free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A jó brownie nem kakaós piskóta

Borsa         Címkék: brownie, édesség, kaja, recept, sütemény 17 hozzászólás

A brownie nevű sütemény elkészítéséhez olyanok is nekifogatnak, akik most készülnek életük első süteményét megalkotni. Nem lehet elrontani, biztos a siker.

Borsamunkatárs ezzel – a ma már meglehetősen közismert – süteménnyel egy korai nyolcvanas években megjelent szakácskönyvben találkozott először. A receptgyűjtemény mindenféle nemzetek konyháinak specialitásaiból szemezgetett és meglehetősen hiánypótló mű volt akkoriban, amikor a vasfüggönyön túlra még a konyhákba sem lehetett nagyon bepillantani. Ebben az összeállításban azonban olyan ételek szerepeltek - az orosz pirog és a "csehszlovák" knédli mellett -, mint a marseille-i halleves vagy a nagyon durván imperialista yorkshire puding. Na és persze néhány amerikai specialitás is, többek között a brownie. A kiadvány egyetlen hibája az volt, hogy a recepteket nem szakácsok, cukrászok szolgáltatták, hanem valami miatt hosszabb ideig külföldön tartózkodó magyar tudósítók, újságírók, kulturális attasék. Ennek megfelelően nagyon kevés volt köztük az igazán autentikus leírás, ráadásul egy csomó hozzávaló beszerezhetetlen volt akkoriban itthon.


Nézd meg hogyan készül a brownie!

Ez akkoriban kollégánkat nem nagyon zavarta, tekintve, hogy még nem volt abban a korban, hogy a konyhában nagyobbakat remekeljen egy teánál vagy kakaónál, pont ezért nagyon szívesen olvasgatta. A brownival is sokat szemezett, és megállapította, hogy bizony nem sokban különbözik anyukája gyakran készített keverőssüti receptjétől, a kakaós kockától. Pedig dehogynem. Csak éppen a recept egy kissé elnagyolt volt. Az mindenesetre kiderült belőle, hogy egy tökéletes kezdő is el tudja készíteni. Nem csak az íze, hanem ez utóbbi is közrejátszott abban, hogy az egész világon ismerik és számtalan variációban készítik ezt az elképesztően tömény, de nagyon finom csokis sütit.

A keletkezés története meglehetősen káoszos, vannak, akik szerint eredetileg zsidó édesség, de ez valószínűleg nem igaz a zsidó konyha nem teng túl csokoládés, kakaós süteményekkel, és még sosem láttunk hasonlót sem kóser étteremben vagy szakácskönyvben. Az viszont valószínűleg igaz, hogy az első példány úgy keletkezett, hogy valaki – van cukrászos, háziasszonyos változat is – kifelejtette a sütőport a csokoládétorta tésztájából. Ettől és persze a viszonylag sok vajtól olyan jellegzetes, ragacsos a tésztája. A másik fontos összetevő a jó minőségű csokoládé, ami legalább hatvan százalékos kell, hogy legyen, mert a jó brownie nem kakaós piskóta, hanem egy brutálisan tömény csokoládés desszert, ami akkor igazán jó, ha nem túl édes, sokkal inkább a csokoládé dominál benne.



Természetesen ezt is lehet mázazni, lehet bele mindenféle magvakat és fűszereket tenni, de csak simán is nagyon finom. A töménységről csak annyit, hogy Borsacsalád igencsak csokimániás, de ebből a süteményből elég a legkisebb tepsit készíteni, azzal is pont eltelnek, ha mindenki csak két-három szeletet eszik. Még egy fontos dolog. A brownie-t nem szabad túl sütni! Akkor jó, ha a teteje már kérges, de belül még ragad, ennek az állagnak az eléréséhez ne felejtsük el, hogy a sütőből kivett tészta még egy pár percig a saját hőjénél fogva is sül!

Így készül

Tizenöt deka vajat és tíz deka legalább hatvan százalékos csokoládét egy edényben forró víz fölé teszünk, és kevergetve felolvasztjuk. Amikor már majdnem teljesen folyik, hozzákeverünk két evőkanál jó minőségű kakaóport is. Félre tesszük és hűlni hagyjuk. Addig két egész tojást fehéredésig keverünk 15 deka cukorral.



A kihűlt csokis krémet a cukros tojáshoz keverjük, majd hozzádolgozunk 11 deka lisztet, amit előtte elkevertünk egy csipet sóval. A masszát kisebb tepsibe simítjuk (olyan három-négy centi magas legyen a tészta), és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés