free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csirkefelvágott szójaallergiában szenvedőknek

Borsa         Címkék: allergia, csirke, kaja, recept, szója 2 hozzászólás

A táplálékérzékenységgel foglalkozó sorozatunkban most a szójaallergiát járjuk körül, és megnézzük, hogy mivel válthatjuk ki a szójával dúsított felvágottakat.

Az elkövetkező néhány hétben a különböző táplálékérzékenységekkel, -allergiákkal foglalkozunk majd. Ennek két legfontosabb oka, hogy egyre több olyan ember van, akinek szervezete nem tolerál bizonyos ételfajtákat, illetve viszonylag sok olyan is él közöttünk, aki születésétől fogva képtelen megemészteni mondjuk a tejet vagy bizonyos – nagyon fontos – keményítőféléket. A másik ok az, hogy ha nem is küszködünk mi magunk ilyen emésztőrendszeri problémával, kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy főznünk kell valakire - akár csak egy vacsorát is -, akinek ilyen jellegű betegsége van. No és persze az ismeretterjesztést is fontosnak tartjuk, hátha pont ezektől a cikkektől hiszi majd el valaki, hogy ismerőse, kollégája nem finnyás és válogatós, hanem komoly problémái adódnának abból, ha megkóstolná az irodában körbekínált süteményt,vagy szendvicset.A fehérjeallergiák egyik leggyakoribb megjelenése a szója fehérjére való túlérzékenység. Ennek az allergiának oka lehet az alkati hajlam, esetleg öröklődés, az anyatejes táplálás korai elhagyása, illetve  az idegen fehérjék túl korai bevezetése a gyerekeknél. Akinek van gyereke tudja, hogy minimum fél évig célszerű szoptatni a csecsemőket, és a hozzátáplálás során a gyümölcsök és zöldfélék után először a savanyított tejtermékekkel kell összeismertetni a szervezetüket, majd kilenc hónapos koruk körül jöhetnek a húsfélék is. A hús természetesen nem egyenlő a bolti felvágottakkal, hogy ez miért fontos, arra később térünk ki.

Lehet, hogy furcsának sőt egzotikusnak tűnhet a szójaérzékenység, hiszen a magyar konyhában nem általános a szójababból készült termékek használata, minek is foglalkozunk hát vele. Ám ha valaki egyszer is elolvasta bármilyen készételen az apróbetűs feliratot, tisztában kell, hogy legyen vele szóját és szójakészítményeket nem csak a bioboltban találunk.

Szójalecitint tartalmaznak a tubusos szószok, a burgonyapehely, nagyon sok pudingféle, de megtalálható egy csomó sajtkészítményben a margarinban és a joghurtokban is. Néhány, általában tartós pékáru is tartalmazhat szóját, erre is érdemes figyelni. A csokoládék, főleg a töltöttek, a nugátok, kekszfélék, kakaók, jégkrémek állományjavítójaként használja az élelmiszeripar a szóját, érdemes a csomagoláson a lecitin, illetve az E322-es feliratot figyelni. Ráadásul ez még nem minden. A felvágottak és húskészítmények sem teljesen biztonságosak, ezekben gyakran található egy Soluprát nevű, szójaalapú anyag, amit a húsáruk úgymond dúsítására használnak.Többször szóltunk már arról, hogy érdemes a bolti felvágottakat házi készítésűvel helyettesíteni, most nem csak az ízek és a minőség okán kardoskodnánk emellett, hanem azok érdekében is, akik szójaallergiában szenvednek. Otthon készülhet pillanatok alatt májkrém, amiben biztosan nincs szójaszármazék, de például Borsagyerekek kedvenc uzsonnája a csirkés szendvics, aminek elkészítése mindösszesen tíz perc, és jóval egészségesebb, kiadósabb, mint bármilyen bolti felvágott. Érdemes tehát házilag kísérletezgetni, hogy mi kerüljön a kenyérre, hogy elkerüljük a szója adalékok és társai által okozott galibákat.

Így készül

Egy nagyobb csirkemellet lapjával legalább hat vékony szeletre vágunk – ne felejtsük ez most "felvágott" lesz. Megsózzuk, borsozzuk, bőven megszórjuk majorannával is. Viszonylag sok vajat – mondjuk öt-hat dekányit – felforrósítunk, rádobunk három szál felkarikázott zöldhagymát, kicsit átkeverjük és rátesszük a hússzeleteket.Mindkét oldalukat pirulásig sütjük, nagylángon, fedő nélkül. Ez a titka, hogy ne száradjanak ki. A finom vajas-hagymás szafttal alapozunk a szendvicseken, rátesszük a hússzeleteket. Mehet rá természetesen mindenféle zöldség is.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés