free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A fronthatásokra nincs egységes gyógymód

Ádám Péter         Címkék: egészség, frontérzékenység, időjárás, légkör, test 2 hozzászólás

Általában hidegen hagy minket, amikor az időjárás-jelentések végén elhangzik, hogy milyen fronthatás várható. Pedig problémákat okoznak az áthaladó frontok.

Ma éppen hidegfront érkezik Magyarország területére, ami persze nem jelent semmilyen szélsőséges időjárási jelenséget, nem esünk tőle hasra, pláne nem fogunk konzervekkel megpakolt dobozokkal a pincébe menekülni. Hetente átlagosan egy-két légköri front biztosan áthalad felettünk, legyen az hideg- vagy pedig melegfront, sőt a Kárpát-medence remek domborzati adottságainak hála gyakoriak errefelé a kettős fronthatások is. Szépen szólva kapunk hideget, meleget méghozzá dögivel. Persze amikor elhangzik az időjárás-jelentések végén, hogy milyen fronthatás várható másnapra, a legtöbbünk füléből már abban a pillanatban távozik ez az információ. Sokan azonban nem tudják egy egyszerű vállrándítással elintézni egy front érkezését, mivel érzékenyek rá, és ez az érzékenység bizony komoly kellemetlenségekkel járhat együtt.Egy légköri front tulajdonképpen akkor alakul ki, amikor is két ellentétes tulajdonságú (hideg és meleg) légtömeg találkozik egymással. A több száz vagy akár ezer kilométerre elterülő frontok aztán ideiglenesen vagy tartósan megváltoztatják az adott térség időjárását. A hőmérséklet változásokon kívül szeleket, csapadékot hozhatnak magukkal, ráadásul a légnyomás komoly csökkenésével járnak együtt, a páratartalom változik, és ezekkel együtt más lesz a levegő ion-tartalma is. Egy jó kis hidegfrontnál nem meglepő módon egy hideg légtömeg érkezik a meglévő meleghez, majd nagyobb súlya miatt a meleg légtömeg alá gyűri magát. A hidegfront következtében a légnyomás először csökken, aztán pedig emelkedni fog, erős csapadékozással és persze a hőmérséklet lehűlésével jár együtt. A melegfront szintén szintén a meglévő, csak éppen hideg légtömeg alá férkőzik, a légnyomás folyamatosan csökken, de a hideg fronttal ellentétben nem emelkedik, hanem megmarad az adott szinten. A hab a tortán pedig meteorológiai szakszóval élve az okklúziós front, ahol is együtt érkezik meg két front, általában egy gyorsabban mozgó hidegfront utoléri a meleget, és a legtöbb esetben a hideg front hatásai érvényesülnek az időjárásban.

"Ezek a frontokkal érkező légköri változások magukban is okozhatnak kellemetlen tüneteket az arra érzékenyeknél, együtt aztán "üt az anyag", hiszen többféle reakciót is kiválthat a szervezetből" - meséli a Borsának Nagy Borbála orvosszakértőnk. "Mi is a természet része vagyunk, ahogy mi is hatunk a környezetünkre, úgy az is hatással van ránk." Persze ezt már a régiek is megfigyelték, állítólag már az ókori görögök leghíresebb orvosa, Hippokratész is tanulmányozta az egészség és az időjárás közötti kapcsolatokat, manapság azonban már jóval többet lehet tudni ezekről az összefüggésekről is."A hidegfront hatásait legfőképpen a front átvonulása után lehet érzékelni" - mondja Nagy Borbála. "A hőmérséklet csökkenése és a légnyomás emelkedése miatt gyakoriak az ízületi fájdalmak, ilyenkor tényleg a csontunkban érezhetjük az időjárást. A melegfrontot viszont még az érkezése előtt lehet érzékelni." A légköri változások a vegetatív idegrendszerre vannak nem mindig kellemes hatással, tudtuk meg szakértőnktől. "A hidegfront a paraszimpatikus idegrendszert hozza izgalomba, ami a légzés, a szívműködés és a vérnyomás csökkenésével jár együtt. Mindez levertséget, fejfájást okozhat, de jelentkezhetnek gyomor-, epe- és vesegörcsök is" - folytatja a szakértő. Hidegfront érkezésekor látványosan megugrik a koraszülések száma is. "A melegfront ezzel szemben a szimpatikus idegrendszerre hat, minek eredményeképpen gyorsabb lesz a szívműködés, a légzés és a vérnyomás pedig emelkedik. Az eredmény ettől persze még hasonló lesz, mint a hidegfronti hatás: fejfájás, fáradékonyság, levertség." Mindkét front hatására jellemző még a reflexek lassulása, ezért a frontérzékenyeknek nem ajánlott volán mögé ülés. A nálunk igen gyakori kettős fronthatás következtében pedig vegyesen előfordulhatnak a fentebb említett tünetek.

"A frontérzékenységben szenvedőknek sajnálatos módon nincs egységes gyógymód, nem létezik oltás melegfront ellen" - magyarázza a doktornő. Viszont, miután a legtöbb frontérzékeny embert valamilyen egyéb nyavalya is gyötri, mint például stressz, magas vérnyomás, vagy csak nem elég erős az immunrendszerük, így főként ezeket a problémákat ajánlott enyhíteni. "Sok mozgás, helyes táplálkozás, sok vitamin, tudom, hogy ezek nagy közhelynek számítanak manapság, de akkor is ezzel lehet a legkönnyebben helyrerántani a szervezetet" - zárja le a problémát szakértőnk.  LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés