free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Őszi rétes előre nyújtott réteslapból

Borsa         Címkék: kaja, ősz, recept, rétes, szilva 1 hozzászólás

Nem kell fázni az előre nyújtott réteslap használatától, a rétestészta kinyújtása az egyik legnehezebb konyhai művelet, bátran használjuk. Mi szilvával töltöttük meg.

Az egyik legnagyobb ügyességet igénylő konyhai művelet a rétestészta kinyújtása. Ahhoz hogy kellően vékony legyen, megfelelő minőségű liszt és hosszas gyakorlás szükségeltetik. Nem azt mondjuk, hogy lehetetlen, tényleg bárki megtanulhatja, de akinek a kisujjában van a technika, az sem fog hozzá egy normál hétvégén, hétköznap meg pláne nem. Egyszerűen azért, mert meglehetősen hosszadalmas munka, nagy koncentrációt és türelmet igényel. Ilyenkor nem illik a készítőt felesleges kérdésekkel zaklatni, és biztos, hogy a neki szánt fontos információk is el fognak veszni, ha arra számítunk, hogy rétes nyújtás közben figyel ránk a készítő. Borsamunkatárs meglehetősen türelmes nagymamáját például egyszer igencsak kihozta a sodrából a fia, és ezt bizony a rétestészta bánta.


Nézd meg hogyan készül az őszi rétes!

Történt ugyanis, hogy az évi rendes cseresznye és meggyszüret zajlott Borsanagymamájéknál. Ilyenkor a család minden férfi tagja fent állt a létrák tetején meg a vastagabb ágakon, és a derekukon lévő hatalmas kötényekbe szedték a meggyet és a cseresznyét. Eközben a nőtagok a konyhában készítették elő a befőzés kellékeit, valamint a gyerekekkel közösen magozták és válogatták a tengernyi gyümölcsöt. A nagymama pedig, mint valami hajóskapitány a cseresznye tengeren, irányította a műveleteket, és rétestésztát készített, mert a munkásoknak hagyományosan frissensült rétes járt a szüretért. Ilyenkor anakonda hosszúságú rétesek készültek a meggyből és a cseresznyéből, mákkal, dióval miegymással. Szóval Borsanagymama nyújtotta a veranda nagy asztalán a tésztát, szép nyugodtan, lassan, ahogyan kell. Ekkor telepedett oda egy kis pihenésre a nagyobbik fia, aki jó ötletnek találta, hogy idős édesanyját egy kicsit froclizza réteshúzás közben. Elhangzott néhányszor a ne bosszants rétesnyújtás közben! felszólítás, de hasztalan. Az is elhangzott, hogy: ha nem hagyod abba a bosszantásomat, nagyon megjárod! Hiba volt nem hallgatni az anyai figyelmeztetésre. Borsanagymama egy idő után úgy méregbe gurult, hogy a rétestésztát az asztalról felkapva fiához vágta, aki a váratlan támadásra nem készülvén nem védekezett, így pontosan az arca közepébe kapta a ragacsos, nyúlós tésztát. Eltartott egy darabig, amíg megszabadult a masszától, majd egy szó nélkül visszament szüretelni. Borsanagymama a méltó bosszútól megnyugodva begyúrt egy újabb adag tésztát, és helyre állt a rend.Példánk csak azt mutatja, hogy a leggyakorlottabbaknak is nyugalomra és nagy figyelemre van szükségük a rétes készítésénél. Aki nem rendelkezik kellő türelemmel vagy idővel, az bátran használjon boltban kapható réteslapot. Van fagyasztott kiadása is, de Borsamunkatárs tapasztalatai alapján inkább a rövidebb lejáratú, frisset válasszuk. Figyeljünk a szavatosságára, ha másnap, harmadnap jár le, már ne vegyük meg, jó eséllyel lesz száraz, töredező. Mindig vastagon kenjük meg a lapokat zsiradékkal, szigorúan egyenként, ez a jó rétes egyik titka. Lehetőleg az egész csomagot használjuk el, mert felbontás után pillanatok alatt kiszárad a tészta. Általában nyolc lapot tesznek egy csomagba, ez két rúd rétesre elég. Mi most az ősz jegyében szilvával és mogyoróval töltöttük, de ez utóbbi helyett mehet a dió, magallergiásoknak pedig zsemlemorzsával szórjuk meg a tésztalapokat.

Így készül

Hetven deka szilvát megmosunk, kimagozunk, és kis darabokra vagdaljuk. Megszórjuk némi cukorral egy mokkáskanálnyi fahéjjal, elkeverjük, és egy kicsit állni hagyjuk – ha találunk egy-két kósza almát a konyhában, mehet bele az is. Addig két marék mogyorót száraz serpenyőben megpirítunk, majd konyharuhára borítva nagyjából ledörzsöljük a barna héjat róla. Ízlésünk szerint durvára vagy finomra daráljuk. Öt deka vajat megolvasztunk, és egy nagyobb tepsi alját vékonyan kikenjük, majd ráfektetünk egy tészta lapot. Ezt alaposan megkenjük a vajjal, ráfektetünk még egy lapot, azt is megkenjük. Így rakunk egymásra négy rétes lapot, az utolsót is megvajazzuk.Az aljától kétujjnyi távolságban megszórjuk hosszában a mogyoró felével, ráterítjük egy csíkban a kicsit lecsöpögtetett szilvát, aminek a tetejét szintén megszórjuk mogyoróval. A tészta töltetlen alsó részét a szilvára hajtjuk, és szorosan feltekerjük a rétest, és úgy fordítjuk, hogy az aljára kerüljön a hajtás. Két végét kicsit benyomkodjuk, és 170 fokos sütőben pirosra sütjük.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés