free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A szemszín változása csupán egy optikai csalódás

Ádám Péter         Címkék: fény, optika, szem, szín, test 0 hozzászólás

Előfordulhat, hogy egy bizonyos hangulatban egyszer csak megváltozik a szemünk színe, aggodalomra azonban semmi ok, az egész csupán egy optikai csalódás.

"Amikor sírok a szemem színe szürkére változik" - meséli egy eredetileg kék szemű lány, aki értetlenül áll az amúgy nem túl ritka jelenség előtt. Valószínűleg sokunkkal (világosabb szeműek "előnyben") előfordult már, hogy rossz/jó kedvünkben a tükörbe bámulva egyszer csak azt vettük észre, hogy a jól megszokottól némileg eltérő szemszínnel rendelkezünk az adott pillanatban, és nem igazán értettük, hogy minek is köszönhetjük ezt a rendkívüli eseményt. A felnőttkori szemszínváltozások hátterében azonban felesleges bármiféle mélyebb pszichoszomatikus rendellenességet belesejteni, még akkor sem, ha a jelenséget a legtöbb esetben hangulatváltozás, stressz vagy éppen sírás közben vesszük észre. A szemünk színének változása bizony nem más, mint egy egyszerű optikai csalódás.A szemünk színéért - szüleinken kívül - egy melanin nevű barna pigment a felelős (csakúgy mint a bőr- és a hajszínért), ami a szem szivárványhártya (írisz) részében található, és tulajdonképpen ennek a pigmentnek az eltérő mennyiségéből következik, hogy kinek milyen színű is lesz a szeme. Eredetileg, vagyis az ősidőkben az emberek barna szemekkel látták meg a napvilágot, azonban az idők folyamán bekövetkezett kisebb mutációk miatt egyeseknél megváltozott a melanin termelésének mennyisége, és így alakult ki a kék, a zöld vagy éppen a szürke szemszín.

Az írisz színei ugyanis egyenes arányban változnak a bennük található melanin mennyiségével. Az alap szemszínnek számító barna abban az esetben alakul ki, ha a melanin pigment nagy mennyiségben van jelen a szivárványhártyában, a barna a domináns szín az öröklődés szempontjából, így az sem véletlen, hogy a világon a legtöbb embernek barna a szeme. Kék szeműek viszont akkor leszünk, amikor is alacsony a melanin mennyisége az íriszben, ugyanis a szivárványhártya szürkés rostjait és színtelen alapállományát a rövidebb, kék színű fényhullámok érik (a hosszú fényhullámokat elnyeli a melanin), és a Rayleigh-szórás nevezetű jelenségnek köszönhetően kéknek látszódik a szem. A szürke szemszín esetében pedig még kevesebb pigment található az íriszben, és a már említett szürke rostok hatása érvényesül erősebben. A zöld szem pedig közepes melanin mennyiségnél alakul ki, de ebben az esetben egy sárgás színű pigment is bejátszik a szemszín kialakulásában. A pigmenthiányos embereknél pedig nincs semmi, ami elnyelné a beérkező fényt, így az eljut a szemben található véredényekig, aminek következtében az albínók piros szeműek lesznek.Tehát minél több a barna melanin pigment, annál több fényt tud elnyelni, és a szemek annál barnábbak lesznek. Azonban a szivárványhártyában található melanin mennyisége nem mindig alakul ki rögtön, amikor megszületünk. Sok esetben a gének csak lassabban "gyártják" le a bekódolt mennyiséget, így előfordulhat, hogy a gyermek kék szemekkel születik, aztán 1-2 év múlva már barna szeműen pislog ránk. A felnőttkorban tapasztalt ideiglenes szemszínváltozás kapcsán azonban már szó sincs a pigmentek mennyiségének változásáról, annál inkább az optika törvényei "játszadoznak" velünk.

A szivárványhártyában helyezkednek el a pupillát tágítani, illetve szűkíteni képes izmok, ezek segítségével szabályozható, hogy mennyi fény hatoljon a szemünkbe. Azonban nem csak a fény hatására változhat a pupilla nagysága, hanem valamilyen hangulatváltozás következtében is. Például stresszes állapotban a pupilla szűkebb lesz, és ezáltal a körülötte lévő íriszt több fény fogja érni, ami hatással lehet a szemszínre is. A megváltozott  fényvisszaverődés miatt ugyanis a világosabb szeműeknél más színűnek látszik majd a szivárványhártya. Másik szemszínváltoztató tényező lehet az arcizmok változása, legyen az tudatos (mondjuk egy grimasz) vagy spontán (például fejfájáskor). Hangulatváltozáskor a szem körüli izmok összehúzódása és ernyedése következményeként a nyitott szem formája változik. Ha ez a változás rövid ideig is tart (mondjuk egy percig), máris hatása lesz a szemet érő fény mennyiségére és a fény behatolási szögére, ezek a kis változások pedig a szivárványhártyáról visszatükröződő fényt fogja befolyásolni, ezáltal a szemszín is másnak látszódhat, eltérhet az eredeti verziónál.     A szemszín változását egyszerűen az íriszt érő, és onnan visszatükröződő fény idézi elő, mivel a színek a fény hullámainak hosszúságától függnek, hiszen minden hullámhossz más és más színt tartalmaz. Ezért aztán, amikor mondjuk dühösek vagyunk, és összeszűkült szemekkel meredünk előre, a szembe jutó fény a megszokottól eltérő szögben és mennyiségben érkezik, megváltozik a szivárványhártyát érő fényhullámok aránya, azaz más színű fény éri a szemet. Ha ehhez még világos, például kék szemünk van, akkor a kevesebb kék spektrumú fény miatt a szemünk szürkének fog hatni.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés