free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A csúnyaság szépít

Borsa         Címkék: kapcsolat, kutatás, lélek, szépség, társaság 3 hozzászólás

Csúnya emberek társaságában mi magunk szebbnek látszunk. Egy kevésbé vonzó öregembert viszont inkább már a szép, fiatal nők társasága tesz kívánatosabbá.

Legújabban azt sütötték ki, hogy ha igazán szépnek akarunk látszani, akkor nálunk kevésbé vonzó külsejű emberek társaságában kell mutatkoznunk. Minél csúnyábbak ugyanis a minket körülvevők, mi annál vonzóbbnak fogunk látszani - számolt be róla a Daily Mail.  

Mihez képest

"Mindig egyfajta kontrasztba kerülsz, ha egy azonos nemű ember mellett állsz" - magyarázta Anthony Little pszichológus, a Stirling Egyetem. "Ha a barátod nem vonzó, az téged relatíve vonzóbbá tesz." Persze a hatás visszafelé is érvényesül, tehát a nálad sokkal jobb külsejű emberek társaságában nem csupán, hogy te vagy az, akihez képest ők még szebbnek tűnnek, hanem az ő előnyös külsejük egyenesen lerontja a te megjelenésedet. Vagyis mellettük még rosszabbul nézel ki, mint alapból.

Egyes celebek a gyakorlatban is alkalmazzák ezt a sajátos "szépítő eljárást". Kate Moss például előszeretettel mutatkozik együtt a The Gossip zenekar énekesnőjével, Beth Ditto-val. Mellette ugyanis a modell - még kissé megtépázott külsővel is - a világ egyik legszebb nőjének tűnik.

www.chanel.com
Beth Ditto és Kate Moss, aki éppen a világ legszebb nőjének tűnik

Egy másik módja, hogy feljavítsd a külsőd a téged körülvevő emberek segítségével, az úgynevezett "Hugh Hefner-hatás". A Playboy-guru nem épp ifjú és kívánatos már, mégis vonzóbbnak tűnik azáltal, hogy állandóan telt keblű szépségekkel körülvéve szerepel a médiában. "Ha megnézed Hugh Hefner külső megjelenését, lehet, hogy nem igazán nyűgöz le. De ahogy a szép nőkkel együtt látod, abból már egyéb vonásokra következtetsz, így például, hogy multimilliomos, sármos és szellemes. Valahogy sokkal vonzóbbá válik" - vezette le Dr. Little a mechanizmust a Brit Tudományos Fesztivál hallgatóságának.

A foglalt pasi a jó pasi

Egy másik tanulmány azt állapította meg, hogy az egyedülálló nők az agglegényeknél jobb fogásnak tartják a házas embereket. Az a tény ugyanis, hogy már van valakijük, azt sugallja, hogy kívánatosabbak. "Ez azért van, mert egy elkötelezett férfi demonstrálja, hogy bízni lehet benne, és bizonyos szempontból a kvalitásait más nők már ellenőrizték" - magyarázták az amerikai kutatók. "Gyakran halljuk azt a panaszt a nőktől, hogy 'minden jó pasi foglalt', de lehetséges, hogy ez a megállapítás azon a tényen alapszik, hogy a foglalt férfiakat tartják jónak."

http://evilbeetgossip.film.com
Hugh Hefner, a szőke tartozékokkal sármosnak és szellemesnek látszik

A hatás egyébként nem csupán az embereknél, hanem az állatvilágban is működik. Amikor a kutatók egy műanyag nőstény madarat helyeztek a hím madár mellé, a tojók egyszeriben köré sereglettek.

A szüleink szintén egyfajta mintát jelentenek a párkeresés során. Több tanulmányban olvasható, hogy a férfiakat az olyan nők vonzzák, akik hasonlítanak az édesanyjukra, míg a nők olyan férjet választanak, aki az apjukra emlékezteti őket. A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy valaki partnerének haj- és szemszíne jó eséllyel megegyezik az ellenkező nemű szülője hajának és szemének színével. Tehát ha például egy férfi édesanyjának kék szemei vannak, akkor előszeretettel választ kék szemű nőt párjául.Dr. Little elmondta továbbá azt is, hogy párválasztásban ráadásul annak is szerepe van, hogy az illető szülei a születésekor fiatalok vagy már idősebbek voltak. A fiatal szülők gyermekei eszerint a fiatalabbnak látszó arcot találják vonzónak, míg a késői gyerekek az idősebb arckarakterrel rendelkezőket részesítik előnyben.

"A demencia nem természetes velejárója az öregedésnek. Az agy betegségei okozzák, és fokozatosan ellopja az emberektől az életüket. Mindazonáltal a megfelelő támogatással az emberek jól együtt tudnak élni a demenciával" - magyarázta Neil Hunt, a brit Alzheimer Társaság vezérigazgatója. A demenciával küzdő embereknek sokat segíthet, ha például egy társaságban felidézik az emlékeiket, vannak körülöttük olyanok, akik segítik a kommunikációt. Ez olykor a depressziótól is megóvhatja őket. Lényegében ehhez hasonlóan működik az is, ahogyan a minket körülvevő emberek jelenlétükkel "feljavítják" a külsőnket. "Érdekes lesz látni a kutatás összes eredményét” - jegyezte meg Hunt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés