free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Organikus divat itthon és külföldön

Borsa         Címkék: divat, organikus, ruha, természet, trend 7 hozzászólás

Évek óta látjuk, hogy a külföldi hírességek kiállnak a környezetvédelem mellett, most éppen az új trend nevében, organikus ruháikkal. Megnéztük a felhozatalt.

Tőlünk nyugatabbra sokkal nagyobb hagyománya van a környezetvédelemnek és ezzel együtt az organikus ruháknak is. Nem véletlen, hiszen sok nyugati cég költözik a fejletlen országokba, hogy ott olcsóbb munkaerőhöz jutva potom pénzért gyártsák le termékeit. Ehhez még hozzájön a környezetvédelmi előírások hiánya, ami óriási pusztítást okoz, hiszen kevesen tudják, hogy a gyapottermesztéshez használt permetezőszerek milyen károsak a termőföldekre. Ezért nem csak az fontos, hogy milyen anyagból készül egy-egy ruhadarab, hanem arra is figyelnünk kell, hogy hogyan állítják elő.

http://gliving.com, www.bamboo-u.com, www.yellowport.com.br, www.peopletree.co.uk

Külföldön egyre több kezdeményezés jön létre, ahol organikus ruhákból igazán egyedi és divatos darabokat készítenek. A multinacionális divatvállalatok egyre jobban odafigyelnek az alapanyagokra. A Timberland, a Jackpot, a Marks&Spencer, a H&M, a C&A és az Adidas is kínál 100 százalékban természetes eredetű ruhákat. A Nike ennek következtében mára a világ 5. legnagyobb biogyapot felvásárlója lett. Ezekről a ruhadarabokról elmondható, hogy illeszkednek a márkák profiljaiba, senki nem mondaná meg róluk, hogy miben különböznek.

A kifutókon is megjelentek az organikus textilek. A februárban tartott londoni divathéten a környezetbarát anyagú ruhák voltak a központban. Ezt a vonalat képviseli Stella McCartney is, akinek legújabb 2010-es tavaszi kollekciójának 15 százaléka természetes alapanyagból készült. Mindezek mellett az is mutatja Stella elkötelezettségét, hogy weboldalán külön öko-tanácsokkal látja el az odalátogatókat.
 
www.peopletree.co.uk

A legnagyobb fejlődés azonban a kisebb, esetleg újonnan létrejött márkáknál látható, akik meglovagolják az ökoláz új hullámát. A Bamboo U, amerikai cég fiataloknak tervez bambusz pólókat. A bambusz mellett szól, hogy teljesen lebomlik, sokkal gyorsabban nő, mint a gyapot, és olyan különleges baktériumokat tartalmaz, amik elnyelik a testszagot. Angliában a természetes alapanyagú bútorok után most az organikus ruhák váltak divattá, a People Tree ruháit például Helena Christensen népszerűsíti. Az újrahasznosított alapanyagok is nagy őrületté nőtték ki magukat, az amerikai Yellow Port cég használt ponyvákból és autógumikból készít táskákat és cipőket. Az organikus ruhákkal kapcsolatban elmondható, hogy elsősorban internetes vállalatok jöttek létre, akik többnyire a világ bármely pontjára kiszállítják termékeiket. Ilyen nagy gyűjtőoldal az adili.com, ahol több természetes alapanyagú ruhát készítő cégek holmijait lehet megvenni, a ruháktól kezdve a kiegészítőkön át.

www.adili.com

Itthon kicsit más a helyzet. A magyar emberek többsége előbb nézi meg az árcédulát, mint azt, hogy milyen anyagból és hol készült az adott ruhadarab. De mire is lehet számítani egy olyan országban, ahol főleg a keletről beömlő olcsó és rossz minőségű ruhákat keresik?!

Természetesen nálunk is lehet kapni a fent említett nemzetközi vállalatok organikus áruit, de ezen kívül nincs nagy választási lehetőség. Aki divatos, de természetes alapanyagú ruhát akar venni, annak fel van adva a lecke. Az egyik teljes mértékig organikus ruhákat kínáló üzlet a Molly's, ahol férfiaknak és gyermekeknek is találhatunk egyszerű szabású, letisztult színvilágú ruhadarabokat. Hazánkban még elsősorban a gyermekruháknál figyelnek oda az emberek, hogy milyen anyagból készültek, ezért inkább gyerekkollekciókat találhatunk, de azokat is interneten.

www.mollys.hu, http://supermarkethq.com, http://insitu.hu

Magyarországon a környezetvédelmet más oldalról közelítik meg, inkább az újrahasznosítás került előtérbe az utóbbi pár évben, egyre újabb és újabb alternatív üzlet nyílik ilyen kínálattal. Az egyik ilyen csoport a Balkantango, akik bicikligumiból készült táskákat és pénztárcákat, illetve használt molinókból készült táskákat gyártanak. Fiatal tervezők munkáinak gyűjtőhelye lett az Insitu, ahol lehet kapni természetes anyagú pólókat, bakelitből készült kiegészítőket (khm), a fantázia nem ismer határt. Külön öröm, hogy egyre keresettebbek ezek a termékek, ezért egyre több helyen találkozhatunk velük, hiszen mindamellett, hogy különleges, egyedi dolgokról van szó ezek a holmik nagyon igényesek, jó minőségűek. Mindenkit csak buzdítani tudunk, hogy használja ki ezeket a lehetőségeket, legyen tudatos vásárló, keresse az egyedit.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés