free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Dizájn az anyaméhtől a sírig

Megyeri Nikolett         Címkék: díj, dizájn, formatervezés, magyar, tárgy 1 hozzászólás

A tél komorságának esztétikumát hangsúlyozó ruhakollekciót, műrepülőgépet és dizájnsírkövet is elismertek idén Magyar Formatervezési Díjjal. A gálaesten jártunk.

"A jó design és a kiváló design közti különbség az intelligencia" - ezt a mondatot - amelyet a Designhét idei programfüzete is idéz - Tibor Kalman magyar származású grafikusművész mondta. A Magyar Formatervezési Díj október 5-én megrendezett díjátadóján, illetve a kapcsolódó kiállításon számunkra az derült ki, hogy a magyar tervezők nincsenek híján ennek a bizonyos intelligenciának. Onnantól kezdve, hogy már a magzat is növekedhet dizájnerruha borította pocakban, egészen addig, hogy az elhunyt akár dizájnsírkő alatt is pihenhet, munkáik az élet minden területét lefedik. Rajtuk tehát nem múlik. Bemutatjuk, mely tárgyak tervezői érdemelték ki idén a Formadíjakat és a különdíjakat!

Magyar Formatervezési Díj

A Magyar Formatervezési Díj, Termék kategóriájának egyik díjazottja Bendzsel Tamás munkája, az Anyscan (kép 1) lett. Az orvosi berendezés a nukleáris medicinát valamint a radiológiát és három vizsgálati eljárást egyesít. Puha, lekerekített formavilágának köszönhetően megnyugtató benyomást kelt a betegekben. A bírálóbizottság értékelése szerint a termék koncepciójában és részleteiben is átgondolt, innovatív megoldásokat alkalmaz, így a nemzetközi versenyben is megállja a helyét.


Nézd meg a díjazott munkákat!

Szintén Termék kategóriában díjazták a Je Suis Belle tervezőpáros, azaz Dévényi Dalma és Kiss Tibor 2009-2010-es, őszi/téli kollekcióját (kép 2). A kollekciót a tél komorságában rejlő esztétikum ihlette, érdes szabásvonalak, fonott hatású anyagok uralják. A bizottság döntését azzal indokolta, hogy a kollekció érett, egyéni hangvételről árulkodik.

A Terv kategória díjazottja az Escart (kép 3) környezetkímélő, elektromos közlekedő- és szállítóeszköz lett, amelyet Lenkei Balázs és Dőry Zsófia alkotott. A zsűri szerint a jármű legfőbb erénye az ésszerű funkciótársítás, az egymást erősítő három főbb használat. Mindemellett a formatervezői magatartás, a szerkezeti elemek és a csomópontok jó arányai iránt egyaránt érzékeny.

Vizuális kommunikáció kategóriában Kiss Zsombor Krisztián grafikus győzedelmeskedett Merész Balázs fotóművész megrendelésére készített arculattervével (kép 4). A bírálóbizottság úgy értékelte, hogy a grafikus - stílszerűen - merész, de elegáns arculattervet alkotott, amely a fekete-fehér fényképezés klasszikus éveit idézi. Aki egyszer látja, emlékezni fog rá.Diákmunka kategóriában ketten vehettek át díjat. Az egyikük a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett Görömbei Luca, aki látványos építészeti üvegelemeket (kép 5) alkotott. A bírák szerint Luca munkájában az egy régen ismert, ezerarcú anyag új értelmet nyert, és ami született, az nagyon izgalmas és eredeti.

A kategória másik díjazottja a Nyugat-Magyarországi Egyetemen tanuló Nagy Krisztina lett, a diszlexiás gyermekek számára kifejlesztett Pilop (kép 6) eszközkészletért, amely az értő olvasás és a helyesírás elsajátítását segíti. A bírálóbizottság döntését azzal indokolta, hogy a Pilop jól működő taneszköz, amely a gyerekek számára inkább játék, amely szinte észrevétlenül segíti az írás-olvasás tanulását. Jól átgondolva teremt összhangot a képek és a szavak között, illetve egyensúlyt a vizuális és verbális kommunikáció világában.

Különdíjak

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Felsőoktatási Szakállamtitkárságának különdíját a Diákmunka kategóriában nevező Kovács György nyerte el a Dudás bőrkesztyű csomagolás- és arculattervével (kép 7). A zsűri szerint a kézművesipar minden személyessége, figyelmessége benne van ebben az arculati munkában. A tervező a célcsoport hagyománytiszteletére alapozva alkotott vonzó tervet.Termék kategóriában nevezték, végül az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kulturális Szakállamtitkárságának különdíját nyerte el a Seeyou síremlék (kép 8), amelyet Maurer-Klimes Ákos, Kucsera Péter, Ivánka András Rudolf és Ivánka Katalin alkottak. A visszafogott stílusú dizájnsírkő egyetlen dísze a negatív formában, puha kontúrokkal megjelenített kereszt, amelybe például víz, falevelek, virágok, mécsesek helyezhetők. A bírálóbizottság a művet filozofikus egyszerűsége és kifogástalan stílusa miatt méltatta, és kiemelte, hogy annak szellemisége eltér a szokványos síremlékektől. Giccsmentesen adja vissza az elmúlás örök gondolatát.

Szintén Termék kategóriában indult Voloscsuk András Corvus Racer 540-es egyszemélyes műrepülője (kép 9), melyet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal különdíjával jutalmaztak. A repülőgép Bessenyei Péter műrepülő számára, a pilóta bevonásával készült. A zsűri véleménye szerint a Corvus formai kialakítása, anyagai és kivitelezésének minősége megfelel a műrepüléshez elengedhetetlen, csúcstechnológiás követelményeknek.  A Magyar Formatervezési Tanács különdíját Illéssy Lenke divattervező kapta az Ille-Olla kismamaruházatért (kép 10). A ruhák ahhoz a szellemiséghez igazodnak, amely szerint napjainkban a kismamák nem elrejtik, hanem éppen, hogy hangsúlyozzák gömbölyödő pocakjukat. A modellek hasrészének kialakítása és rugalmassága ráadásul lehetővé teszi, hogy azokat a terhesség után is hordhassák az anyukák. A bírálóbizottság értékelése szerint a bőséghajtások révén a ruha folyamatosan érdekes formavilágot nyújt, miközben változatlan komfortérzetet biztosít a terhesség alatt. A fekete háttéren piros-fehér színek úgy hangsúlyozzák a másállapotot, hogy annak vállalását is nyomatékosítják.

Design Management és életmű

Idén először a Magyar Formatervezési Tanács átadta a Design Management díjat is. Az elismerést olyan intézmény vagy vállalat kaphatja meg, amely a kifogástalan esztétikai és formai teljesítmény mellett a dizájnt is szervesen integrálja működésébe. A díjra 58 jelölés érkezett, a bizottság ebből két díjazottat választott ki. Az egyik a Műcsarnok lett, az indoklás szerint azért, mert az intézmény számára a dizájn értékalkotó, versenyelőnyt biztosító tevékenység, amely része a szervezet filozófiájának és üzleti tervének. Jelentős figyelmet szentelnek a dizájn-folyamatnak, melynek irányításában a vezetőkön kívül kurátorok is részt vesznek.

A másik management-díjazott a Tungsram-Schréder Zrt. lett, melynek neve talán kevésbé ismert a szélesebb közönség körében, ám a projektek, amelyekben a cég részt vett, már sokkal inkább azok lehetnek, hiszen ezek közé tartozik például az Erzsébet tér komplett térrekonstrukciója, a Szabadság-híd világítása vagy a Budai Várban található Szent György téri romterület rekonstrukciója.  Mivel a Magyar Formatervezési Díj idén harminc éves, az évforduló alkalmából az Oktatási és Kulturális Minisztérium életműdíjjal tüntette ki Király József belsőépítészt (kép 11 jobb oldalt). A nagyközönség számára talán legismertebb alkotása a Kongresszusi Központban látható, faragott Életfa-plasztika, de részt vett több jelentős szálloda - így a budapesti Gellért, a Taverna, a Margitszigeti Nagyszálló vagy épp a kecskeméti Aranyhomok - belső tereinek megtervezésében is.   

A díjazott pályaművekből, továbbá a díjat nem nyert, de a bírálóbizottság által arra érdemesnek talált munkákból kiállítás nyílt az Iparművészeti Múzeum földszintjén. A díjátadó után, a kiállított műveket elnézegetve szembesültünk aztán igazán azzal, hogy mennyire erős és bizakodásra okot adó a felhozatal. A magyar tervezők pályázatokon és díjátadókon innen és túl, maximálisan megérdemlik az elismerést.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés