free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Működőképes Csiszár műsora

Borsa         Címkék: csiszárjenő, kritika, műsor, olaszmeló, tévé 6 hozzászólás

Nem tudjuk, kinek jutott eszébe Csiszár Jenőt betenni egy főzős műsorba, de azt kell mondjuk, zseniális ötlet volt. Komoly meglepetést okozott nekünk a fickó.

Valamikor a kilencvenes évek magasságában bukkant fel világszerte a gasztroműsorok kétszemélyes változata. Az alaprecept szerint: végy egy profi szakácsot, aki majd megfőzi a kaját és tegyél mellé egy vicces figurát, aki végigkibiceli – és vélhetően végigpoénkodja – majd a műsort! Valami olyasmi lehetett a koncepció, hogy a nézők biztos unják már, hogy egy ember ácsorog egy konyhában, és rendkívül szakszerűen kavargatja a rántást, kutyulja a majonézt, vagy reszeli a sárgarépát, ha viszont melléteszünk egy idióta amatőrt, akkor nullától kilencvenkilenc éves korig mindenki gasztroműsort akar majd nézni. Azóta számtalan hasonló produkció készült a legkülönbözőbb párosításokkal: csináltak már szakács-színész, szakács-alkalmi vendég, szakács-amatőr, de exhibicionista háziasszony, szakács-humorista vagy szakács-sommelier párosításokat – ez minden, ami nagy hirtelen eszünkbe jut. A történet idehaza is működni látszott, mert a Kaszás Géza-Kovács Lázár párost anno a magyar nézők is hamar a szívükbe zárták.

A főzzünk párosan típusú műsorok továbbfejlesztett változatában a szereplők a konyha biztonságát maguk mögött hagyva intenzív vidéki turnéba kezdenek, és a változatos helyszíneken igyekeznek változatos harapnivalókat gyártani a kamera előtt ácsingózó nézőknek. Bizonyára sokan emlékeznek még a Két duci hölgy című műsorra, ahol a két matróna Angliát barangolja be oldalkocsis motorjával, és egészen hülye helyeken főzőcskéznek a szerzeteslaktól a grófi szérűig. Ezeket a barangolásokat aztán odáig variálták a műsorkészítők, hogy a szereplők elhagyják hazájukat, és külhonban folytatják a gasztrokalandozást. Klasszikus példája ennek, amikor Keith Floyd egy borásszal főzi, kalandozza, poénkodja és persze issza végig a klasszikus francia borvidékeket. Az utazós variációt tálalta magyar módra a Most a Buday című műsor, ahol Buday Péter mesterszakács borásztól a szépségkirálynőig terjedő alkalmi vendégeivel barangolja be és főzi végig az országot.

www.dailymail.co.uk

A kétszereplős főzőműsorok legújabb generációjában már odáig vetemedtek a szerkesztők, hogy a mostanság divatos fúziós konyha jegyében különböző nációjú szereplőket pakoljanak egymás mellé. Így került össze Tony Allen, az ízig-vérig brit étteremtulajdonos és Giorgo Locatelli, a Michelin-csillagos olasz mesterszakács a Toni&Giorgo című, nálunk is népszerű műsorban. Az ötlet tulajdonképpen nagyon egyszerű: végy egy egzotikus séfet, fűszerezd meg egy okoskodó angollal, adj hozzá egy csipet humort, és az egészet öntsd nyakon olyan kajákkal, amit az ember többnyire a képernyőn lát, nem pedig a vasárnapi ebédlőasztalon! A nézettség garantált, a siker szinte tálcán érkezik. Na, ennek még nem volt magyar megfelelője. Egészen mostanáig. Augusztus végén került ugyanis a magyar gasztrocsatorna képernyőjére az Olasz Meló című hazai gyártású produkció, ahol Csiszár Jenő az olasz Alessandro Arenával főzi és ismeretterjeszti végig Olaszország legszebb vidékeit.

Nem tudjuk, kinek jutott eszébe Csiszár Jenőt belevinni egy ilyen kalandba, de azt kell, hogy mondjuk, zseniális ötlet volt! A végeredmény nekünk komoly meglepetést okozott, mert a műsor Csiszár legszebb napjait idézi, már-már az Apukám világának kreatív lazasága fedezhető fel benne. Az Apukám világa volt Csiszár legendás rádióműsora a Petőfin, és sokan innen eredeztetik a magyar "szabadszájú" rádiózást. Csiszár ez után került be aztán a Heti hetesbe, ahol leginkább olvasni nem tudásával vívott ki komoly ismertséget. Aztán az elsők között csinált interaktív tévéműsort Magyarországon, Csiszár.hu címmel, ahol a multimédia és az internet segítségével először kapcsolódtak be a nézők egy élő adásba. Ma már persze csak mosolygunk az egészen, de a műsor anno azért bukott meg, mert annyira újszerű volt idehaza, hogy a nézők nagy része nem is nagyon értette, hogy mit toltak az arcukba tulajdonképpen. Hosszabb szünet után Csiszár a Mokka című reggeli műsorban tűnt fel, de ez sem volt igazán neki való terep. A politikusok és egyéb közéleti személyiségek távol álltak a bohém, kicsit öntörvényű műsorvezetőtől, aki az Olasz meló című produkcióban végre kitombolhatja magát.

http://t-hometv.hu

A műsor nem direkt lenyúlás, és remekül egyesíti az összes kétszereplős főzőműsor előnyét. Adott egy szakács, aki teljesen véletlenül olasz és egy "civil", aki a Csiszár. A szereplők nem konyhában vagy stúdióban főznek, hanem kertben, utcán, főtéren, ráadásul mindezt Olaszországban teszik, amit egy kis piros Fiattal járnak körbe, felidézve a két duci hölgy oldalkocsis motorját. "Elhatároztam, hogy megtanulok olaszul főzni" – mondja Csiszár a műsor kezdetén, és ez a mondat valóban végigkíséri az egyes epizódokat.

Az egész műsor kifejezetten jó hangulatot áraszt, olyan, mint egy nagy piknik. Sandro remekül ötvözi az olasz nyelvet a magyarral, Csiszár pedig még abba is belemegy, hogy Toscanában olaszul vásároljon zöldséget, vagy pincért játszva olaszul szolgáljon fel egy umbriai étterem vendégeinek. Külön ki kell emelnünk a műsor ismeretterjesztő jellegét. Itt ugyanis nem csak arról van szó, hogy hogyan készül a grillezett rozmaringgal ecsetelt fiorentina bélszín, hanem megtudhatjuk azt is, miként dolgozza fel és tárolja egy olasz hentes a steaknek való marhahúst, és azt is, hogy pontosan honnan is származik a hús mellé kortyolt chianti. Bár néha előfordulnak feleslegesnek tűnő tanácsok is, mint amikor Sandro elmagyarázza, hogyan tároljuk otthon rizs közé zárva a főzés végén megmaradt szarvasgombát. De így legalább nem fogják a magyar háziasszonyok kidobni a csütörtöki vacsora után keletkezett szarvasgomba-maradékot, mint eddig. Egy icipici bulvár beütés is megfigyelhető, mikor Csiszár felkonferálja, hogy végre betekintést nyerhetünk egy igazi olasz étterem konyhájába, ami persze pont úgy néz ki, mint egy igazi magyar étterem konyhája. Ezen apróságoktól eltekintve, azt kell, hogy mondjuk, hogy az Olasz meló kifejezetten üde színfolt a hazai gasztropalettán.

www.port.hu

Külön kell szólnunk az operatőri munkáról, ami nemzetközi szinten bárhol megállná a helyét. Már a főcím is nagyon ötletesen van megoldva a serpenyővel golfozó Csiszárral és a késélező Sandróval, aki egyébként magabiztosan olasz. A kaják elkészítése közben például olasz slágereket dudorászik, amelyek eredetijét egyébként utólag megkeresték és be is játsszák a jelenetek alá. Tényleg, eddig fel sem tűnt nekünk, hogy ennyi ismert olasz sláger szól a spagettiről vagy a főzésről! Eleve kitűnő ötlet a jelenetek hangulatához tökéletesen passzoló sok olaszos zene felbukkanása és Csiszár Jenő folyamatos narrációja, ami a profi utómunkát dicséri.

Aki tehát kíváncsi, hogy milyen is legyen a tökéletes al dentéra főtt tészta, hogy hogyan készül a ribolita zöldségleves, vagy mitől eredeti az olasz sonka, annak bátran javasoljuk az Olasz meló című műsort a magyar gasztrocsatornán.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés