free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A természet ismerős arcai

Megyeri Nikolett         Címkék: designhét, dizájn, finn, kiállítás, tárgy 0 hozzászólás

A finn kortárs dizájn természetértelmezését bemutató kiállítás nem szolgál felkavaró újdonságokkal. A tárgyakat elnézegetve azonban ezt nem is igényeljük.

A dizájn azok közé a kifejezési formák közé tartozik, melyek rengeteget elárulnak egy-egy nép lelkületéről, világlátásáról, még azok számára is, akik annak kultúráját, pláne pedig nyelvét behatóbban nem ismerik. Fokozottan igaz ez az olyan jellegzetes irányzatok esetében, mint a - tágabb értelemben vett - skandináv dizájnstílus. Az észak-európai dizájnereknek zsigeri érzékük van a természetes anyagok és formák egyszerű, érthető és szerethető használatához. A Designhét alkalmából nyílt, a finn kortárs dizájn természetértelmezését bemutató 'A természet arcai' című tárlat ilyen értelemben nem is mond meghökkentően újat, ugyanakkor a kiállított tárgyakat elnézegetve valahogy nem is vágyunk erre. Ezeknek a tárgyaknak az eredetisége ugyanis éppen abban áll, hogy bár először látjuk őket, mégis ismerősek. Természetesen a természetből.

Ágas-fogas és krizantémnak látszó pálma

Mikko Laakkonen ágas-bogas fogasairól (kép 1) - melyek megfelelő mennyiségben térelválasztóként is használhatók - bizonyos távolságból nézve például simán elhinnénk, hogy nem ember alkotta, vasból készült tárgyak, hanem a földből nőttek ki. A funkció is egészen egyértelműen adja magát: ha már ott vannak az ágak, miért ne akasztanánk rájuk ruhát, táskát, egyebet?! Szintén Laakkonen alkotása ez a serpenyőkészlet (kép 2), amelynek sütőfelületén geometrikus vonalak helyett levélminták kaptak helyet. A szó szoros értelmében gusztusos ötlet.


Nézegess finn dizájntárgyakat!

Seppo Koho-t a lótuszvirágok nyílása ihlette Victo és Octo nevű lámpaburáinak (kép 3) megalkotásakor. A formára vágott nyírfalécekből készült burák sejtelmes módon törik meg a fényt.

Mikko Pakkannen Medusa lámpája (kép 4) alapanyagait tekintve ugyan távol áll a természetestől, lévén, hogy többek között nagyteljesítményű LED-kijelzők, optikai kábelek és motorok alkotják. "Cserébe" viszont lassú, pulzáló mozgásával, kékes fényével hitelesen imitálja az úszó medúzát. A látvány a kivilágított kiállítóteremben ugye kevésbé érvényesült, de így is meg vagyunk győződve arról, hogy egy sötét szobában egyedül/kettesben maradni ezzel a lámpával, kifejezetten relaxáló élmény lehet.Ha pedig ember és természet kapcsolata a téma, akkor minden szempontból abszolút ide passzol a kapcsolatfelvétel egyik tárgyiasult eszköze, vagyis az öntözőkanna. Eero Aarnio EverGreen kannáinak (kép 5) játékossága a kinyúló formában rejlik: ránézésre úgy tűnik, mintha a tárgy fel akarna borulni, pedig nagyon is stabilan áll, még akkor is, ha épp teljesen üres.Bár Janne Kyttanen képen (kép 6) látható, művészi kivitelű asztali lámpájának neve Pálma, minket inkább egy egészséges, fehér krizantémra emlékezetet. Függetlenül azonban attól, hogy valójában milyen növény is ihlette, mi simán elfogadnánk mondjuk vágott virág helyett.

1. A természet ismerős arcai
2. Fák, virágok, fémLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés