free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 bárhol kapható, de finom vaj

Borsa         Címkék: kaja, lista, teszt, transzzsír, vaj 9 hozzászólás

Újra szót emelünk a vajfogyasztás mellett. Most összeszedtünk és leteszteltünk öt különböző vajat, hogy könnyebb legyen eldönteni, melyiket érdemes vásárolni.

Itt a Borsán már többször hitet tettünk a vajfogyasztás mellett, soroltuk sokszor az érveket, miért inkább vaj legyen otthon a hűtőben, mint margarin. A vaj jó, a vaj finom és sokkal egészségesebb, mint a vajpótló kencék. Igen, a margarinnál is egészségesebb, mert bár tartalmaz koleszterint, de nincs benne úgynevezett transzzsír, ami a vér koleszterinszintjét jobban emeli, mint a vaj. Ez olyannyira így van, hogy nálunk nyugatabbra kötelező ráírni a margarinok és az olajak dobozára a transzzsírtartalmat. Nálunk nincs ilyen előírás, ne is keressük a csomagoláson a transzzsír százalékot, hülye lenne a gyártó/forgalmazó feltüntetni, lehet, hogy valaki még utánanéz, hogy mi az. A lényeg, hogy az olajtartalmú növényekből (napraforgó, repce, olíva stb.) ipari mennyiség előállításánál vegyszeresen vonják ki az olajat, ez az úgynevezett hidrogénezett növényi olaj. Ebben található a transzzsír, ami sok szívhalálért felelős. Úgyhogy maradjunk nyugodtan a vajnál, és menjünk el mozogni. A mozgásnál ugyanis semmi sem csökkenti jobban a vér koleszterin szintjét. Sajnáljuk.

Nos, ezért néztünk és kóstoltunk meg öt, mindenhol kapható vajat, hogy könnyebb legyen dönteni. El kell, hogy mondjuk, igazán rossz tapasztalatunk nem volt, kifejezetten rossz, nagyon gyenge vajba nem szaladt a késünk, persze azért kikiáltottuk a legjobbat. Hogy milyennek is kell lennie egy hibátlan vajnak azt elolvashatjátok itt.


CBA sajátmárkás tízdekás

A Jásztej csomagolja az üzletlánc számára, csak tízdekás kiszerelésben létezik. A megszokott piros-fehér csomagolás, kicsit sápadt, hóka színű. A hűtőben gyorsan megkeményedik, a felszíne enyhén nyirkos, ez ellentmondani látszik a csomagoláson feltüntetett nyolcvan százalékos zsírtartalomnak, de persze cáfolni nem tudjuk, csak sejtjük. Szobahőmérsékleten lassacskán puhul, kapirgálásra kicsit morzsálódik. Kenyéren kicsit ízetlen, édeskés kekszre kenve kellemes íze van – a cukor úgy látszik jót tesz neki. Az ára kilónként 1700 forint, a legolcsóbb a vizsgált darabok közül. Bátortalanoknak, margarinról átszokóknak ajánljuk.


Fuchs házi vaj

Az abszolút kedvencünk. Árulják néhány piacon és közértben Fuchs Imre tejüzemének termékeit, köztük a kimért vajat is. A zsírtartalomra nem kérdeztünk rá, nem érdekes, ez a vaj annyira finom, tejszínes, könnyed, mint a fent említettek egyike sem. Vásárlás után azonnal vajtartóban a helye, tekintve, hogy csomagolása pusztán némi nejlon, de sebaj, szeretjük nézni ahogyan az árus kanyarít nekünk egy darabot a tömbből. 1900 forint körül kapható kilója, tényleg megéri, hiszen hazai, és abszolút minőség. Szeretnénk mást is venni végre hazai termelőktől, amire rámondhatjuk, köszönjük, színvonal.


Gute butter

Import példány egyenesen Brémából. Mi kifejezetten szeretjük, ha egy terméken nem csak az van feltüntetve származási helyként, hogy EU, hanem pontosan elárulják, hol készült. Nos a negyedkilós kiszerelés az arany-kék papírban meglehetősen bizalomgerjesztő, hűtőhidegen is van fogása, nem kőkemény tégla. Színe egyértelműen vajsárga, illata savanykás, tejszínes, kellemes. Íze határozott, de nem tolakodó, remekül funkcionált magában kenyéren és kekszen is. Ha valaki most ismerkedik a vajakkal próbálkozhat vele, ráadásul kifejezetten ajánljuk natúr szelet készítéséhez, pont annyi vaj ízt tesz a hús mellé, amennyitől még sokkal finomabb lesz a kész étel, mintha olajjal készítenénk, és szépen aládolgozik a hagymának és fűszereknek. A zsírtartalma 82 százalék, és ezt abszolút érezni is. Kilónként 1800 forint körül kapható, inkább ez, mint fent említett társai.


Mizo tízdekás

Színre ez is kicsit sápadt, de nem keményedik annyira a hűtéstől, a konyhapulton is hamarabb puhul, mint a fenti darab. Ennek megfelelően hamarabb kenhető, szépen, egyenletesen lehet a kenyérre kenni. Íze tejszínes, kellemes, kenyéren is érvényesül. Ebből készítettünk fűszervajat, villával gyorsan szétnyomható, könnyen keverhető. Hihető a nyolcvan százalékos zsírtartalom. Reméljük a tehén nem evett semmi károsat, és nem tömték antibiotikumokkal, akkor egy jó erős közepes jár a termékért. Ára 1600 Ft körül van, ez teljesen vállalható, a legkevésbé sem csúcsminőségről beszélünk.
Rochefort-burro tradizionale

2300 forintos kilónkénti árával a legdrágább a sorban, persze tudjuk, hogy kapható ennél drágább vaj is, de a közérti kategóriában mindenképpen élen jár. Csinos a tízdekás lapos tégla a hagyományos zsírpapírba csomagolva, jó érzés kibontani a papírt rajta. 82 százaléknyi zsírtartalmat ígér, és láthatóan be is tartja. Hűtőhidegen is kenhető, markáns ízű, sárgás vaj, aki a sápadt, kicsit íztelen magyarokhoz van szokva, az készüljön, mert ez önmagában is megállja a helyét, nem kér sem párizsit, sem gumitrappistát. Finom, elhivatott vajevőket csábító darab.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés