free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Egy ötletes szakács agyszüleménye

Borsa         Címkék: bakonyisertésborda, disznóhús, gomba, kaja, recept 2 hozzászólás

A bakonyi módra készült sertésszelet nem igazán különleges fogás, ráadásul a vendéglőkben szeretik ízetlenre készíteni. Otthon azonban sikerülhet finomra.

Megrögzött disznóhús és gombaellenesek most forduljanak el, mert az alábbiakban egy olyan ételről lesz szó, aminek két legfontosabb alapanyagai ezek. A bakonyi borda az az étel, ami minden, hagyományos konyhát vivő étterem étlapján szerepel, a készételek rovatban. Ez a nem túlságosan különleges fogás elkészíthető kellően karakteresre, ennek ellenére sajnos nagyon ritkán találkozni jól megkreált példánnyal. A vendéglősök szeretik eljellegteleníteni, összecsapni, félnapot melegítőtálban hagyni, rosszabb esetben tálalás előtt szétmikrózni, hogy a jellemzően hevenyészett fűszerezésről ne is beszéljünk.


így készül a bakonyi sertésborda

Ha valaki nem tudja, bakonyi módon elkészítettnek nevezzük azokat az ételeket, amelyek gombával és pirospaprikával készülnek, ilyenformán létezik bakonyi betyárleves, ami egy gazdag, zöldséges-gombás leves, sőt bakonyi palacsinta is, ami voltaképpen a hortobágyi palacsinta gombapörköltösített változata. Természetesen az ötlet eredetileg a Bakonyban gazdagon termő erdei gombák okán született, különösebb gasztrotörténeti leírása egyetlen bakonyi módra elkészített ételnek sincs. Még a betyárlevest sem kapcsolják Sobri Jóskához a Bakony híres betyárjához, akihez ugyan romantikus legendák sora kapcsolódik, de étkezési szokásairól sajnos semmi nem maradt ránk. Kijelenthetjük tehát, hogy a bakonyi módra jelző csupán egy ötletes szakács agyszüleménye. (Ha valakinek biztos forrásból származó ellentétes információi vannak, ossza meg velünk.)

Tehát visszatérve a bakonyi bordához. Ha odafigyelve készítjük, bátran fűszerezzük és frissen tálaljuk, akkor egy nagyok korrekt fogást tehetünk le az asztalra, de ha agyonlisztezzük a mártást, taplóra sütjük a húst, akkor bizony nyomokban sem fedezni fel benne, hogy ez igazából egy tisztességes, ízletes étel, amit bátran fel lehet venni az otthoni repertoárba. A megrögzött disznónemevőket megnyugtathatjuk, hogy remekül elkészíthető pulykacombból - és nem melléből, mert annak aztán nem lesz íze -, vagy jobb napokon borjúhúsból is, talán úgy még finomabb is, mint sertésből.



Hogy az étel kellően karakteres legyen, használjunk viszonylag sok hagymát, többféle pirospaprikát, a gombához és a húshoz is remekül illik a kakukkfű, az is mehet bele, és ha áll a spejzban egy kis vörösbor, nyugodtan lódítsuk meg az üveget a fazék fölött. A körete mindig galuska avagy nokedli, felesleges tésztával, netalán rizzsel kísérletezni, ebben az esetben valóban a nokedli a megfelelő kíséret az étel mellé.

Így készül három főre

Hat szelet kicsontozott sertéskarajt kicsit kiklopfolunk, megsózunk, és meghintjük mindkét oldalukat liszttel. Egy nagy fej hagymát apróra vágunk, kevés olajon dinsztelni kezdjük, majd rátesszük a hússzeleteket, amelyeknek mindkét oldalát kifehérítjük, megkapatjuk. Amikor már színük van, alaposan megszórjuk édes-nemes és csemegepaprikával picit pirítjuk, amíg az illata felszáll, és felöntjük egy kevés vízzel.



Teszünk bele két gerezd felaprított fokhagymát, egy kisebb paradicsomot vagy egy evőkanál paradicsompürét és egy darab zöldpaprikát is. Bátran megszórjuk borssal, összemorzsolt kakukkfűvel, és lefedve kislángon addig főzzük, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul. Ekkor beforraljuk teljesen rövidlére, egy kicsit le is kapatjuk, majd a pörzsanyagokat felvakargatjuk, ráteszünk negyedkiló nem túl kis darabokra vágott gombát, amit egy kicsit megpirítunk. Feleresztjük egy kevés vízzel, és az egészet puhára főzzük. A levébe keverünk egy bő evőkanál tejfölt, összerottyantjuk, és azon frissen, galuskával körítve tálaljuk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés