free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Klasszikus brassói aprópecsenye

Borsa         Címkék: brassóiaprópecsenye, fokhagyma, hús, kaja, recept 9 hozzászólás

A legnagyobb klasszikusokra igaz leginkább, hogy ahány ház, annyiféle módon készítik. Nincs ez máshogy a brassóival sem, mindenki másképpen szereti.

Amikor itt a Borsán klasszikus, sokak által ismert ételt készítünk, mindig közvélemény-kutatással kezdjük, mert ezeknél a fogásoknál a legigazabb, hogy ahány ház, annyi szokás. Mi pedig nem szeretnénk megmondani a tutit, jobban örülünk annak, ha kiderül hányféle módon is szoktak elkészíteni egy olyan mindennapos ételt, mint mondjuk a tojásos nokedli vagy a lecsó. Biztos, hogy mindegyiknél van valami alap, ami az igazinak tekinthető, de a kulinária szerencséjére folyamatosan változnak, alakulnak a legismertebb fogások is. Így jártunk el most is, amikor a brassói aprópecsenye elkészítése kapcsán is szűkkörű kutatásaink eredménye az lett, hogy ennek az egyébként méltán népszerű ételnek is létezik legalább négy elkészítési módja.


Így készül a brassói aprópecsenye

Ismerünk olyat, aki a húskockákat apróra vágott sült krumplival tálalja, olyat is, akinek kihagyhatatlan az ételből a zöldborsó, de vannak, akik az aprópecsenyét petrezselymes krumplival esetleg rizzsel teszik az asztalra. Utánanéztünk tehát egy kicsit mélyebben, és való igaz, a brassói aprópecsenye név eredetileg valójában a majorannás-fokhagymás húst jelentette, tehát "hivatalosan" mindenki azzal köríti, amit az ízlése vagy a helyzet diktál. Borsamunkatárs például akkor szokott le a sültkrumplis variációról, amikor Borsagyerekek oly módon kezdték fogyasztani, hogy a húst nagy gonddal félretologatták, és kiették az ételből a burgonyát. Aztán néztek nagy szemekkel, hogy hiszen egy csomót ettek, mi ez az elégedetlenkedés a szülők részéről. Arról nem is beszélve, hogy egy idő után ez az étel kizárólag a sültkrumplit jelentette nekik, és elkezdték hiányolni a ketchupot az asztalról. Ekkor kollégánk egy huszáros vágással átállt a hús pirított krumplival történő körítésére, és láss csodát Borsagyerekek egy kukk nélkül fogyasztották el az utolsó morzsáig a húst is. Tehát bátran, mindenki a maga ízlése szerint tálalja, ne legyenek problémáink például egy nagy salátával az asztalra tenni az aprópecsenyét.Az étel egyébként eredetileg disznóhúsból készül, mégpedig a tisztább részekből, mint comb vagy karaj, de mióta a sertés kegyvesztett lett, egyre több helyen találkozhatunk pulykás, sőt csirkés variációval is. Ha szárnyasra adjuk a fejünket, akkor azért a csirkét és a pulykamellet érdemes hanyagolni, mert nagyon száraz lesz a hús, ha már madár, akkor inkább a pulyka felső combja, amiből érdemes nekiállni. Ez utóbbival egyetlen gond lehet, mégpedig az, hogy a hentesek nem szeretik kicsontozni, mert a jó nagy csont sokat nyom a mérlegen. Ha a húsbolti eladó nem teljesen bunkó, nyugodtan kérjük meg, hogy csontozza ki - ez egyben azt is jelenti, hogy a hatalmas inakat is eltávolítja a húsból. A másik, amire érdemes figyelni az, hogy talán a brassói aprópecsenye az egyetlen olyan húsétel a magyar konyhában, ami nem tisztes mennyiségű vöröshagymával indít, ebben a fogásban ugyanis csak fokhagyma van, de abból jó sok. Ha van friss majorannánk, bátran használjunk azt, de akkor csak a főzés legvégén adjuk egészen apróra vágva az ételhez. Egyébként a brassói aprópecsenye elkészítése roppant egyszerű, nem kell hozzá semmilyen extra konyhatechnológiai ismeret, hogy elkészítsük.

Így készül a brassói aprópecsenye

Fél kiló sertés vagy pulykacombot apró kockákra vágunk. Kevés forró olajon addig kavargatjuk, amíg teljesen kifehérednek a húskockák, sőt egy kis színt is kapnak. Megsózzuk, borsozzuk, és mellé szeletelünk négy-öt gerezd fokhagymát. Ha szárított majorannát használunk, akkor abból is bőven szórunk a húsra, majd nagyon kevés vizet öntünk alá, és lefedve párolni kezdjük. A vizet mindig pótolgatva, addig pároljuk, amíg a hús teljesen puha nem lesz.Nem szabad tocsognia a szaftban, de ne is főzzük el alóla teljesen. A végén ha szüksége utánaízesítjük, és a tetejét pirospaprikával megszórva tálaljuk. Ha sültkrumplival készítjük, akkor amíg a hús elkészül kis kockákra vágunk fél kilónyi burgonyát, és bő forró olajban kisütjük. A hússal összekeverve, de szintén megpaprikázva tálaljuk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés