free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A gyertyák károsak az egészségre

Borsa         Címkék: ajándék, egészség, gyertya, rák, romantika 1 hozzászólás

Manapság már a gyertyákkal sem árt vigyázni: ha hiszünk az okosoknak, fényük nélkül kell majd romantikáznunk. Állítólag ugyanis rákkeltő a hatásuk.

Az Amerikai Kémikusok Egyesületének éves konferenciáján nyilvánosságra hozták egy kutatás eredményeit, amely szerint a paraffin tartalmú gyertyák égéskor olyan veszélyes méreganyagokat bocsátanak ki, melyek belélegezve asztmát, ekcémát, sőt rákot is okozhatnak - írja a Daily Mail.

A paraffin káros, a méhviasz nem

Az amerikai tudósok sokféle gyertyát teszteltek laboratóriumban, azt vizsgálva, hogy azok milyen potenciálisan káros anyagokat bocsátanak ki. Kiderült, hogy a leggyakoribb, paraffin tartalmú gyertyák toluolt és benzolt adnak ki magukból, s ezek az anyagok bizony növelik a rák vagy épp az asztma kialakulásának esélyét. Dr. Andy Beeby, a Durham Egyetem kémikusa azt mondja, ezeket az anyagokat minél inkább el kell kerülni. "A benzol és a toluol olyan oldószerek, amelyeket az iparban ragasztók és üvegfestékek gyártásához használnak. Amikor az emberek ragasztót szippantanak, ezektől az anyagoktól kábulnak el. A benzol különösen ismert, bizonyítottan rákkeltő anyag."Dawn Mellowship, a Toxic Beauty című könyv szerzője szerint a mesterségesen létrehozott illatok is mérgezőek, ezért ha lehetséges, akkor olyan gyertyákat válasszunk, amelyeket esszenciális olajokkal illatosítanak és parabénektől mentesek. Persze rendkívül nehéz ellenőrizni, hogy mit használnak a gyertyák illatosításához, hiszen a gyártók legtöbbször szakmai titokként kezelik az illatok összetevőit és semmire sem biztosíték, ha azt állítják, hogy csak természetes olajokat használnak.

A kutatók vizsgálták paraffingyertyáknál kevésbé elterjedt - és persze drágább - méhviaszból, növényi viaszból, illetve szójából készült gyertyákat is. Ezek a gyertyák az egészségre teljesen ártalmatlannak bizonyultak.

Bár ahhoz, hogy valóban rákot kapjunk a gyertyák füstjétől, valószínűleg hónapokat kellene eltöltenünk egy füstkamrában, és egy csövön keresztül lélegezni a füstöt, a kutatók azt javasolják, hogy kerüljük a rosszul szellőző helyiségekben az illatgyertyák napi szintű égetését. "Az alkalmi paraffingyertya-használat kizárt, hogy káros hatással legyen rád. Ugyanakkor az éveken át tartó, napi szintű paraffingyertya-égetés, különösen például egy rosszul szellőző fürdőszobában a kád szélén, már okozhat problémákat" - magyarázta a kutatás egyik vezetője, Dr. Amid Hamidi, a Dél-Karolinai Állami Egyetem professzora. "Szeretnénk megnyugtatni az embereket, hogy az alkalmi paraffingyertya-használat nem jelent kockázatot a tüdőnk egészségére nézve" - nyilatkozta egyetértően  Dr. Noemi Eiser, a British Lung Foundation szakértője. "Mindazonáltal azt javasoljuk az embereknek, hogy tegyenek óvintézkedéseket gyertyaégetéskor, például nyissák ki az ablakot, hogy jól szellőzzön a szoba és minimalizálják a belélegzett füst mennyiségét" - tette hozzá.Dr. Joanna Owens a Cancer Research UK kutatója azonban azt mondja, nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy a gyertyák napi használata növelheti a rák kialakulásának esélyét. A doktornő szerint inkább az olyan rizikófaktorokra kellene jobban odafigyelni, mint a dohányzás, az alkohol, a túlsúly, az egészségtelen diéták, a testmozgás hiánya vagy a káros napsugárzás.

A Brit Gyertyagyártók Szövetsége azt állítja, hogy egy két évvel ezelőtt készült tanulmányból az derült ki, hogy a gyertyák - beleértve azokat is, melyek paraffinviaszból készültek - nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

Más megközelítésben

Az egészségügyi szempontokon túl persze érdemes azon is elgondolkozni, hogy milyen hatással járna, ha a gyertyákról, illatgyertyákról megfellebbezhetetlenül bebizonyosodna, hogy azok károsak az egészségre. Nos, például a szegényes fantáziával rendelkező embereknek, akik előszeretettel tudják le az ajándékozást egy-egy - esetleg bántóan csicsás - illatgyertyával, új ajándékötleteken kellene gondolkodniuk.

Örülhetnének azok is, akik elviselhetetlennek tartják az illatgyertyák által kibocsátott jellegzetes aromákat, de képtelenek lebeszélni a velük egy fedél alatt élőket az illatgyertya-égetésről. Ott, ahol a szép szó vagy épp a könyörgés sem segít, az  egészségkárosító hatás talán már elég ütős érvnek bizonyulna…A gyertyákat persze a romantikával, az érzékiséggel is azonosítják. Különösen az illatgyertyákkal kapcsolatban keringenek néhány éve különféle mítoszok, amelyek szerint bizonyos egzotikus növények és gyümölcsök aromája afrodiziákumként hat. Ha ép ésszel belegondolunk, ez is meglehetősen komolytalanul hangzik. Ugyanakkor a gyertyafény hagyományosan hangulatteremtő eszköz és abszolút érthető az is, ha valaki szereti…

Mindent egybevetve a rendelkezésre álló információk, pro és kontra vélemények alapján egyértelmű ítéletet mondani nem lehet. Ugyanakkor abból különösebb baj nem származhat, ha megfogadjuk a megfelelő szellőztetést érintő szakértői tanácsot, illetve ha tehetjük, akkor gyertyából is minél inkább természetes alapút választunk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés