free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A szőkéknek könnyebb az életük?

Borsa         Címkék: hajszín, kapcsolat, lélek, önazonosság, szőke 28 hozzászólás

Sok klisé kapcsolódik a szőkeséghez, és olyanok is szőkére festetik a hajukat, akik "belülről" barnák. Nem biztos, hogy a hajszínben kell keresni az önazonosságunkat.

A Guardian újságírónőjét, Polly Vernon-t zavarja az uniformizált szőkeség. Szőke barátai viszont arról győzködték, hogy ha szőke lenne ő is, csodavilág nyílna meg előtte. Polly erre úgy döntött, hogy parókát húz és kipróbálja, valóban így van-e. A következőkben közöljük azt a cikkét, amelyben beszámol arról, milyen volt meggyőződéses barnaként szőkének lenni.

Elítélem azt a gyakorlatot, amely a nők külsejéből ítéli meg, hogy kik is ők valójában. A nagy mellek nem tesznek szórakoztatóbbá, a rövid szoknya nem tesz vonzóbbá, és a cipősarkaink magasságából sem következtethető ki, hogy mennyire vagyunk feministák. A szőkékkel viszont problémám van. Először is azért, mert mindenütt ott vannak. Mindenféle nemzet nőinek fején ott virítanak a szőke tincsek. A szőkék a szürke mókusok megfelelői, melyek kiszorítják a nemes vöröseket és az egyre ritkább barnákat. Egyszerűen túl sok szőkét látni mindenfelé, és ez egyre unalmasabb. Ha bizonyítékot akarsz, nézz csak körül! Vagy nézz a tükörbe!

www.sofeminine.co.uk

Amik pedig még unalmasabbak, azok a szőkeség aktuális trendjei. Nem tudok kibékülni a peroxid-ragyogású szőke árnyalatokkal. Nem haragszom persze a cicababa szőkékre, akik majdnem fehérre világosított, varrott-ragasztott tincsekkel felturbózott sörényt viselnek. Róluk legalább nagyon jól tudható, hogy mi a céljuk vele, és nincs is ezzel gond. Nem zavarnak a divatszőkék sem, az olyanok, mint például Agyness Deyn, aki a kihidrogénezett, rövidre nyírt tincseivel úgy néz ki, mint egy huncut kislány, miközben a nyolcvanas éveket is idézi. Amit én kifogásolok, az a szőke haj egy bizonyos fajtája, amely kötelező viseletnek tűnik a harmincas-negyvenes nők körében. Ez az árnyalat, amely elindítja finom süllyedésüket a középkorúságba, egy évtized alatt fokozatosan, ernyedten sodródik a karamelles fényű középszőkeség felé. Közben pedig úgy tesznek, mintha ez csak véletlenül történne velünk. Mintha soha nem is akartak volna ennyire szőkék lenni. Azzal jönnek meg a fodrásztól, hogy: "Ó, nem! Ez sokkal szőkébb, mint amilyet akartam. Mondtam hogy ne szőkét! Szőkét egyáltalán ne!" Aztán hat héttel később visszamennek, és még többet kérnek ugyanabból. És ami még rosszabb, mindeközben még mindig úgy tűnik, hogy elhiszik, a szőkeségük csak ideiglenes állapot, és nem engedik, hogy csak úgy "leszőkézd" őket, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan azok. Saját magukat barnaként azonosítják továbbra is. Pedig határozottan szőkék.

Mi közöm nekem ehhez? Nos, nemrégiben kipróbáltam, hogy milyen szőkének lenni. Hét órán keresztül viseltem szőke parókát. Azért tettem, mert a szőke barátaim arról győzködtek, hogy ha én is szőke lennék, megérteném őket. Csodavilág nyílna meg előttem. A külvilág jobban megbecsülne, a reklámipar pedig különösen. (Egy barátom ragyogó barna hajú édesanyja egyszer levelet írt a Brit Reklámetikai Hatóságnak, melyben arról panaszkodott, hogy a reklámokban az a színésznő, aki a "hagyományos mosóporral" nem tudja kivenni a szürkeséget vagy a foltot a ruhából, rendszerint barna hajú, míg az, akinek a ruhái hófehérek és ragyogóak, általában szőke. Kifogásolta annak a hallgatólagos elhintését, hogy a barnák piszkosak, miközben a szőkék tiszták.)Ha szőke lennék, a férfiak leborulnának elém és könyörögnének, hogy járjak velük. A nők szemében pedig lágyabbnak, szelídebbnek, kevésbé megfélemlítőnek tűnnék. Kevésbé venném komolyan magam. Szőkén mindenki jobban szeretne - leszámítva a többi szőke nőt, aki pontosan tudja, hogy mire megy ki a játék. A szőkeséggel kapcsolatos klisék ilyen szellemtelenek, tapintatlanok és igazán élesek. Miközben készültem szőkeként megtapasztalni a világot, azon töprengtem, hogy van-e bennük mégis némi igazság?

Nos, kiderült, hogy nincs. Egyáltalán nincs. Bár lehet, hogy ez azért volt, mert szőke parókában úgy néztem ki, mintha keresztezték volna Iggy Pop-ot Bobbal, a Twin Peaks-béli sorozatgyilkossal, de lehet a magyarázat az is, hogy szőkének lenni ma már nem nagy szám. Inkább átlagos. Az emberek talán a szokottnál jobban figyeltek rám, és egy furgon sofőrje lelassított, hogy jobban megnézzen. Ezen kívül azonban semmi különös nem történt.

Az, hogy kipróbáltam milyen szőkének lenni, távolról sem ingatta meg abbéli meggyőződésemet, hogy a barnák született fölényben vannak. Okosabbak vagyunk? Igen, okosabbak. Ráadásul szélesebb látókörrel és nagyobb pénzügyi éleslátással rendelkezünk, mert kevesebb időt töltünk a fodrásznál ücsörögve, és kevesebb pénzt hagyunk ott.

http://z.about.com, www.starpulse.com

A szőkeségre nincs mentség. Szőkének lenni óriási és tudatos erőfeszítés. A szőkék pontosan tudják mit tesznek, és komolyan be is fektetnek ebbe. A szőkeségnek fontosnak kell lenni a számukra. Ez pedig talán legitimizálja a karakterüket illető általánosításokat.

De az is lehet, hogy tévedek. Egy 24 éves popsztár miatt meg kellett fontolnom az állításaimat. Lily Allen ugyanis folyton változtatgatta a hajszínét az elmúlt hónapokban: volt rózsaszín, fehér-szőke, de éjfekete is. Augusztusban egyidejűleg két magazin címlapján is szerepelt: az egyiken szőkén, a másikon barnán. Allen azért teszi ezt, mert szórakoztatónak találja. Ugyanakkor mögöttes tartalom is felfedezhető a dolog mögött: ne gondold, hogy a hajszínem alapján meghatározhatsz engem! Talán Allennel és nemzedékével véget ér majd a szőke-barna vita. Ezek a lányok talán sokkal jobban kibontakozhatnak, mint a középkorú szőkék tömegei vagy az olyan harcos barnák, mint én. Tudják, hogy az önazonosságuk nem a hajszínüktől függ.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés