nem maradt a tányérján, és vacsoraidőben a konyhában sündörgött, hogy egészen biztos lehessen benne, ő kapja a délről maradt kevéske maradékot.

Így készül

Hetven deka vajbabot megtisztítunk, ha van, szálkáit lehúzzuk. Felaprítjuk, és nagyon kevés vízzel, fokhagymával ízesítve puhára pároljuk. Közben egy csésze rizst is puhára főzünk. Egy nagy fej hagymát nem túl kicsire felkockázunk, és kevés olajon megfuttatjuk. Rádobunk fél kiló darált húst, és addig kevergetjük erős tűzön, amíg kifehéredik. Ekkor megszórjuk bőven pirospaprikával – lehetőleg kétfélével –, és addig keverjük, amíg felszáll az illata. Ekkor sózzuk, borsozzuk, teszünk hozzá paprikát, paradicsomot, fokhagymát, és egy kevés vízzel puhára pároljuk a pörköltet.Ügyeljünk rá, hogy mikor elkészül, ne legyen teljesen száraz. Ekkor egy tűzálló tálat kicsit kiolajozunk, kikenjük tejföllel, és belerétegezzük a hozzávalókat úgy, hogy a húsos réteget mindig alaposan megtejfölözzük. A rakottas tetejére zöldbab és tejföl kerüljön. 180 fokos sütőben még legalább negyven percet sütjük, amíg a teteje kicsit megpirul. Tálalás előtt hagyjuk állni legalább negyed órát.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés