free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Stresszmentesen az irodában

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, feszültséglevezetés, munka, stressz, tárgy 0 hozzászólás

Van, aki csapkod, káromkodik, esetleg lenyeli a munkahelyi stressz miatti feszültséget. Ezt elkerülendő, bemutatunk néhány indulatlevezető dizájntárgyat.

Mindannyiunk számára ismerősek azok a munkahelyi szituációk, amikor a monotónia, a túlzott leterheltség, esetleg a módszeres hergelés, idegesítő ügyfelek vagy kollégák, valamilyen felmerülő probléma vagy fellángoló konfliktus hatására gyakorlatilag idegösszeomlás-közeli állapotba kerülünk. Kevesebben vannak azok, akik ilyenkor megtehetik, illetve meg merik tenni, hogy szabad utat engedjenek az indulataiknak vagy épp a sírógörcsüknek, a többség számára marad az, hogy ezekben a helyzetekben is próbál "viselkedni", mert ugye mégiscsak munkahely, így illik. A következőkben olyan alapvetően ártalmatlan és irodai környezetbe is simán passzoló, ötletes tárgyakat mutatunk,a melyeket direkt a stressz megelőzésére vagy épp a feszültség levezetésére alkottak a tervezők.

Relax

A Connectland aromaterápiás pendrive-ja (kép 1) a gépünkre csatlakoztatva megnyugtatóan finom illatokat párologtat magából. Egész napra elegendő 3-5 csepp az ízlésünknek megfelelő illatból. Levendula, jázmin, borsmenta és rózsa illatú olajokkal kapható.

www.usbgeek.com, www.geekalerts.com

Relaxáló bambuláshoz kiváló módszer, ha tekintetünket nem csak úgy a levegőbe, hanem a Zen Dolphin-ra (kép 2) irányítjuk. A műanyag, asztali palackorrú delfin gombnyomásra harmonikus, lassú mozdulatokkal "úszik", illetve emelkedik fel, majd süllyed le. További gombnyomásra a masina delfinhangokat játszik le. Sötétben pedig kékes LED-fénnyel világít is, ilyenkor a legszebb.

Mezítláb sétálni a fűben talán még a delfinnézegetésnél is megnyugtatóbb tevékenység. Így, aki olyan helyen dolgozik, hogy munkavégzés közben nem feltétlenül kötelező végig cipőt és harisnyát vagy zoknit viselnie, annak az íróasztala alá mindenképp kívánkozik egy Grass Massor (kép 3), legalábbis majd akkor, ha az egyelőre koncepció szintjén létező készülék egyszer megvalósul. Robert Curtis amerikai dizájner a talpmasszírozót antibakteriális anyagból készült műfűvel turbózta fel, amely - állítólag - olyan érzést kelt használójában, mintha finom, friss füvön sétálna.

www.inewidea.com, http://tengutengutengu.com

Akiket munka közben leginkább az idegesít fel, hogy nincs kivel kommunikálniuk, azok számára fejlesztették ki a Tengu-t (kép 4). A számítógépre USB-kábellel csatlakoztatható digitális társ reagál a beszédre, a zenére, illetve arra is, ha ráfújunk, s ennek megfelelően változtatja pixeles arckifejezését. Hangot viszont nem ad, így bárhol tartható, anélkül, hogy zavarna valakit. A kütyü már néhány hazai webáruházban is megvásárolható 8000-9000 forintért.

Aktív feszültséglevezetés

Környezettudatos megoldás és egyben munkahelyi barátságos mérkőzések lefolytatásához is kiválóan alkalmas a holland Trapped In Suburbia sportos jegyzetfüzete (kép 5). A lapok egyik oldala hagyományos, vonalas jegyzetpapír, míg a másikat különféle sportokhoz használt labdák mintázatával látták el. Így, ha a jegyzetre már nincs szükségünk a papírt összegyűrve kezdődhet az újrahasznosítás: például a papírkosárlabda vagy íróasztalitenisz-mérkőzés, esetleg a kiskanalas minigolf a teakonyhában.

www.behance.net

Ha a megfelelő óvintézkedések elmaradtak, és mégiscsak felidegesítettük magunkat, akkor nincs más hátra, mint lehetőleg diszkréten, de eredményesen levezetni a feszültséget. Ennek egyik módja a stresszlabdák szorongatása-gyűrögetése vagy épp odavagdosása. A stresszlabdának pedig léteznek már - nem feltétlenül labda kinézetű - dizájner változatai. Így például az amerikai Sqeeze The Banker (kép 6) bankos, nagyfőnökös figurái vagy a Deal Extreme - merészebbeknek ajánlható - két darabos stresszlevezető készlete (kép 7), amelyben egy fél női mell és egy rakéta, illetve egy formás széklet és szintén egy rakéta keresztezéséből létrejött, bizarr műanyagtárgyakat találunk.

www.realwire.com, www.dealextreme.com, www.seriouseats.com

Azoknak viszont, akiket a bab- vagy borsótisztítás, esetleg a jó öreg pukkanós fólia-pukkasztgatás nyugtat meg, pláne pedig az e kettő közötti átmenet, azoknak tökéletes lesz a japán Edamame (kép 8). A műanyagból készült zöld szójabab hüvelyéből nyomásra előbukkannak a vigyori babszemek, ha pedig elengedjük őket, visszacsusszannak a helyükre, és ez így megy, akár unásig.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés