free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Serdülőkori természetes krízisben szenvedő lány

pszichologus@borsa.hu         Címkék: falcolás, lélek, probléma, pszichológus, szakértő 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet a gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Tisztelt Doktornő!
 
Egy 15 éves, értelmes, kitűnő tanuló, gyönyörű és jó kislány aggódó anyukája vagyok. Petrán sajnos vágási nyomokat fedeztem fel: a karján, az alsó lábszárán és a combján. Mikor rákérdeztem, hogy hogy kerültek ezek oda, nagyon zavarba jött, hebegve mondta, hogy összekarmolta a macskánk. (A macskánk 8 éve megvan, soha nem karmol meg senkit, pláne Petrát nem, hiszen imádják egymást.) Sajnos ezek nem karmolásnyomok. Petra árt magának, vagdossa a végtagjait. E hétvégén találtam egy zsilettpengét a piperepolcán, el sem rejtette. Mikor kérdeztem, hogy honnan van, azt mondta, hogy anyukámtól hozta, mert megtetszett neki, mert olyan antik. (jó rozsdás, meg kell hagyni)
Petra művészlélek. Minden érdekli, ami a művészettel, lélekkel, agykutatással, pszichés zavarokkal, devianciával kapcsolatos. Célja, hogy neurológus, illetve festőművész legyen. Ehhez meg is van minden tehetsége, hiszen szivacsagyú gyerek, és igen céltudatos. Csodálatosan fest évek óta. Jó néhány rajza, festménye viszont riasztó, sőt félelmetes. Hol öngyilkossági jelenetet ábrázol, hol valami démoni alakok borzalmas látványát stb.… Ezeket nem mutatja meg nekem, nem is tudja, hogy én látom ezeket is, de nagyon diszkrét vagyok vele, nagy tiszteletben tartom őt.

Hétvégén vágta meg magát utoljára. Amikor a friss sebet a combján felfedeztem, úgy éreztem, hogy lépnem kell, és nagyon finoman megkérdeztem, hogy ő árt-e magának. Tagadta. Kérdeztem, hogy más teszi-e ezt vele. Tagadta. Mikor kérdőn a szemébe néztem, látta a mély szomorúságomat, és elkezdett zokogni. Azt kérte, hogy ne faggassam, hanem keressek neki egy jó pszichológust vagy pszichiátert. Azonnal így tettem. Így ma már voltunk a Bókay János utcai gyermekklinika pszichiátriai ambulanciáján, ahol azt tanácsolták, hogy azonnal keressek neki egy kiváló szakembert, és kezdjünk el egy pszichoterápiát addig is, amíg a kamasz csoportos terápia el nem kezdődik a klinikán. Ez október 12-étől lesz. Tudom, hogy addig már "csak" két hét van, de az ambuláns doktornőnek kifejezett szigorú utasítása volt, hogy AZONNAL kezdjünk el valamilyen foglalkozást, mert Petra nagyon mély depressziós állapotban van.

Kérem, ha tud, ajánljon nekünk szakembert, csoportot, ahol nagy odafigyeléssel, szeretettel, tisztelettel kezelik az ilyen súlyos betegséggel küzdő, zavart lelkiállapotú kamaszokat. És természetesen azonnal tudják fogadni.
 
Köszönöm, hogy elolvasott, megtisztelő válaszát várva, üdvözlettel: Anonim
 
Ui: Egy nagyon szerető, támogató, csak hétköznapi, kis veszekedésekkel tarkított családi életet élő család vagyunk mi hárman: apa, anya és ő. Plusz egy macska.


Kedves Édesanya,

bár látatlanban, a Petrával való találkozás nélkül nehéz véleményt mondanom, a "súlyos betegség" és a "mély depresszió" diagnózisokat továbbgondolásra érdemesnek tartom. Azt írja, hogy a lánya céltudatos, kitűnő tanuló, és az önsértésen kívül egyéb tünetet (begubózás, elzárkózás, hónapokig tartó levertség, étvágytalanság, alvászavar, váratlan súlycsökkenés vagy súlygyarapodás) nem észlelt rajta. Mindemellett az utóiratban megjegyzi, hogy néhány kisebb veszekedést leszámítva összetartó, stabil, szerető család az Önöké.

A leveléből, pontosabban Petra jellemrajzából akár arra is következtethetek, hogy egy, a serdülőkorra sok esetben jellemző krízisállapottal állunk szemben. A kamaszkor egyik feladata a szülőkről való leválás, amely különösen érzékeny gyerekek, illetve erős családi kapcsolatok és intenzív kötődés esetén lehet nehéz. (Ahogy írja is: a lánya akkor kezd el igazán zokogni, amikor az Ön szemében meglátja a "mély szomorúságot". Mindez, azt hiszem, nagyon szépen mutatja azokat a folyamatokat, amik a családban zajlanak: azt, hogy itt nemcsak Petra, hanem a szülő "gyászáról" is szó van, és hogy az anya fájdalma bántja – egyebek mellett – a gyereket is). Kicsit érthetőbben: a serdülő egyszerre szeretne kiszakadni az otthoni közegből, legyen az mégoly szeretetteljes és biztonságos légkörű is, és a saját életét élni – a nagy reményű terveket: mint festőművész, neurológus stb. Ugyanakkor óriási bűntudata is van a szülei miatt, akiket elhagyni szándékozik (és akiknek ott a fájdalom jól láthatóan az arcukra írva). Az elszakadás pszichés fájdalma olykor olyan elviselhetetlen kínná fokozódhat, amit időnként testi fájdalommal, pl. falcolással, vágásokkal próbál maszkolni. (Nem mellékesen, ha belegondolunk a "vágás" szimbolikájába, akkor megint csak tetten érhetjük az elszakadás, az "önmagam elvágása" jelképiségét: a szülőkről való leválást. Vagy akár azt is, hogy a "lázadásával" olyan mértékű fájdalmat okoz a szüleinek, hogy ezért önmagát kell megbüntetnie. Természetesen mindez részben tudattalan síkokon játszódik le.)

Amit mindezzel mondani szerettem volna, hogy a "depresszió" címkével ellentétben – ami valóban súlyos betegségre utal – én elképzelhetőnek tartom, hogy a serdülőkorra jellemző természetes életkori krízissel állunk szemben, amely Petra esetében ebben a formában játszódik le. Bár nem szakterületem a serdülő pszichoterápia, első lépésként a Vadaskert Alapítvány felkeresését ajánlanám, ahol bizonyára tudnak egyéni pszichoterápiát vezető gyermek-szakpszichológust is ajánlani. Mindemellett a legutolsó ottjártamkor működtettek tizenévesek számára egy kreatív klubot, ahol hétvégenként festettek-rajzoltak a gyerekek – sokszor sötét tónusú, bizarr, ijesztő, de mindenképp megrázó és elgondolkodtató képeket, amelyek megalkotásán keresztül megtanulhatták az érzelmek kezelésének jóval adaptívabb, termékenyebb módszereit is, a kar- és lábvagdosással ellentétben (ami az érzelmek testi síkra terelésének jóval gyengébb technikája).

Remélem, mihamarabb sikerül türelmes, a gyermek fejlődését finoman kísérő – tehát nem direkt módszerekkel, gyors tempóban befolyásolni akaró – terapeutát találniuk. Mindehhez nagyon sok sikert és kitartást kívánok, üdvözlettel: Fiáth Tita   LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés