free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Eljött a krémlevesek ideje!

Ízbolygó         Címkék: kaja, leves, mángold, recept, zöldség 0 hozzászólás

Egy kissé hanyagolt zöldséget mutatunk be, ami könnyen termeszthető volna a hazai viszonyok között is, azonban elvétve lehet találkozni vele. Ez pedig a mángold.

A mángold rendszertanilag a cékla legközelebbi rokona, pedig íze leginkább a spenótéra hajaz. Már az időszámításunk előtt is ismerték és fogyasztották a Földközi-tenger vidékén, Európában mégsem terjedt el. Alacsony kalóriatartalmú és levelei tele vannak mindenféle földi jóval: magas a K-, A-, C-, E-vitamin, magnézium, mangán, kálium, vas és étkezési rosttartalma. Jó réz-, kalcium, triptofan, B2- és B6-vitamin forrás, de akad benne protein is. 
Jelentős mennyiségben tartalmaz még foszfort, cinket, folátot, B1-, B3-, B5-vitamint és biotint (H-vitamin).

Sajnos zöldségesnél még nem biztos, hogy hozzájutunk, de a piacokon mind gyakrabban lehet belefutni. Érdemes hazavinni egy nagyobb köteget, és próbálkozni vele, hiszen mind leveléből, mind szárából is remek fogásokat varázsolhatunk! Jól fagyasztható.

Készülhet belőle főzelék, frittata, használhatjuk tésztaételeknél, avagy most, hogy elérkezett az esős időszak, készülhet belőle akár egy remek krémleves.

Hozzávalók

1 csokor újhagyma
2 nagyobb szem burgonya
50 dkg mángold levél
3 gerezd fokhagyma
2,5 dl tejszín vagy 1 doboz creme fraiche

frissen őrölt bors
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál fehérborecet

Levesbetét:
Garabonciás kecske krémsajtgolyó snidlinges ízesítéssel

Az újhagymát felkarikázom, majd 2 evőkanál olívaolajon megpárolom. Amikor már majdnem puha, hozzáreszelek/nyomok 3 gerezd fokhagymát. A burgonyákat ez idő alatt megpucolom, és felkockázom. Ha a hagyma puha, hozzákeverem a burgonyát, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Sózom, borsozom, és a burgonyát majd teljesen puhára főzöm. Ekkor kerülnek bele a megmosott, laskára vágott mángold levelek. Nagyjából 10 perc alatt megpuhul a burgonyával egyetemben. A levest botmixerrel egyneműsítem, majd belekeverem a tejszínt, ízesítem az ecettel.



Tálaláskor egy-egy kanál olívaolajjal meglocsolom, és pár Garabonciás krémsajtgolyóval alakítom tovább az ízeket. Aki ódzkodik a kecskesajttól, az próbálja ki citromos-tejszínes-kakukkfüves csirkemellkockákkal. (Ez utóbbi elkészítése: a csirkemellet apróra kockázom, majd serpenyőben körbepirítom, majd tejszínben készre főzöm. Sózom, borsozom, ízesítem citromlével és kakukkfűvel.)



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés